Kitapseverlerin gözlerinden kaçmaması gereken 9 roman

Her ay yüzlerce hatta binlerce kitabın yayımlandığını düşünecek olursak çoğu nitelikli kitabı gözden kaçırdığımızı da tahmin etmemiz zor olmayacaktır. Kitap Eki olarak kitapseverler için hazırladığımız okuma listelerinde keyifle okunacak kitapları hatırlatmaya çaba gösteriyoruz.

Hazırladığımız 9 kitaplık listemizde yer alan romanlar birbirinden farklı kurgularıyla kitapseverlerin ilgisini çekecek nitelikte. Sizi kitap önerilerimizle baş başa bırakıyoruz.

1. 1473 – Bedia Ceylan Güzelce

Çınar Yayınları

Bedia Ceylan Güzelce, Otlukbeli Savaşı’nı iki kirpinin gözünden anlattığı 1473’te, olaylara bir başka gözle bakmamızı istiyor. Muktedirlerin hiçe saydıkları hayatların tarih kitaplarına neden girmediğini daha iyi anlıyoruz bu kitabı okuyunca. Tarihin rakamlardan ibaret olmadığını şiirsel bir dille ustaca anlatıyor Güzelce.

2. Bir Süpermarketin Hikayesi – Dimitris Sotakis

DeliDolu Yayınları

Yunan yazar Dimitris Sotakis, günümüz insanının kibrini, arzularını ve derin yalnızlığını ele aldığı son yapıtı Bir Süpermarketin Hikâyesi’yle çağdaş bir Robinson Crusoe anlatısı sunuyor.

3. Çırak – Bernard Malamud

Kafka Yayınevi

Saul Bellow ve Philip Roth’la birlikte Amerikan-Yahudi romanının en önemli üç yazarından biri olarak gösterilen, Pulitzer Edebiyat Ödülü ve Ulusal Kitap Ödülü sahibi Bernard Malamud’un ikinci romanı Çırak, II. Dünya Savaşı sonrasında Brooklyn’de bakkallık yapan ve hem kendisi hem de ailesi için “daha iyisini” isteyen Morris Bober’ın hikâyesini anlatır.

4. Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu – Laura Esquivel

Can Yayınları

Perge Dündar’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Laura Esquivel Lupita Ütü Yapmayı Seviyordu’da sadece paranın, başarının ve güzelliğin geçerli olduğu yozlaşmış bir ülkeye sıra dışı bir kadın kahramanla aşılıyor umudu. Acı Çikolata’nın yazarından enfes bir Meksika masalı.

5. Ucuz Ölüm – Rıza Kıraç

Doğan Kitap

Ucuz Ölüm, emniyette üst düzey görevlerde bulunmuş, kumpaslardan beraat etmiş Fırat Azad ve arkadaşlarının olağanüstü mücadelesini soluk soluğa anlatıyor. İntihar saldırısında iki kız kardeşini kaybeden Azad, bombalamanın faillerini ararken hiç hesapta olmayan kayıp bir avukat vakasının da sırrını çözmek zorunda kalacaktır.

6. Fırtına Takvimi – Jale Sancak

Hep Kitap

2014 Duygu Asena Roman Ödülü sahibi Fırtına Takvimi daha çok öyküleriyle tanıdığımız Jale Sancak’ın ilk romanı. Yelnehir, Doğu’nun ücra bir köşesinde, fırtınaların eksik olmadığı bir kasaba. Yaşam şartlarının zaten çok zor olduğu kasabada bir avuç insanın kaderi acı bir olayla kesişir.

7. Fokus – Arthur Miller

Sel Yayıncılık

Aynur Kulak’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

İkinci Dünya Savaşı’nın bitimi sonrası yazılan Fokus; Amerika’da küçük bir Hristiyan kasabasında yükselen anti-semitizm üzerinden toplumun ardına gizlendiği sis perdesini, bulanıklığı, kafa karışıklığını irdeliyor.

8. Gizli Özne – Nihan Kaya

İthaki Yayınları

Nihan Kaya’nın ses getirmiş romanı Gizli Özne gözden geçirilerek tekrar yayımlanırken, yazar aşkı, aileyi, evliliği ve hayatı kendine has üslubuyla iki farklı bakış açısıyla ele alıp sorgulamaktan da kaçınmıyor.

9. Hastalık – Onur Gürleyen

Onur Gürleyen, hastalık metaforunu kullandığı distopik romanında, huzur ve refah içinde yaşayan bir toplumun, umulmadık gelişmeler sonucunda her şeyi kaybederek yok olmasını anlatıyor. Yazar, insanın karşısına yine insanı koyarak, türcü bakış açısını, merkezindeki taşları oynatarak sorguluyor. Kendi dışındaki her şeyi kullanmak ve sömürmeyi, kendisine bahşedilmiş bir hak sayan insan, bir gün aynı yaklaşımın kurbanı oluyor. Yeşil adam, asıl hastanın, değişime uğramamış insanlar olduğunu anlatıyor bize. İnsan uygarlığının zamanın karşısında tutunamayacağını, çünkü değişmekten korktuğumuzu… Ve bizi kendi silahımızla vuruyor.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Man Booker Ödüllü yazar Anne Enright’ten: Yeşil Yol

Read Next

José Saramago 8 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *