Alper Kaya listeledi; Mutlaka okunması gereken 5 öykü kitabı

Yeni yıla çok az bir süre kala geride bıraktığımız yıla ve edebiyatın tacı çoğu zaman takdim edilmeyen bir alanına saygı duruşu mahiyetinde, son dönemde okuyup beğendiğim öykü kitaplarının bir kısmını derlemek istedim.

Herkese daha çok kitaplarla, daha çok kurgu dünyasıyla ve barışla dolu bir yıl dilerim!

1. Kovulmadım, Ben Ayrıldım

Alakarga Yayınları

Çeşitli dergilerden hikâyelerine aşina olunan bir isim Arzu Bahar. Alakarga’dan yayımlanan ilk kitabı “Kovulmadım, Ben Ayrıldım” da pek tabii ki öykülerinden oluşuyor. İçinde, genelde yazın dinamiğinin en zoru olan çok kısa öyküler bulunan “Kovulmadım, Ben Ayrıldım” ile gün geçtikçe çok daha iyi bir öykücü olacağının ilk sinyallerini veriyor. Mizahi dili olan öykülerinin yanı sıra, karanlık ve muammalarla örülü birkaç öykü de gerilim türünün ciddi birer örneği.

2. Kaplumbağaların Ölümü

Raskol’un Baltası

Bir diğer ilk eser de, Fatma Nur Kaptanoğlu’nun öykülerinden oluşan “Kaplumbağaların Ölümü”. Temiz bir edebiyat işçiliğinin yanı sıra, unutulan bir değeri gözler önüne seriyor Kaptanoğlu: Sade, iyidir. Lafı çok eveleyip gevelemeden, sağ kulağını sol eliyle göstermeden sahneye çıkıyor ve işini yapıyor. Öykülerini anlatıyor. Hayatın içinden ama bir o kadar da dışından kurgularla, insanın psikolojik derinliklerine bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu.

3. Çerçialan

Varlık Yayınları

2016 Yaşar Nabi Nayır Ödülü’ne layık görülen Gamze Arslan’ın ilk kitabı da bu ödülün referansıyla, doğal bir tercih gereği öykü kitabından yana olmuş. Çerçialan; Arslan’ın hayli karanlık ögelerle bezeli, çoğunlukla da insanı irkilten öykülerinin toplandığı bir kitap. Ancak bu korku unsurları kitaba gelişigüzel, “olsa da olur” dedirtecek şekilde değil de, samimi bir tınıyla yerleştirilmiş. İnsanın korkularını ilmek ilmek ördüğü harika hikâyeleri var Gamze Arslan’ın. Üstelik hikâyelerinin karakterleri bazen insanlar da değil…

4. Kuş Bir Cümledir Uçarken…

Sıcak Nal Yayınevi

Bazı insanları hiç tanımasan da, çok seversin. Çok sayarsın. Güven Pamukçu, o insanlardan. Küçücük bir sahil kasabasında, edebiyatın ufuk çizgisini yüceltme girişimlerine edebiyat dergilerinden kütüphanelere dek pek çok farklı ögeyle devam ediyordu ki; Kuş Bir Cümledir Uçarken’le karşımıza çıktı. Sert bir kitap doğrusu. Post moderne göz kırpan, ama post modern olmayan; daha ziyade Pamukçu’nun yaşanmışlıklarıyla inşa ettiği harf kulelerinden oluşan bir öykü kitabı. Adı bile, ah, nasıl da yakalıyor insanı.

5. Karanlık Yılbaşı Öyküleri

Bilgi Yayınevi

Bu kitap, henüz yayımlanmadı. “E, sen nasıl okudun?” ve hatta “Nasıl da tavsiye ediyorsun?” diye düşünecek olanlara peşinen bir not düşeyim: Kitapta, benim de dahil olduğum 13 yazardan karanlık yılbaşı öyküleri yer alıyor. “Aralıktan Sızan Karanlık” ismiyle müsemma bu güzide korku derlemesinde korku edebiyatı takipçilerinin çok yakından bileceği Galip Dursun, Demokan Atasoy, Işın Beril Tetik, Mehmet Berk Yaltırık gibi kaleminden karanlık damlayan öykücüler var. Yılbaşı hediyesi niyetine, yılın son günlerinde okurla buluşuyor “Karanlık Yılbaşı Öyküleri” derlemesi…

Alper Kaya
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Yılın Son Yaratıcı Okurluk’u Akademi Nar’da Başlıyor!

Read Next

‘’Öbür Dünyadan’’ Dönen Heyula

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *