90’ları Yaşayanlara Nostalji Yaşatacak 7 Kitap

Roman okuyacak cesareti ve sabrı bulamadığı zamanları olur ya hani insanın yani en azından benim fazlaca içine sürüklendiğim ruhumu yerden yere çalıp cılız söğüt dalına çeviren o lanetliymişsin hissi.. Durup dinlenmeye, düşünüp konuşmaya zaman  ayıramadığın cinsten..

Okuldu, işti, çamaşır bulaşıktı, ülke gündemine kahroluşlardı, özel hayattı derken bir türlü odaklanıp okuyamadığın koca koca sayfalar komününe duyduğun isteksizlik günbegün artarken aynı zamanda çocukluğuna; babaannenin reçellerine, bakkaldan aldığın o mis kokulu gazozlara, cinolara, minolara, tasolara olan hasretin de dayanılmaz boyuta ulaşınca kütüphanedeki kitaplara söyle bir göz gezdirirsin. Onlardan seni mutlu etmelerini istersin. Kutlu görevleri buymuşçasına. Halbuki bencilliğin daniskasıdır bu yaptığın ama kendine de engel olmazsın. Tetrisi, sanal bebeği, leblebi tozuna karışan mahalle maçlarını, merdaneli makineyi anlatan; ilk gençliğimizi, çocukluğumuzu, belki biraz saçımıza düşen tek tük akları anlatan kitaplar raflardan inip bizi biraz da olsa mutlu etsinler diye bir listeleyelim istedim.
E haydi burdan buyrun

90’lar Kitabı Çocuk Mu? Genç Mi?


Kadir Aydemir’in hazırladığı “80’lerde Çocuk Olmak” kitabının bir devamı olarak hazırlanan bu kitap yakın Türkiye tarihine ışık tutan bir kaynak kitap değil. Bir ansiklopedi değil. Bu, bizim kitabımız, bizim düşlerimiz ve yaşadıklarımız, yani çevrenizde gördüğünüz tüm üniversiteli/mezun ya da işsiz gençlerin, hayalleri yarım yamalak, 20’li 30’lu yaşlarda, orta yaşa yaklaşan insanların, kayıp kuşakların, hep çocuk kalanların kitabı… Bugünün insanının kitabı.

111 yazar bir araya gelerek oluşturulan kitapta 90’lar sinemasından TV kültürüne, sokaktaki hayattan toplumsal mücadeleye, dershane yıllarından üniversiteye giriş macerasına, solcu ağabeylerle tanışmaktan 1 Mayıs’lara, imam hatipte okumaktan ilk aşklara, 90’larda yaşamımızı etkileyen ünlü insanlara, müzik kültüründen giyim kuşama ve 90’ların ev yaşamına dek, neredeyse her konuda samimi bir anlatımla kaleme alınan öyküler yer alıyor. Yitik Ülke yayınlarından çıkan kitabı sevgili Kadir Aydemir hazırladı.

  • Sayfa Sayısı: 394
  • Baskı Yılı: 2012
  • Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları

Mahalleden Arkadaşlar


Tabletlerin, akıllı telefonların olmadığı 90’lar… Belki de çocukların “çocuk”olduğu, “çocuk gibi” oynadığı son yıllar… Küçükçekmece’nin küçük bir mahallesinde kendisine idol olarak gördüğü “mahallenin reyisi” İsmet’in gözüne, dahası çetesine girmek için bin bir takla atan Selçuk’un, bu uğurda iki arkadaşıyla birlikte çete kurup mahallenin altını üstüne getirmesinin mizah dolu hikâyesi…

90’ların mahalle hayatına kısa bir zaman yolculuğu vaat ediyor kitap bizlere.

  • Sayfa Sayısı: 224
  • Baskı Yılı: 2015
  • Yayınevi: Sayfa 6 Yayınevi

90′larda Lubunya Olmak


“90’larda Lubunya Olmak” Türkiye’de bir LGBT tarihi, LGBT belleği oluşturmak namına sunduğu katkı serinin ikinci kitabı. Giriş yazısının aksine bu kitapta biraz hüzünleniyoruz. 19 tanıklığın yer aldığı çalışmada, LGBT bireylerin ilk kez bir araya gelmeleri ve kendi içlerinden örgütlenmeleri hikâye ediliyor. İlklerin yaşandığı bir dönem olan 90’lar Onur Yürüyüşü, örgütlenme denemeleri, tematik dergiler gibi pratiklerin ortaya çıkışına ve günden güne büyümesine sahne oluyor. LGBT bireylerden farklı olarak harekete, açıktan ve sokaktan katılarak, hatırı sayılır bir ivme kazandıran trans kadınların deneyimleri ve 90’lı yılların önemli köşe taşlarından ‘Ülker Sokak Olayları’ da kitabın başlıca konuları arasında.

  • Sayfa Sayısı: 392
  • Yayına Hazırlayan: Yavuz Cingöz, Erdem Gürsu
  • Siyah Pembe Üçgen
  • Yayın Yılı: 2013

Bildiğin Gibi Değil, 90’larda Güneydoğuda Çocuk Olmak

Bildiğin Gibi Değil, iki genç araştırmacı Funda Danışman ve Rojin Canan Akın’ın, 90’lı yıllarda çocukluğu Güneydoğu’da geçmiş Kürt gençleriyle yaptıkları on dokuz söyleşiyi bir araya getiriyor. Kürt gençlerinin Batı’daki, büyük şehirlerdeki akranlarına sana bana yani bir iç dökmesi olarak okunmalı.

Yoğun bir şiddet ortamında geçen çocukluklarını ve ilk gençlik yıllarını anlatıyorlar kitapta, Türkçe bilmedikleri için gerizekâlı muamelesi gördükleri, zaman zaman ajanlık teklifleri aldıkları eğitim hayatlarını; babalarının, analarının, kardeşlerinin, arkadaşlarının gözlerinin önünde dayak yediği, öldürüldüğü, koruculuğa zorlandığı, evlerinin kurşun yağmuruna tutulduğu aile hayatlarını; sokaklarda, “yanı başlarında sürekli birilerinin öldürüldüğü”, vurulduğu bir ortamda veya BM mülteci kamplarında geçen “gündelik” hayatlarını dinliyoruz onlardan.

Mutlu mesut geçen çocukluğumuza bir özeleştiri vermemiz gerektiğini hatırlatıyor bizlere.

  • Sayfa Sayısı: 312
  • Baskı Yılı: 2015
  • Yayınevi: Metis Yayıncılık

Rocky, Cohen ve Muhsin Bey’den Örneklerle Hayatım

Dizi ve sinema filmlerinde senarist koltuğunda görüp tanıdığımız Meriç Demiray ilk öykü kitabı ‘Rocky, Cohen ve Muhsin Bey’den Örneklerle Hayatım’ da özlemle anılan günlerin, kırılan kalplerin, yarım kalan hikâyelerin, başarısızlıkların, belkilerin, keşkelerin, bütün görkemiyle geçmişin bugünün içinde nasıl filizlenip boy vermeye devam ettiğini çarpıcı örneklerle anlatıldığı, barlardan kumsallara, apartman bloklarından arsalara, göletlerden denizlere uzanan, sokakla ve müzikle harmanlanan öyküler yer alıyor.

Stallone’nin Rocky’si, Dünyaca ünlü söz yazarı, yazar, şair, müzisyen Leonard Cohen, Yavuz Turgul’un yazıp ve yönettiği Muhsin Bey… Birbirinden farklı üç karakteri harmanlayıp bir kitap ismi çıkartmış yazar. İsminden anlayacağımız üzere içinde dönemler, şarkılar, çocukluklar, kadınlar, dostlar geçen bir kitap olmuş.

  • Sayfa Sayısı: 160
  • Baskı Yılı: 2016
  • Yayınevi: Sel Yayıncılık

Araftaki Kramponlar

Araftaki Kramponlar, sizleri 80’li ve 90’lı yılların Türkiye’deki futbol ortamına götürüyor.

İnternetin, cep telefonunun, PlayStation’un olmadığı bir dönemde; dostluğun, muhabbetin keyfini çıkaranların hikayelerini anlatıyor. Şimdilerde bir takımda 2-3 sezon kalmayan futbolculara inat ortalama 15 sene aynı takımda ter dökenlerin, bazen kata, bazen bir otomobile ama çoğunlukla da boş mukavelelere imza atanların hikayelerini…

Oğuz Çetin, Metin Tekin, Ünal Karaman, Uğur Tütüneker, Hami Mandıralı, Feyyaz Uçar, Tanju Çolak, Mehmet Özdilek, Hamza Hamzaoğlu, Aykut Kocaman, Bülent Uygun, Hasan Vezir’in kendi ağızlarından sıra dışı günlerin anlatıldığı bu kitapta, sahnede onların hayatları ama arka planda bütün bir Türk futbolunun fotoğrafı sizi bekliyor.

  • Sayfa Sayısı: 208
  • Baskı Yılı: 2013
  • Yayınevi: Tortuga Yayın

Lakin İyi Yaşadık

Ayşen Aksakal, edebiyatta ihmal edilmiş o kuşağın içinden konuşuyor. Az ile yetinen, büyük acılara anıdır deyip yaşamaya devam edebilen, hatta bazılarına gülüp geçebilen, yaşamaktan keyif almak için beklentiyi hep düşük tutan bir nesli, 90’ların o gösterişli hallerini anlatıyor bizlere.

Şöyle ayrıntılı bir kritiğini de okumak istersiniz diye linkini şuraya iliştiriverdim http://kitapeki.com/anilar-sandiginda-insan-suretleri/ Bora Murat Pektaş sizler için tatlı tatlı anlatmış kitabı.

  • Sayfa Sayısı: 136
  • Baskı Yılı: 2016
  • Yayınevi: Everest Yayınları

Merve Avcı
Takip için
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Dört Mevsim Yalnızlık, Bir Kadın, İris

Read Next

“Şerefimizi uyurken kaybettik Raymond!“

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram