
Matematiği sıkıcı problemlerle boğuşmaktan çıkarıp eğlenceli formata sokan 2 kitap da çocuklara klasik dersleri alternatif metodlarla sevdirmek açısından iyi örnek olarak sayılabilir.
Çocukların bazı derslere daha yatkın olması, özellikle beyni sözele daha yatkın çocuklarda matematik derslerinin bir fobiye dönüşmesi sık sık rastlanan bir durum. Bu korkunun ilerde ön yargıya dönüşmesi ise kaçınılmaz ne yazık ki. Eğitim sistemimizdeki kalıplaşmış öğrenme metodları, matematiği sadece formüllere ve rakamlara indirgeyen zihniyet ile ben de matematikten oldum olası uzak durmuş ve sözelci bir insan olarak da bu uzak ilişkiden hep memnun kalmışımdır. Ancak son zamanlarda ortaya çıkan alternatif öğrenme teknikleri ve matematiği sevdirmeye yarayan yaratıcı kitaplar veya oyunlar ile çocukları sevmedikleri derslerle bile barıştırmak mümkün gibi duruyor. Konuya dair 2 farklı yaş grubuna yönelik matematik kitabı var elimizde.
![]() |
Uçanbalık Yayınevi’nden çıkan Denizde Sayılar isimli ilk kitap, ilköğretim çağındaki çocukların matematik öğrenmesini kolaylaştıracak eğlenceli bir hikâye sunuyor. 1 deniz fenerinin 2 yanında duran balıkçı teknesinin avlanma maceralarının, bir anda tüm deniz canlılarının katıldığı bir kurtarma operasyonuna dönüşmesini eğlenceli bir dille anlatıyor. 1’den 20’ye kadar her rakamla hikâyeye o rakam kadar karakter katılıyor. Böylece çocuklar hem hikâyeyi takip ediyor hem de hikâyeyle bağlantılı olarak rakamları öğrenme fırsatı buluyor.
Bir denizaltı şölenine dönüşen hikâye, rakamları yeni öğrenmeye başlayan çocuklar için oldukça uygun ve eğlenceli bir konuya sahip. Kitabın sonunda yer alan sayma ve yazma çalışmaları ile boyama sayfasının olduğu kısımlar da kitabın bir bonusu diyebiliriz.
![]() |
Matematikle ilgili önyargıları kıran ve aslında eğlenme fırsatı sunan ikinci kitabımız da Tudem Yayınları’ndan çıkan Tehlikesavar Matematik Cambazları/Genç Matematikçiler için Heyecan Dolu 24 Macera isimli kitap. Yukarıda da bahsettiğim gibi çocuklar hatta pek çok yetişkin tarafından da “tehlikeli” addedilen matematiği cezbedici hale getiren maceralara atılma fırsatı sunuyor bu kitap. İsminde “tehlikesavar” geçmesinin sebebi ise her maceranın (aslında bir matematik soru hikâyesi) sonucu / çözümü / kurtuluşunun bir matematik sorusuna bağlı tehlikeli bir senaryodan oluşması.
3 farklı zorluk seviyesinde (1. Başarabilirsin, 2. Neredeyse Hiç, 3. İşin Bitik) karşımıza çıkan sorular, gerçek hayattan ya da çocukların oldukça hoşuna gidebilecek fantastik hikâyelerden oluşuyor. Özellikle “iyi de matematik ilerde ne işime yarayacak” tarzı klasik savunmalar için güzel bir cevap niteliğinde de diyebiliriz. Arkadaşlarıyla bir pizzayı bölüşürken, bir böcek ısırdığında ilacı ne şekilde kullanacaklarını düşünürken, arkadaşının şifreli mesajını çözmeye çalışırken ya da benzeri pek çok durumda aslında farkında bile olmadan matematiğe nasıl başvurduklarını anlamaları için iyi bir fırsat sunuyor.
Matematikle eğlenmek isteyen herkes için çok iyi bir seçenek olarak eğlendirme, heyecanlandırma ve şifre çözme mantığıyla matematik problemi çözmeye teşvik eden kitabın senaryolara uygun çizimleri ise Allan Sanders’a ait. Her problemle ilgili bir çalışma sayfası bulunan, ardından da hepsiyle ilgili ayrıntılı çözüm önerisi ve çocuklar tarafından rahatça uygulanabilecek deney önerileri sunması da bu kitabın bonusu diyebiliriz.
Matematiği sıkıcı problemlerle boğuşmaktan çıkarıp eğlenceli formata sokan 2 kitap da çocuklara klasik dersleri alternatif metodlarla sevdirmek açısından iyi örnek olarak sayılabilir.
Keyifli okumalar.
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, her iki kitap da konuyu takip eden yaratıcı ve hedef yaşa uygun çizimlere sahip
- Hikâye: 5 puan. Konu matematik bile olsa, oluşturdukları senaryolar oldukça keyifli ve sürükleyici
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan. Matematiği hem öğretme hem de sevdirmeyi başarabilen bir özelliğe sahipler
- Hayal Gücü Gelişimi: 4 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan.
![]()
|
![]()
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI