
“Hayat mı daha güçlü, ben mi?” sorusunun cevabını aramaya girişmek ve seçimlerimizin bizi nerelere götürebileceğini sorgulamak için Son Siyah, iyi bir seçim olabilir.
Evrim Duyal’ın ilk romanı Son Siyah, Kerasus Kitap etiketiyle yılın ilk günlerinde yayımlandı. Hayata dair anlam arayışı ve bu arayışta bireylerin kendi özgür iradeleriyle seçimler yapmaları ve seçimlerinin sorumluluğunu almaları gerektiği meselesi romanın temel derdini oluşturuyor. Dünyanın finans merkezi New York’tan gelmiş iki finans dâhisinin, hayatlarına giren güçlü bir kadının etkisiyle hayatlarının nasıl değiştiğine bakıyoruz. Son Siyah’ın baş karakteri Tamer ve öteki kahramanların çatışmaları tam da bu noktada görünür oluyor. Hayata ait seçimlerle devam etmek mi yoksa konfor alanından çıkıp kendi seçimlerinle yürüyeceğin bir yol çizmek mi?
Romanın baş karakteri Tamer, bir finans danışmanı, karizmatik bir karakter, soğuk ve mesafeli biri. Sahip olmakla övündüğü ahlaki değerleri var. Zaaflarına yenilerek anlık tatminlerin tuzağına düşen -eşini aldatmak gibi- sıradan insanlardan olmak en büyük korkusu. Sez, Tamer’in moda tasarımcısı eşi. Maskülen bir dişiliğe sahip. Tamer’e âşık, tek arzusu ondan çocuk sahibi olmak. Tamer, zenginlerin parasını yönetiyor ve kendi varoluş sıkıntılarını da aynı başarıyla yönetme çabası içinde. Ortağı Korhan’la şirketlerinde riskleri azaltma yöntemleri sunarlar. Artık şirketleri dönüm noktasına gelmiştir. Bu noktada Sez’in moda dergisi editörü arkadaşının önerisiyle romanın bir diğer baş karakteri Yelda’nın halkla ilişkiler ve reklam şirketiyle çalışmaya başlarlar. Profesyonel iletişim danışmanı Yelda; çekici ve zeki bir kadındır. Güzelliğini avantaj olarak kullanmaktan çekinmez. Geçmişiyle sürekli hesaplaşan Yelda’nın hayattaki en önemli amacı affetmektir. Geçmişinden getirdiği travmayı -annesiz büyümek- taşımaktan yorgun düşmüştür ve roman ilerledikçe onu daha yakından tanırız. Çatışmalarını açığa çıkaran güçlü kahramanlar vardır çevresinde. Ondan daha ilk görüşte etkilenen ve zamanla âşık olan Korhan mesela. İç güzelliğin dış güzellikten daha önemli olduğuna hayatının hiçbir döneminde inanmamıştır Korhan. Varlığını kimi zaman Bach ve Chopin’in notalarında, kimi zaman da bir Van Gogh veya Munch tablosunda duyumsayan biridir.
Romanın başlığı, hem Yelda’nın annesinden ayrılmak zorunda bırakılması gerçeğine hem de kahramanların benliklerinde taşıdıkları temel sıkıntılara gönderme amaçlı seçilmiş. Son Siyah hacimli bir roman, temel ve yan karakter sayısı fazla.Hayatını bedenini satarak kazanan Dilara, sanat galerisi yöneticisi ve soyut sanat tutkunu Bora, topluma rağmen kendi benliğine sahip çıkma çabasındaki eşcinsel Andre, romanda okura eşlik edecek öteki kahramanlar.Son Siyah,dil, anlatım ve kurgu olarak popüler roman geleneğine yaslanıyor. Temel kalıplar başarıyla uygulanmış. Ancak dışarıdan bir bakış aracılığıyla çözümlenebilecek betimleyici psikolojik gözlemler var satır aralarında. Bu yüzden karakterlerin taşıdığı çelişkileri ve olay akışını daha etkili anlatmanın en etkili yolu olarak güçlü bir dış ses, hâkim anlatıcı seçilmiş. Kahramanların geçmiş, şimdi ve geleceğine, hâkim anlatıcı aracılığıyla bakıyor, anlatıcıyla birlikte akışa kapılıp gidiyoruz.
“Hayat mı daha güçlü, ben mi?” sorusunun cevabını aramaya girişmek ve seçimlerimizin bizi nerelere götürebileceğini sorgulamak için Son Siyah, iyi bir seçim olabilir.
- Son Siyah
- Yazar: Evrim Duyal
- Türü: Roman
- Baskı Yılı: Ocak 2020
- Sayfa Sayısı: 531 Sayfa
- Yayınevi: Kerasus Kitap
- Erkeklere Her Şey Anlatılmaz - 10 Mayıs 2020
- AŞK VE TUTKUNUN ROMANI: SON SİYAH - 30 Nisan 2020
- GÜÇ MEVSİMİ’NE DOĞRU… - 31 Mart 2020