Aradığı kitabı bulamayanlar için püf noktaları

Kendi imkanlarıyla kitapseverlere ulaşmaya çalışan yayınevlerine ulaşmanın yolları var mı? Bize göre zorlayabileceğimiz bir kaç kanal var.

Kitap sektöründe her ay yüzlerce kitap yayımlanıyor. Bu kadar çok kitabın basıldığı bir sektörde doğal olarak ciddi bir rekabet var. Piyasa koşullarında ise bu rekabet kimi yayınevleri için eşitsiz olabiliyor. Eğer yayınevinin kayda değer bir sermayesi varsa dijital ya da basılı mecralarda görünür olması pek sorun olmuyor. Parası olan, güçlü bir reklam çalışmasıyla mecralarda yerini alır. Peki butik ya da küçük yayınevleri için aynı şey geçerli mi? Elbette değil…

Küçük yayınevleri için sorun en başta başlıyor. Daha kitabın basım aşamasında… Zaten güçlü bir sermayesi olmadığından kitap 1000-2000 ancak basılıyor. Takdir edersiniz ki bu sayıda basılan bir kitap kendi tanıtım masraflarını bile karşılayamaz. Küçük yayınevi daha bu aşamada handikaplı bir pozisyona düşüyor.

Kitabın basılmasının ardından ise dağıtım süreci başlıyor. Eğer şansı yaver giderse ve sıra ona gelirse kitabın basıldığı ilk hafta internet satış sitelerinde yer alabilir. İnternetin bu kadar yaygın kullanıldığı bir dönemde sadece internet sitelerinden bile satış yapabiliyor olmak elbette ki avantajlı. Ama yetmiyor… Kitapseverlerin bir kısmı hala daha internet üzerinden kitap satın almıyor. Kimisi için dokunmak, sayfalarını çevirmek ve görerek almak daha önemli… Gayet makul…

Basılan kitabın tanıtım sitelerinde ya da basılı eklerde yer alması oldukça büyük bir avantaj… Ama her kitap tabi ki bu mecralarda yer alamıyor. Hedef kitleye ulaşmak oldukça zorlu oluyor. Bu aşamada Facebook ve Instagram reklamları devreye giriyor. Ama yine yetmiyor…

İnternet satış sitelerinde yer almak yetmiyor demiştik. Peki ne olması lazım? Kitapçıların raflarında yer almak lazım. Kitap basıldıktan kısa bir süre sonra “eskiyor” ve yerini yeni kitaplara bırakıyor. Bu kısa sürede ise eğer kitapçı sizin kitabınızı temin ettiyse –ki bu kısım zaten en zor olanı– rafta sırttan mı yoksa kapaktan mı gözükeceksiniz? Artık kitabevinin satış stratejisiyle başbaşasınız. Bu aşamada kitabevlerine çok kızmayın, çünkü onlar da zorlu bir rekabetle uğraşıyor. Yüksek yüzdelerle indirim yapan internetten satış siteleriyle rekabet etmek kolay değil. Etiket fiyatı neyse o şekilde kitap satmaya çalıştıklarından doğal olarak best seller kitapları satmaya çalışıyorlar. Böylelikle küçük yayınevlerinden çıkan kitapların raflarda yer alması neredeyse imkansız. Kaldı ki zaten raflar doluyken tanınmamış yayınevinin kitabına yer açmak neredeyse imkansız.

Kitapçıda yoksa elbet bir fuarda denk getiririm diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Küçük yayınevinin fuarda yer alması oldukça zor. Zaten yerler dolu, zaten stant kiraları oldukça pahalı, zaten yayınevinin bulduğu yerler de arka salonlarda oluyor.

İsmini yeni duyduğunuz ya da duyacağınız yayınevlerinin de gayet nitelikli kitaplar yayımladığından emin olabilirsiniz. Yukarıda anlattığımız tabloda kitabı bulabilmenizin oldukça zor olduğunu anlattık. Kendi imkanlarıyla kitapseverlere ulaşmaya çalışan yayınevlerine ulaşmanın yolları var mı? Bize göre zorlayabileceğimiz bir kaç kanal var. Gelin o kanalları birlikte inceleyelim. Eğer atladığımız varsa listeyi siz tamamlayabilirsiniz…

1. İnternet taraması

Aradığınız kitabı tanıdığınız, bildiğiniz kitap satış sitelerinde bulamadıysanız. Henüz kitap girişi yapılmamıştır. Ne zaman giriş yapılacağını da bilemeyiz. Bu nedenle yayınevi farklı yollarla internet satışı deniyor olabilir.

Birinci olarak o yayınevinin kendi internet sitesini ziyaret edin. Orada mutlaka bir yönlendirme göreceksiniz. Diyelim ki göremediniz. O zaman gittigidiyor, sanal pazar, nadir kitap vb. siteleri ziyaret ederek aramalarınızı bu mecralarda yapabilirsiniz.

2. Sipariş verme

Gittiğiniz kitapçıda kitabı bulamamış olma ihtimaliniz çok yüksek. Unutmayın ki her yayınevi bir dağıtım firmasıyla çalışır. O kitapçıya kitabı sipariş etmesini söylersiniz. 2-3 güne kitabınız gelir ve siz de satın alırsınız.

3. Sosyal Medya

Yayınevleri bu rekabet ortamında sosyal medyayı güçlü kullanmaya çalışırlar. Bu nedenle aradığınız kitabı yayımlayan yayınevini sosyal medyadan bulun ve irtibata geçin. Onlar size kitabı ulaştıracaktır.

4. Telefon

Kitabı yayımlayan yayınevine denediğiniz kanallardan ulaşamadınız diyelim. Bu durumda yayınevinin telefon numarasına ulaşmaya çalışın. Telefonla arayıp kitabı satın almak istediğinizi söyleyin.

5. Doğrudan Satış

Yayınevi bastığı kitabın tümünü dağıtımcıya veremediğinden elinde bol miktarda kitabı olacaktır. Bu durumda yayınevinin adresini tespit edip doğrudan gidip yerinden alabilirsiniz. Hem emin olun indirim de yaparlar.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Farklı kitaplar, Güzel Kitaplar; Neolitik Çağ’dan Hititler’e…

Read Next

Fikret Demirağ imzalı Ötme Keklik Ölürüm

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *