Restoran Açmak Ciddi Bir İştir

Bu işi merak edip, “kalkışacak olanların” mutlaka bu rehber kitabı okumaları gerekiyor. Zira, restoran açmak bir çok yeni fikir ve atılım demektir ki bu süreç bir o kadar hata ve eksikliği de içinde barındırır…

Aslında mektepli bir grafiker olan yazarımız Gökhan Dökmeoğlu, benim kuşağın İzmirlilerinden. Uzun yıllardır yeme – içme sektöründe çok sayıda firmada tasarımcı, yönetici olarak çalışmış, danışmanlıklarda bulunmuş işinin erbabı. Aynı zamanda uzun yıllardır Slow Food üyesi olan yazar halen sahibi olduğu mekânda mutfağı – iyi tarımla destekleyen bir projeyi de sürdürmektedir.

Neden Benim de Bir Restoranım Olmasın? kitabı aslında yeme – içme sektörünün temel soru ve sorunlarına teknik dille yanıtlar veren etraflı bir yapılabilirlik etüdü diye de tanımlanabilir.

‘Başlarken’ ve ‘Bitirirken’ kısımları hariç yedi ana bölümden oluşan kitabın giriş cümlesini yazımıza başlık yaptım: “Restoran Açmak Ciddi Bir İştir”.

Birinci bölümde, ‘restoran’ kavramı / olgusu, üç alt başlıkta irdeleniyor: bu iş size uygun mu?, restoranın anlamı ve doğuşu, restoran çeşitleri.Konsept ve yer’ ikinci bölüm. Üç alt başlığı da; doğru konsept, doğru yer ve rakip işletme analiz formu.

Kitabın en kapsamlı kısmı üçüncü bölüm: “Restoran ekonomisi”. Bu bölüm, kritik önemde ve bana göre çok bilinmeyen ve de fazlaca irdelenmemiş hususlara aydınlık getiriyor. Alt başlıklar; Yatırım ve iş planı, pos sisteminin seçimi, ürün reçetesi ve maliyeti, restoran açarken yapılan temel hatalar.

Çoğu mekân, lokanta ve restoranda oturur oturma masamıza konulan “menü” için kitap da ayrı bir bölüm açılmış. O kadar kritik bir husus anlayacağınız. Zira menü her şeydir ve restoranın kaderini belirler. Peki, menü tasarımı nasıl olmalıdır ve ne şekilde fiyatlandırılmalıdır? İşte bu konular dördüncü bölümde anlatılıyor.

Beşinci bölüm, “Restoran tasarımı”na ayrılmış. Tasarım nasıl yapılır? Tasarımın beş temel kuralı nedir? Kaç metrekareye ihtiyacımız var? gibi temel sorulara yanıt arandığı bölümün sonunda da “doğru makine ve cihaz seçimi” ne de değinilmekte.

Restoranlar, hizmet sektöründe yer almasından dolayı insan kaynağına bağımlı yapılardır. Altıncı bölümde işte bu yapı yani “Personel” meselesi tüm boyutlarıyla adam akıllı anlatılmış.

Yedinci ve son bölüm başka bir kritik öge olan “Açılışlar” a ayrılmış. Eğer doğru zaman, doğru model ile açılış yapılmaz ise sinek avlama tehlikesi mevcut. Aman buraya da azami dikkat etmeli meraklı okurlar.

Önceleri sadece karın doyurmak için kullanılan restoranlar, günümüzde yeme – içme eylemi dışında özellikle kentli işletmeler haline gelerek sosyalleşme ihtiyacına önemli katkılarda bulunmaktadır.

Her şeyi bildiğimizi zannederek işletmeler açıyor ve ne yazık ki çok geçmeden kapatıyoruz.

Bu işi merak edip, “kalkışacak olanların” mutlaka bu rehber kitabı okumaları gerekiyor. Zira, restoran açmak bir çok yeni fikir ve atılım demektir ki bu süreç bir o kadar hata ve eksikliği de içinde barındırır…

  • Neden Benim de Bir Restoranım Olmasın?
  • Yazar: Gökhan Dökmeoğlu
  • Türü: Yemek
  • Baskı Yılı: Kasım 2016
  • Sayfa Sayısı: 181 Sayfa
  • Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
Serdar Şahinkaya
Latest posts by Serdar Şahinkaya (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

2016’nın Müzik Kitapları Seçkisi

Read Next

Sahiller Dalgaları Çatlatabilir mi?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *