Burcu Pelvanoğlu’ndan: Hale Asaf – Türk Resim Sanatında Bir Dönüm Noktası

Sanat tarihçisi Burcu Pelvanoğlu, ressam Hale Asaf’ın hayatını ve sanatını kaleme aldı.

İlk kadın ressamlarımızdan Hale Asaf, Osmanlı’nın son ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına rastlayan kısa ve sıradışı hayatında İstanbul’da, Paris’te, Berlin’de ve kısa bir süre de Bursa’da yaşadı, çalıştı, az ama etkileyici eserler üretti.

Hale Asaf’ın hayata ve sanata yaklaşımı, yaşadığı dönem ve toplumsal dinamikler açısından irdelenmesi gereken bir dönüm noktasına işaret ediyor.

Sanat tarihçisi Burcu Pelvanoğlu Hale Asaf’ın hayatının ayrıntılarını, toplumsal konumunu ve yapıtlarını titiz bir araştırmayla günışığına çıkardı. Asaf’ın sanatını ve bohem kişiliğini yakın tanıklıklarla, belgelerle ve karşılaştırmalı olarak aktarırken resim kadar toplumsal tarihimize de pencereler açtı.

Daha önce yayımlanmamış tablo ve belgeler içeren bu çalışmada Hale Asaf bir kez daha okurlarla buluşuyor, sanat tarihinde bıraktığı izlerle dikkatleri çekmeye devam ediyor.

Hale Asaf - Türk Resim Sanatında Bir Dönüm Noktası

Hale Asaf: Türk Resim Sanatında Bir Dönüm Noktası

  • Yazar: Burcu Pelvanoğlu
  • Türü: Sanat
  • Baskı Yılı: Nisan 2018
  • Sayfa Sayısı: 232 Sayfa
  • Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

 

Hale Asaf kimdir?

Hale (Salih) Asaf (d. 1905, İstanbul Kadıköy – ö. 31 Mayıs 1938, Paris Monparnesse), Türk ressam.

İlk Türk kadın ressamlardandır. 1905 yılında İstanbul’da doğdu. Salih Bey ile Enise Hanım’ın kızıdır. Güzel Sanatlar akademisinin ilk kadın profesörü Mihri Müşfik, Hale Asaf’ın teyzesidir. İlk resim öğretmeni teyzesidir. Küçük yaşta resim eğitimine başlamıştır. Ayrıca ünlü ressam Namık İsmail’den özel dersler aldı.

Roma’da teyzesinin yanında resim eğitimine devam etti. Fransızca, İtalyanca ve Rumca öğrendi. Mütareke’nin ilk yıllarında Almanya’ya resim öğrenmeye gönderildi. Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu. Berlin’deki yaşamı, babasının siyasi nedenlerle Mısır’a geçmesi nedeniyle hayli sıkıntılı geçti. 1924 yılında 19 yaşında ilk şöhretini kazandı. Yaptığı portreler Berlin’in en meşhur sanat dergilerinde yayınlandı. 1924 yılında Türkiye’ye döndü. Roma’ya oradan da Paris’e gitti. 13 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’a geldi. Bursa Kız Öğretmen Okulu’na tayin edildi. Necati Bey Kız Sanat Enstitüsü’nde Fransızca dersleri verdi. 1 Aralık 1929’da Bursa’dan İstanbul’a geldi. 1930’da Paris’e gitti ve Montparnasse yaz sergisine katıldı. 1931 yılında Paris’e yerleşti. 31 Mayıs 1938 tarihinde vefat etti.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Tatil günlerinde hızlıca okuyabileceğiniz 10 sürükleyici kitap

Read Next

Şiir ki her iklimde büyür

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *