16 Ağustos 2011 tarihinde hayata gözlerini yuman mücadele insanı Mihri Belli, arkasında büyük bir tarih bıraktı. Türkiye sosyalist hareketinin gelişiminde önemli tartışmalarda rol oynadı. Son nefesine kadar ezilenlerden yana saf tuttu. Memleketimizin yetiştirdiği en önemli fikir insanlarından biri olan Mihri Belli’yi nam-ı diğer Kapetan Kemal’i saygıyla anıyoruz…
İnsanlar Tanıdım
Mihri Belli’nin Anıları
Mihri Belli’nin yaşama bakışı, onu, günün koşullarında mücadelesini yeraltında sürdürmek zorunda kalan Türkiye Komünist Partisi’yle buluşturur. “İnsanlar Tanıdım” ister istemez “anı” sınırlarını aşıyor, Türkiye’nin siyasî tarihini değerlendirirken göz ardı edilemeyecek bir başvuru kaynağı niteliği kazanıyor.
- İnsanlar Tanıdım
- Mihri Belli’nin Anıları
- Yazar: Mihri Belli
- Türü: Anı
- Basım Tarihi: Aralık 2002
- Sayfa Sayısı: 720 Sayfa
- Yayınevi: Doğan Kitap
Gurbetten Notlar
Bütün yaşamını Türkiye’deki sosyalizm kavgasına adamış olan Mihri Belli’nin dünya ve ülke gelişmelerini devrimci bir perspektiften sorgulayan yazılarını derleyen “Gurbetten Notlar”, aynı zamanda hızla gelişen yakın tarihle bir hesaplaşma…Bir yandan ‘Yaratıcı Marksizm’ tartışmaya açılırken, öte yandan ‘Türkiye Solu’nun sorunları, ve ‘Reel Soslayizmin Bunalımı’ ele alınmakta, ‘Kürt Devrimi’ irdelenmekte, ve bu bağlamda sol birliğin ve sosyalist bir partinin programatık içeriği tartışılmakta. ‘Körfez Savaşı’ndan bu yana dünya politikası çözümlenirken, Avrupa, Küba, Meksika ve Bosna’daki gelişmeler de soldan bir bakışla ele alınmakta.
- Gurbetten Notlar
- Türkiye Solu, Yaratıcı Marksizm, Kürtler ve Dünya Üstüne
- Yazar: Mihri Belli
- Türü: Politika
- Basım Tarihi: 1996
- Sayfa Sayısı: 311
- Yayınevi: Belge Yayınları
Boşuna mı Çiğnedik?
Sevim Belli; “Yaşadığım dönemin devrimci tarihini aydınlatmak, Türkiye’nin devrimci hareketinin tarihini belgelemek gibi iddialı bir amacım yok. Yaşadığım 65 yıl içinde gerek Türkiye’de gerekse dünyada pek çok olaylar oldu ve değişiklikler gerçekleşti. Bunlar benim yaşamımı da etkilediler elbette. Kimileri çok derin izler bıraktı bende. Dolayısıyla okuyucuya ilginç gelebilir. Her insanın yaşamı, insan olmakla, kulak kabartılmaya değer diyorum. Yeter ki yüreğini koyarak bunu sunmayı bilsin.
Türkiye’nin marksist devrimci hareketini bir ucundan gücü yettiğince tutmuş dürüst bir insanın, bir insan olarak ve özellikle de Türkiye’li bir kadın olarak yaşamını, kişiliğini oluşturan öğeleri de dikkate alarak, yalın bir biçimde anlatmağa çalıştım.”
- Boşuna mı Çiğnedik?
- Yazar: Sevim Belli
- Türü: Anı
- Basım Tarihi: 2006
- Sayfa Sayısı: 656 Sayfa
- Yayınevi: Belge Yayınları
Yunus Emre’den Bill Gates’e
Dünya benim mülkümdürür,
kavmi benim kavmimdürür
Yunus Emre, bundan yedi yüz küsur yıl önce söylemişti; bu dünyadaki karaların, denizlerin, dağların, ovaların bütün insanlığın ortak malı olduğunu ve kendisinin de bir insan olarak elinde bir karış toprağın tapusu olmamasına karşın, bütün dünyanın mülkiyetinde hissedar bulunduğunu ilan etmişti.
Richard Stallman, bilgisayar teknolojisi uzmanları arasında bir efsane kahramanı. Bilgisayar teknolojisinde “Logiciel”i kod kaynağını, yani üretim sırrını ilk bulan araştırmacı. Daha ilk günden, bu yeni buluşların patentini almayı reddetmiş ve bu yoldan para kazanmak aklının kenarından bile geçmemiş olan kişi.
Harvard Üniversitesi’nde bir başka üstün yetenekli genç, o günlerde kendi şirketini kurmakla meşguldür. Onun amacı ise bambaşka. Bu genç, Stallman’ın buluşuna paralel kendi buluşunun kopya edilmemesi için bir an önce patentini sağlamak ve üretime geçerek para kazanmak peşindedir; adı Bill Gates’tir.
Şimdi Bill Gates, dünyanın en zengin milyarderi. Stallman’ın ise ne evi var ne de arabası. Ama o, ilk günlerdeki gibi coşku içinde mücadeleyi sürdürüyor. Bilgisayar alanında işi bezirganlığa döken Bill Gates gibi günahkarlarla savaşıyor. Bu günahkarlar arasına Başkan Bush’u da katmış, onu iktidardan uzaklaştırma kampanyasının en önemli kişilerinden biri.
Yunus Emre, sadece toprağın özel mülkiyetine karşı çıkmıştı. Toprağın üstündeki atmosfer ve hatta evren üzerinde tekel kurarak para kazanmaya kalkanlara ne diyeceğiz?
- Yunus Emre’den Bill Gates’e
- Yazar: Mihri Belli
- Türü: Politika
- Basım Tarihi: 2006
- Sayfa Sayısı: 155 Sayfa
- Yayınevi: Cadde Yayınları
Gerilla Anıları
‘Yunan kurtuluş savaşçıları ile halkların özgürlük davasını benimsemiş Türkler arasında dostluğun bir geleneği vardır. Bunun klasik örneği, 19.yüzyıl başlarında Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın büyük ismi Kolokotronis ile Ali Farmakis arasındaki kan kardeşliğidir. Bu geleneğin bir devamı olan Mihri Belli’nin değerli kitabının, cuntaların, yabancı koruyucuların, nükleer üstlerin bulunmayacağı bir gelecekte, Türk-Yunan dostluğunun bir köşe taşı olacağını umuyorum.’ (Marion Sarafis)
- Gerilla Anıları
- Yazar: Mihri Belli
- Türü: Anı
- Basım Tarihi: 1998
- Sayfa Sayısı: 264 Sayfa
- Yayınevi: Belge Yayınları
Esas Hadise O Kiraz Ağaçları
1940 yılında başlayan yolculuk… ’68 Eylemleri, Öğrenci Hareketleri, 12 Mart, Kızıldere, 12 Eylül ve… Türkiye Sosyalist hareketin bu onurlu isminden yakın arkadaşlarını ve yakın tarihimizi dinleyelim… Çünkü konuşan Türkiye Sol Hareketi’nin tarihidir…
Bir başka gözle değil içeriden bir göz ve içeriden bir sözle 60 yıla yakın bir tarih… Türkiye’de Marksist Sol, TKP’nin Öyküsü derken yol Mustafa Suphi, Şefik Hüsnü, Reşat Fuad Baraner, Nazım Hikmet ve Hikmet Kıvılcımlı’ya kadar uzanıyor.
1940-1943 Yılları… Ruhi Su, Can Yücel, Cahit Külebi ve Ahmet Arif farklı bir zenginlik getiriyor…
Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Kızıldere… Ardından 12 Eylül ve Direniş Cephesi Girişimi, Avrupa gezileri ve görüşmeleri Yılmaz Güney, Eşber Yağmurdereli, Akın Birdal ve yakın tarihimize içeriden bir ayna tutuluyor…
- Esas Hadise O Kiraz Ağaçları
- Yazar: Mihri Belli
- Türü: Anı
- Basım Tarihi: 2003
- Sayfa Sayısı: 272 Sayfa
- Yayınavi: Chiviyazıları Yayınevi
Mihri Belli Kimdir?
1936’da iktisat okumaya gittiği Amerika’da Marksist düşünce ve devrimci eylemle tanıştı. Orada gençlik ve işçi hareketlerine katıldı. Bir dönem zenci yarıcılar arasında faaliyet gösterdikten sonra 1940’ta Türkiye’ye döndü. 1942 yılında TKP’nin Merkez Komite üyeliğine geldi. 1943-1944 yıllarında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1944 yılında İlerici Gençlik Birliği kovuşturmasında tutuklandı, 2 yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı. 1946’da yurtdışına çıktı. Yunan İç Savaşı’na gerilla olarak katıldı. Çatışmalarda yaralandı. Sovyetler Birliği ve Bulgaristan’da tedavi gördü. 1950’de Türkiye’ye pasaportsuz girmekten ve tabanca bulundurmaktan cezalandırıldı. Serbest bırakıldıktan sonra 1951’de tekrar tutuklandı ve 7 yıl hapis cezası aldı. 27 Mayıs’tan sonra “Türk Solu” ve “Aydınlık Sosyalist Dergi” adlı organların yayınlanmasına yardımcı oldu. 12 Mart 1971 darbesinde tutuklanmamak için yurtdışına çıktı. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün misafiri oldu. 1974 Af Yasası’yla yurda dönüp 1975’te “Türkiye Emekçi Partisi”ni kurdu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra tekrar yurtdışına çıktı. Ortadoğu’ya oradan da İsveç’e geçti. 1992’de Türkiye’ye döndü.
- Yazarımız Serdar Şahinkaya’ya SBF’de Ders Engeli - 21 Şubat 2017
- -Güncellendi- Yayınevlerinden KHK’ye tepkiler - 9 Şubat 2017
- Biz Hayır Diyoruz - 10 Ocak 2017
FACEBOOK YORUMLARI