Sun Usta’nın Savaş Sanatı’ndan 4 Stratejik Öğüt

Savaş Sanatı… Aslında burada her şeyden önce düşünülmesi gereken bu kadar acımasız, vahşi ve ölümcül bir kavramın neden sanatla birlikte anılıyor olması?

Bunun mutlaka bir nedeni olmalı! Vardı da; çünkü savaş her ne kadar ilk bakışta böyle bir tablo çizse de aslında en ince ayrıntısına kadar hesaplanması gereken, kurgulanabilen bir sanattı Sun Tzu’ya göre. Tıpkı bir yazarın olay örgüsünü tasarlaması, karakterleri yaratması ya da bir yönetmenin rol dağılımını sağlaması gibi…

Taoizm etkisiyle oluşturulan bu yapıtta Sun Usta savaşmadan kazanmayı en üst mertebeye koyar ve savaşı başvurulması gereken en son çare olarak görür. Fakat savaşmadan kazanmak her zaman mümkün olmadığından olası bir savaştan en az kayıpla çıkmanın yollarını da yine Sun Usta’nın öğretisinde görmekteyiz.

Bu yapıt ilk bakışta askeri bir strateji kitabı olarak görülse de içerisinde yer alan öğütler savaşın yanı sıra her alana, hatta hayatımıza da etki edecek nitelikte (Hatta birçok yöneticinin başucu kitabı olmasının asıl nedenini bu oluşturuyor). İşte onlardan birkaçı:

1

“Çok mu güçlüsün güçsüz görüneceksin, bırak onlar sana gelsin, Harekete mi geçtin, hareketsizmiş gibi dur. Yaklaştığında uzaktaymışsın izlenimi vermeli, uzaklaştığında ise düşmanı burnunun dibinde olduğuna inandırmalısın.” Kazanmak yolunda hile sun ustaya göre oldukça önemli. Böylece düşmanı en hazırlıksız anında yakalarsın.

2

“En iyi hareket beklenmeyen, en iyi plan bilinmeyendir. Size zafer kazandıran bir taktiği bir daha tekrarlamayın.” Burada sürprizlerle düşmanı şaşırtmak ve bunu büyük bir gizlilik içinde yapmanın önemi vurgulanır. Gerektiğinde kendi komutanlarından bile asıl planını gizlemelisin. Bilinememek, tahmin edilememek aynı zamanda düşmanını da tedirgin edecek hatta olası bir saldırıdan seni koruyacaktır. Sun Usta bunu safsızlaşma olarak tanımlar ve şöyle der “Bir orduyu saflaştırmanın en yüksek noktası safsızlığa varmaktır. Safsız olduğun zaman düşman casusları, hakkında hiçbir şey öğrenemez. Bilgileri strateji kurmaya yetmez.”

3

“Düşmanı zayıflatmak istiyorsan onu öfkelendir böylece stratejisinden saparak hatalar yapmasını sağlarsın.” Öfkeye kapılan insan buna saplanıp kaldığında önünü göremez ve yanlış kararlar almaya sürüklenir. Acelecidir, doğru zamanlamadan uzaklaşır. Asıl hedefiyle ters düşecek hareketlerde bulunabilir ve bu onun gücünü zayıflatır. Sakinliğini korumak ise bir erdemdir ve insanın ilerisini görmesini sağlar. İyi bir önder sakinliğini koruyarak stratejisine sadık kalır.

4

“Stratejinin düşmanına göre belirlemeli ve gerektiğinde değiştirmelisin.” Koşullar değiştiğinde ve tıkandığınızda bakış açınızı değiştirip ilerlemeniz gerekir. Zaferi getiren strateji mutlak bir strateji değildir Sun Ustaya göre. Müzik değişirse dansta değişir değil mi! Tıpkı su gibi şekilsiz ama her şekli alabilecek bir yapınız olmalı.

 

  • Savaş Sanatı
  • Yazar: Sun Tzu
  • Çeviri: Pulat Otkan, Giray Fidan
  • Baskı Yılı: 2016
  • Sayfa: 80 Sayfa
  • Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Dilşad Gündoğan
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

David Walton & Tibor Fischer ile Kara Hafta Sohbeti

Read Next

Ev Ödevi Veren Şiirler

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *