17 usta şair ve yazarın ilk telif hikayeleri…

Usta yazarların aldığı telif ücretlerine ve şartlara bakılacak olursa edebiyat işçiliği nice emektarların omuzlarından yükseldi rahatlıkla görebiliyoruz.

Kimisi şair, kimisi roman yazarı, kimisi de çevirmen… Ama hepsi de edebiyatımıza yön vermiş ve önemli eserler bırakmış isimler. Aralarında Behçet Necatigil, Orhan Kemal, İlhan Berk, Attila İlhan gibi ustaların da yer aldığı isimler 1950’de yayın hayatına başlayan Yeditepe Dergisi’nde gerçekleştirilen röportajlarında ilk aldıkları telif ücretlerini, ne zaman ve ne kadar aldıklarını açıklıyorlar.

Usta yazarların aldığı telif ücretlerine ve şartlara bakılacak olursa edebiyat işçiliği nice emektarların omuzlarından yükseldi rahatlıkla görebiliyoruz.

Not: Yeditepe Dergisi, 1950-1984 yılları arasında İstanbul’da yayınlanmış bir edebiyat dergisidir. Hüsamettin Bozok yönetiminde çıkarılan dergi genç sanatçılara destek olması, İkinci Yeni hareketine sayfalarını açması, Yeditepe Şiir Armağanı’nı dağıtması ile kültür hayatına katkıda bulunmuş bir yayın organıdır.

1. BEHÇET NECATİGİL

Şiirden ilk telif ücretini bana “Sanat ve Edebiyat Gazetesi” verdi. Birinci sayısında (4 Ocak 1947) çıkan “Barbaros Meydanı” başlıklı şiirime 10 lira gönderdi.

 

2. SALAH BİRSEL

İlk telif ücretini “Sanat ve Edebiyat Gazetesi”nden “Türkiye Şarkısı” isimli şiirim için aldım 10 lira.

 

3. UMRAN NAZİF

İlk telif ücretini 1938’de “Cumhuriyet”te çıkan bir hikayemden aldım. Hatırladığıma göre 5 lira idi. Fakat telif ücretlerinin de devam etmediğini ilave etmeliyim.

 

4. ORHAN KEMAL

İlk telif ücretini “Varlık” dergisinden aldığımı sanıyorum.

 

5. SUAT TAŞER

İlk telif ücretini, 1942’de “İl Öğretim” dergisinde çıkan bir şiirden aldım: Tam 300 kuruş.

 

6. SAMİM KOCAGÖZ

İlk defa rahmetli Necip Ali Küçüka’nın çıkardığı “Hakikat” gazetesinden telif ücreti aldım.

 

7. SABAHATTİN KUDRET AKSAL

İlk telif ücretini Necip Ali Küçüka’nın çıkarmakta olduğu “Hakikat” gazetesinde yayımlanan “Sıkıntı” adlı bir hikayem dolayısıyla 1940’ta aldım. Zannederim 1,5 lira idi.

 

8. İLHAN BERK

İlk telif ücretini “Vakit” gazetesi verdi. Makalelerim için 150 kuruşu, her Pazartesi yazdığım fıkralar için 75 kuruşu ilk o gazeteden aldım.

 

9. ATTİLA İLHAN

İlk telif ücretini benim kadar okkalı alan az şair vardır. 1946’da bir “Cebbar Oğlu Mehmed” şiirine mukabil bana tam 1500 Türk Lirası vermişlerdi. Allah bereket versin! Ne var ki siftahın arkası gelmedi.

 

10. BEKİR SITKI KUNT

İlk kazancımı “Vakit”ten aldım. İdare müdürü rahmetli Şükrü, elime bir zarf verdi. “Vakit”in Cağaloğlu Yokuşu’nun alt tarafındaki eski binasının merdivenlerini hızla indim. Sokakta zarfı açıp baktım; üç tane 10 liralık Osmanlı banknotu idi.

 

11. BEDRİ RAHMİ

1935’de ilk defa yazımdan aldım. “Tan” gazetesi yeni çıkmaya başlamıştı. Orada devamlı fıkralar yazmaya başladım. Yazı başına 2 lira alıyordum.

 

12. CAHİT IRGAT

İlk telif ücretini “Geri Dönemezsin” romanımı basan Kitapçı Remzi’den aldım. Tam 150 papel. Bunun için kendisine müteşekkirim. Hiç olmazsa kitabımı bastı.

 

13. OKTAY AKBAL

İlk telif ücretini “Türkiye Yayınevi”nden aldım. Uzun bir tercüme hikayenin bedeli olarak 10 lira. Yıl 1940 veya 1941 olacak.

 

14. MELİH CEVDET ANDAY

İlk telif hakkını hangi dergiden, hangi gazeteden aldığımı da doğrusu şimdi hatırlamıyorum. Ama uzun zaman parasız yazdım. Bir yazı karşılığında para almanın beni müthiş sevindireceğini düşünürdüm. Şimdi söyleyebileceğim, ilk telif hakkını aldığım zaman o derece değil, hiç sevinmediğimdir. Demek ki yazı işlerinde epeyce kaşarlandıktan sonra oldu bu iş.

 

15. ERCÜMENT BEHZAD LAV

İlk telif ücretini “Resimli Ay” dergisinden aldım. 1927’de 10 lira.

 

16. CELAL SILAY

1941 yılında yani 10 yıllık amatörlük devresinden sonra “Yücel” mecmuasından “Başım” adlı manzume için para aldığımı biliyorum, ama kaç para olduğunu hatırlamıyorum.

 

17. BURHAN ARPAD

İlk telif ücretini 1940 yılında “Yeni Mecmua”da çıkan “Matine” isimli hikayemin karşılığı olarak aldım. 3 liradır.

Vinkmag ad

Read Previous

Kahramanın Sonsuz Yolculuğu

Read Next

Körlük bitti, Görmek başladı…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *