25. Gezici Festival Sona Erdi

Gezici Festival, 12 Aralık’ta sona erdi. İzleyiciler yılın filmlerini ve sinemanın klâsiklerini izledi.

Ankara Sinema Derneği’nin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 25. Gezici Festival, 29 Kasım’da Ankara’da başlayarak 12 Aralık’ta Kastamonu’nda sona erdi. 14 gün süren etkinlikte yılın önemli filmleri ve sinemanın klâsikleri beyazperdeye taşındı.

Festivalin Dünya Sineması, Türkiye 2019, Kısa İyidir, Çocuk Filmleri ve Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler bölümlerinin yanı sıra, Fatih Özgüven’in Seçtikleri: Terazi Filmleri, Sanat Uzun Hayat Kısa, Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık ve Amerikan Sineması’nın Kadın Öncüleri özel bölümleri de izleyiciyle buluştu.

DÜNYA SİNEMASI

Gezici Festival’in Dünya Sineması bölümünde yılın öne çıkan yapımlarından Alice (Josephine Mackerras), Annelerimiz – Our Mothers (César Díaz), Ayrık Otları – Rare Beasts (Billie Piper), Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi – Marona’s Fantastic Tale (Anca Damian), Görünmez Yaşam – The Invisible of Eurídice Gusmão (Karim Aïnouz) Işık, Daha Fazla Işık – Let There Be Light (Marko Škop), Sıra Sende – Your Turn (Eliza Capai), Sinek Kuşu – House of Hummingbird (Bora Kim), Üç Yaz – Three Summers (Sandra Kogut), Zaman Her Şeyi Siler – They Say Nothing Stays The Same (Joe Odagiri) izleyicilerle buluştu.

YERLİ YAPIMLAR

Yerli yapımlardan Aidiyet (Burak Çevik), Bozkır (Ali Özel), Kız Kardeşler (Emin Alper), Küçük Şeyler (Kıvanç Sezer) Nuh Tepesi (Cenk Ertürk), Soluk (Özkan Yılmaz) ve Şehitler (Köken Ergun) Türkiye 2019 bölümü kapsamında yönetmen ve film ekiplerinin katılımıyla gösterim yaptı.

Terazi Filmleri Üzerine Keyifli Sohbetler
Yazar ve eleştirmen Fatih Özgüven, Gezici Festival için seçtiği üç filmi, “Terazi Filmleri” başlığı altında derleyerek Ankaralı ve Sinoplu izleyicilerle filmler üzerine sohbetler gerçekleştirdi. (Louis Malle: Saman Alevi – Le Feu Follet (1963); Carl Theodor Dreyer: Söz – Ordet (1955); Luis Buñuel: Tristana (1971))

‘SANAT UZUN, HAYAT KISA’ SEÇKİSİ

Farklı sanat dallarından sanatçıların hayatlarına odaklanan filmlerin yer aldığı bu yılın özel bölümlerinden “Sanat Uzun, Hayat Kısa” seçkisinde; Altın Çocuk – Honey Boy, Alma Har’el) Marianne ve Leonard: Aşk Sözleri – Marianne & Leonard: Words of Love (Nick Broomfield), Toni Morrison: Beni Oluşturan Parçalar – Toni Morrison: The Pieces I Am (Timothy Greenfield-Sanders), Zaman Makinemiz – Our Time Machine (S. Leo Chiang ve Yang Sun) filmleri gösterildi.

SESSİZ FİLMLER

Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler bölümünde Amerikalı yönetmen Clarence Brown’ın Çatışan Arzular – Smouldering Fires (1925) filmi ünlü müzisyen Donald Sosin’in, Fridrikh Ermler’in İmparatorluk Kalıntısı – Fragment of an Empire filmi ise Daan van den Hurk’in canlı müzik performansı eşliğinde gösterildi. Muhsin Ertuğrul’un Ukrayna’da çektiği, geçtiğimiz yıl bir kopyası bulunan filmi Tamilla (1927), Ayşe Tütüncü ve Miray Eslek’in müziği eşliğinde, yapımından 92 yıl sonra Ankara izleyicisiyle buluştu.

BEHİÇ AK AFİŞLERİ SERGİSİ

25. Yılında Gezici Festival’de, Behiç Ak imzalı afişlerin yer aldığı bir sergi de hazırlandı. Ak’ın bugüne kadar festival için yaptığı tüm afişlerin yer aldığı sergi 2-9 Aralık tarihleri arasında, Ankara’da sergilendi. (Filmloverss)

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Karikatürist Tonguç Yaşar Vefat Etti

Read Next

Damla Sönmez Altın Küre Ödülleri’nde

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *