ANNELER İÇİN NEFES ALMA REHBERİ

Kitap ismi ile dikkatleri hemen üzerine çekiyor; çünkü biz kadınların gerçekten biraz nefes almaya ihtiyacımız var. Bir annenin kaleme aldığı kitap, kendi yaşamını dönüştüren önerileri nedenleri ve sonuçlarıyla adım adım anlatıyor.

Pandemi dönemi herkes için bunaltıcı olsa da ben oyumu ‘evden’ çalışan anneler grubuna vereceğim. Evden çalıştığım bu dönemde çocuğumun –bazen evdeki herkesin- neden bir odaya kapandığımı anlamaması, evdeki diğer sorumluluklar ve hiç azalmayan iş yükü ile baş başa kaldım. Hayatımda beni en zorlayan dönemin geçtiğimiz bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Bana biraz nefes aldırmayı vadeden kitabı görünce hemen okumak istedim, şüpheyle başlasam da iyi ki okumuşum diyorum.

İyi Bir Anne misiniz?

Amerikalı yazar Nichole Clark, altı çocuklu bir anne olarak kendi deneyimlerinden yola çıkarak diğer annelere ışık olmak amacıyla bu kitabı kaleme almış. Altı çocuk ile kitap yazmaya vakit ayırmış olması ve bunu da akıcı ve tekrara düşmeyen bir dille başarmış olması bile iyi örnek kabul edilmeli. Kitapta Clark’ın yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntıların üstesinden gelmek için kendi geliştirdiği yöntemleri öğreniyoruz. Yazar burada oldukça açık ve sakınmadan yaşadığı zorlukları ve annelik yolunda yaptığı hataları okuyucuyla paylaşıyor. Çocuğuna kötü davrandığını itiraf etmek hiçbir insan için kolay değildir. Bu örneklerden, bebeği ve kendisi öğle uykusuna yatabilmek için küçük ikiz çocuklarını kendi odalarına kilitleme hikâyesi beni en çok etkileyen oldu. Neyse ki kitap bu yanlışlardan nasıl döndüğü ve daha ılımlı bir insan olduğu üzerine kurulu, yukarıda bahsettiğim hikaye kitabın en uç örneklerinden biri.

Anneler için önerilen günlük pratikler temelde kişisel gelişim temelli kitaplarda bulabileceğimiz rutinleri içeriyor. Ancak kitapta Clark bu pratikleri hangi duygudan / durumdan sonra ihtiyaç duyduğunu, nasıl bir dönemde yapmaya başladığını, nelere dikkat ettiğini detaylıca yazıyor. Aslında pratikten çok deneyimi önem kazanıyor ve okurken sizden daha deneyimli karşı komşunuzdan akıl alıyor hissine kapılıyorsunuz. Kitabın her sayfasında oldukça içten ve günlük bir dille yaşanmış olaylar ve bunlara önerilen çözümler ele alınıyor. Kitapta bahsedilen günlük pratiklere örnek vermek gerekirse şükretmek, farkındalık, kabul, duyguyu olumluya çevirmek, hayal ve gülümsemenin gücü ve benzeri başlıklar altında sıralayabiliriz. Ancak böyle okunduğunda yavan görünen bu öneriler yazarın kendi anıları ile harmanlanınca yüzünüzde bir gülümsemeye neden oluyor. Kişisel gelişim pratikleri yalnızca internet ünlülerinin yaptığı şeyler olmaktan çıkıp sıradan bir ev kadını tarafından uygulanan örnekler olarak yer alıyor. Kitabın en güçlü kısmının bu anlatımın gücü olduğunu söyleyebilirim. 

Ev Hanımlığı ve Annelik Uzmanı

Ebeveyn kitapları genellikle alanın uzmanları tarafından yazılır, daha önce yalnızca anne olduğu için bu alanda kitap yazan biri ile karşılaşmamıştım. İlk başta yazarın yalnızca anne olduğu öğrendiğimde bozuldum ve kitaptan uzaklaştım. Okumaya devam ettikçe annelik hakkında yazan bir kişinin yalnızca anne olmasının yeterli olduğunu gördüm. Yazar, yazdığı konularda okuduğu makaleleri, kitapları ve bu alandaki raporları referans göstererek neden evdeki dağınıklığı kafaya takmamanız gerektiğini anlatıyor, bunu hangi uzmanlık dalı anlatmalı? Kitabı tamamladıktan sonra yazarın ev hanımlığı ve annelik konusunda bir uzman olduğuna ikna oldum ve ilk önyargım tamamen yıkıldı. Gerçek deneyimlerden yola çıkarak oluşturulmuş çözümler bir uzmanın bilimsel araştırmalarından daha sıcak gelebiliyor. 

Son olarak beni en çok etkileyen kısım kilometrelerce uzakta, farklı kültürdeki bir annenin de benzer sorunları yaşıyor olması ve bu sorunlara içsel çözümler geliştirmesi oldu. Türkiye’den bakıldığında Amerika’daki çocuk yetiştirme kültürü daha rahat ve özgür görünüyor. Bu kitapta oradaki annelerin de çocuklarının başına her saniye bir şey gelmesiyle ilgili felaket senaryoları yazdıklarını öğrendim. Ya da yalnızca anne ve / veya ev hanımı olarak görünmez sorumluluklar üstlenmiş kadınların nasıl çelişkiler yaşadığını, sosyal hayatlarının aynı şekilde etkilendiğini fark ettim. Bu farkındalıklar sayesinde dahi yalnızlık duygumun azaldığını söyleyebilirim. Sonlandırırken, kitabın inançlı bir kişi tarafından yazıldığını, kitapta Hristiyan inanç sistemine özgü örneklerin çokça yer aldığından bahsetmeden geçemeyeceğim. Kitaptaki önerilerin temeli herhangi bir şeye inanmakla başlıyor. 

Keyifli okumalar.

  • Anneler için Nefes Alma Rehberi
  • Yazar: Nichole Clark
  • Çeviri: Alara Ergin
  • Baskı Yılı: 2020
  • Sayfa Sayısı: 256 Sayfa
  • Yayınevi: Sola Unitas Yayınları
Pınar Palamutlu
Latest posts by Pınar Palamutlu (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

SEKE SEKE UÇTU ÖYKÜLER

Read Next

Anneliğinin Binbir Hali Bu Kitaplarda!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *