ANNEANNE GEZEGENİ

Nesin Yayınevi’nden çıkan Anneanne Gezegeni, benim gibi okuyucuları tamamen geçmişteki bir gezegene; böyle bir fırsatı yakalama imkânı olan minik okuyucuları ise tanıdık oldukları bir gezegene götürüyor.

Çocukluğum, okul öncesi eğitimin yaygın olmadığı, genelde 7 yaşına kadar evde anneler ve anneanne/babaannelerle geçirilen bir döneme denk geldi. Bu sürenin belli bir bölümünü de bilfiil anneanne evinde yaşayarak geçirince o döneme dair anılarım anaokulu anılarından ziyade bu eve dair unutulmaz hatıralarla dolu.

Nesin Yayınevi’nden çıkan Anneanne Gezegeni de, benim gibi okuyucuları tamamen geçmişteki bir gezegene; böyle bir fırsatı yakalama imkânı olan minik okuyucuları ise tanıdık oldukları bir gezegene götürüyor. Kitapta özet olarak her yaz okulların tatil olmasıyla birlikte, anneannesinin küçük sahil kasabasındaki evine giden ve tüm yazı burada anneannesiyle baş başa geçiren Kuzgun’un tatil boyunca yaşadıklarını okuyoruz.

“Kuzgun bu küçük sahil kasabasına adım atınca, anneannesinin evindeki küçük odasına yerleşince, sanki bambaşka biri olup çıkıyordu.”

Birbirinin devamı mini öyküler şeklinde yazılan kitapta bir anneannenin torununun hayatını nasıl unutulmaz anılarla doldurduğuna şahit oluyoruz. Renkli kalemlerinin kaybolmasına üzülürken elindekilerle de harikalar yaratabileceğini görmesi ile başlayan kitap boyunca Kuzgun’un anlık üzüntülerine anneannesi tarafından bulunan harika çözümlere tanıklık ediyoruz.  Pikniklerinin ani bastıran yağmurla bozulmasına üzülürken doğanın adeta bir hediye gibi sunduğu gökkuşağına sevinmesi, dedesinden kalma kayığı şemsiye olarak kullanırken kayıkla başka denizleri ve balıkları görme hayali kurması, sıcak bir yaz öğleden sonrası anneanne elinden çıkan iki renkli kek ve limonatanın sunduğu huzuru kısa kısa hikâyelerin içine yedirilmiş güzel ayrıntılar eşliğinde okuyoruz.

Kuzgun, tabiat ananın hediyeleri, anneannesinin keyif dolu sohbetleri, doğayla iç içe, keşiflerle, öğrenecek yepyeni konularla ve sergi açacak kadar çeşitlilikte çizdiği resimlerle dopdolu yaz yolculuğuna bizi de dahil ediveriyor. Bir sahil kasabasındaki insanların ve yaşamların samimiliğini ve mutlu bir çocukluğun sevinçli heyecanını duyumsamamızı sağlıyor.

Aralara nerdeyse tadımlık olarak yerleştirilmiş ve “biraz daha fazla olsa iyi olurmuş” dedirten, hikâyeyle uyumlu sıcaklığa sahip çizimler ise Elif Deneç’e ait.

Bana anneanne sıcaklığını anımsatan ve tekrar yaşatan kitabın yazarı Melisa Kesmez’i yetişkinler için yazdığı öykülerinden tanıyorum. Çocuk kitabını da seveceğimden emindim. Ama bana kendi anneannemin de iki renkli keklerini, sıcacık ev ortamını ve kimseyle sağlanamayan müthiş sohbetleri hatırlatacak kadar duygu dolu, bitirdiğimde gözlerimi dolduracak denli içten ve etkileyici bir kitap olacağını beklemiyordum. Özellikle anneanne/babaanne ve dedelerle vakit geçirme şansına sahip çocuklarla birlikte okumak onlara kendi yaşamlarından bir şeyler bulmaları için de fırsat tanıyabilir. Yetişkinler içinse geçmişe ve güzel çocukluk anılarına yolculuk niteliğinde olabilir.

Çocuk kitaplarında okuyucu kitlesi olarak 3-5, 9-12, 14-18 gibi yaş aralıkları verilmesi her zaman eleştirdiğim bir durum olmuştur. Bir kitap için tabi ki uygunluğu gösteren en düşük yaş seviyesi belirtilmeli. Ancak bir yetişkin olarak her yaş çocuk kitabını hayranlıkla okuyabilen kendimden ve benim gibi daha nicelerinden de yola çıkarak, herhangi bir kitap için üst yaş belirtmek kimsenin haddine değil diye düşünüyorum. Bu kitabın arkasında da bir yaş aralığı belirtilmiş olsa bile en azından bu sınırın “Hem küçüklere, hem büyüklere” notu ile 70 yaşa kadar çıkmış olması, ne demek istediğimi anlatıyor aslında. Buradan yola çıkarak Anneanne Gezegeni, hem diyalogları doğru anlamlandırabilmek, hem de uzun yazı kısımlarında sıkılmamak adına 7 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun diyebilirim.

Keyifli okumalar…

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik: 4 puan. Kitabın geneli düşünüldüğünde daha fazla resim de olabilirmiş ancak tadımlık bile olsa, hikâyenin samimiliğine ve sıcaklığına uygun çizimlere sahip.
  • Hikâye: 5 puan. Çocukluk, aile büyükleri ile geçirilen zamanın değeri ve olaylara farklı açılardan bakabilmenin önemine dair çok naif bir hikâyesi var.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 4 puan.
  • Kültürel Gelişim: 4 puan.

  • Anneanne Gezegeni
  • Yazar: Melisa Kesmez
  • Çizen: Elif Deneç
  • Basım Yılı: 2019
  • Sayfa Sayısı: 54 Sayfa
  • Yayınevi: Nesin Yayınevi
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

FURÛĞ: TÜM ŞİİRLERİYLE HATIRLANMASI GEREKEN BİR ŞAİR

Read Next

Ünlü Kadın Sanatçıların Hayatını Anlatan 10 Film

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *