Bir Başka Dünya Hatay

Kemal Düz bu kitap ile insanın doğduğu yere değil ruhen doyduğu yere ait olduğu sözünü bir kez daha doğrular bize…

Son yıllarda raflarda belki de en çok kent kitaplarına rastlıyoruz. Kentlerin tarih, kültür, sosyal yaşamını, coğrafyasını anlatan bu kitaplar okurlar tarafından epey de ilgi görüyor. Özellikle kentin tarihini anlatan kitaplar daha ağır basmaktadır. Bu kitaplar veya araştırmalar genellikle yerel araştırmacı yazarlar veya o bölgenin sınırları içinde kalan üniversitelerin akademisyenleri ya da o kentli ama başka kentte yaşayan akademisyenler tarafından kaleme alınmaktadırlar.

Kemal Düz ise ne Hatay’lı, ne de akademisyen o İskenderun’da yıllarca yaşamış bir araştırmacı. Ordu Aybastı ilçesinde doğan Kemal Düz, biraz önce saydığım kıstaslara uymayıp kendi memleketini değil, harita üzerinden kuzeyden güneye bir hataya düşmeden düz bir çizgi çizerek yolu “Hatay”a düşürmüş biri. Bu kentin topraklarının ona verdiklerini ve her dakikasını hatırladığı yaşama karşı o da bir kitap ile bu kente olan minnettarlığını bu kitabı kente armağan ederek göstermiştir. İnsan doğduğu yere değil ruhen doyduğu yere ait olduğunu bir kez daha kanıtlar bize.

Refik Halit Karay’ın “2000’li Yılın Sevgilisi” adlı romanında anlattığı İskenderun Garı, Mişel Paşa’nın inşaa ettiği bir zamanlar aydınlıkta denize girenlere bile kılavuzluk yapan, şimdilerde kendi kaderine terkedilmiş İskenderun Feneri, Seyyah Bertrandon de la Broquire’in İskenderun Şatosu diye tanımladığı Payas Kalesi, Mimar Sinan eseri olan Belen’deki “Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı”, Ayla Kutlu’nun “Zaman da Eskir” adlı anı kitabında Kore Savaşına giden askerlerin ayrılış noktası olan parka yapılan “Kore Şehitleri Anıtı” gibi eser ve mekanlar kitabın sayfaları arasında hikayeleriyle yer bulmaktadırlar.

Kemal Düz “Bir Başka Dünya Hatay” kitabında kenti yalnızca mekânlar üzerinden değil, insanlar, sosyolojik olaylar üzerinden yazmış. Müjdat Gezen’in, yine Yeşilçam’ın eski yıldızlarından Cem Erman’ın, Emekli Diplomat Selahattin Ülkümen’in anılarında olan İskenderun’u kitabına alırken, Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katılımını isteyen mitingler,12 Eylül’de idam edilen dört genç, Suriye üzerinden sayfalara dökmüş.

Küçük bir kentte kitapçı açmanın zorluklarını, yaşanan trajikomik olaylara da kitabın sayfaları arasında rastlayacaksınız.

Kitabın kapağını kapattığınızda defne kokusu yayılacak belki de bir bilet alacaksınız o topraklara doğru…

  • Bir Başka Dünya Hatay
  • Yazar: Kemal Düz
  • Türü: Kent Kitabı
  • Baskı Yılı: Ocak 2017
  • Sayfa Sayısı: 144 Sayfa
  • Yayınevi: Hatay Keşif Yayınları
Fatin Hazinedar
Latest posts by Fatin Hazinedar (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Vay canına! PUKSAVIDA yayın hayatına başladı!

Read Next

Knut Hamsun ve Açlık

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *