AYRI DÜNYALARIN HİKÂYESİ

Arincon birçok açıdan ilginç bir kitap. Bilimkurgu türünün özelliklerini taşımasının yanında, kitabı bir solukta okumanızı sağlayan serüven detaylarıyla polisiye türüne de yaklaşıyor.

“Hayat seçimlerle doludur.
Seçim yapmak zorunda kaldığın anlarda
geçmişi unutma ve havadaki cesaret kokusunu duy.”

Tıpkı masallardaki gibi, ebeveynleri tarafından önemsenen, sevilen, hatta onlarla aralarında özel bir dilin olduğunu düşündüren, “ideal” olana dair tablolar çizen anlatılar duyar, görür ve okuruz. Ancak gerçek hayat bazıları için bu ideal olana pek de yakın değildir. Arincon’da yaşananlar, ideal olarak gösterilenlerle ne kadar uyum içerisinde, bunun değerlendirmesini okura bırakıyorum. Bu romanda gerçekten de baba ile çocukları arasında özel bir dil ve hafıza çubukları var. Bu özel dilin ve hafıza çubuklarının ne işe yaradığını anlamak ise, babaları kayıplara karışan iki kardeşe düşüyor.

Arya ve İngo, babalarının ortadan kaybolmasının basit bir mesele olmadığının farkında olan ve onu bulmak için aralarındaki özel dilin simgelerini ve babalarından kalan mesajları kullanmaya çalışan iki kardeş. Romanın baş kahramanları da bu iki cesur çocuk. Babalarını bulma hevesiyle yola düşen bu iki kardeşin yolu, daha önce hiç duymadıkları, hatta hayal dahi etmedikleri bir evrene, Arincon’a çıkar. 

Arincon, bu iki dünyalının hakkında hiçbir şey bilmedikleri bir yerdir. Bu yabancı yerde yaşayanlara da yabancı olan iki maceraperest kardeş, Arincon’u, burada yaşayanları ve bu evrenin kurallarını aynı anda ve hızla öğrenmek zorunda kalır. Şifreler, semboller ve yapay zekâ ile dolu bu evrende hem babalarını bulmaları hem de şifreleri çözmeleri gerekir. Romanın bu kısmı ile ilgili detaylardan çok da bahsetmek istemiyorum çünkü her şey birbirine o kadar bağlı ki, ne söylesem spoiler verecek olmaktan endişe duyuyorum. 

Cem Gülbent’in gençlik kitaplarında pek alışkın olmadığımız bu evreni kurması, kitabın dilinin bu denli anlaşılır olması ve aynı zamanda böyle sürükleyici bir kitap yazmayı başarmış olmasının sırrını merak edenler, biyografisine göz atabilir. Fizik bölümünde öğrenciyken tasarımcılığa merak salan yazar, sonrasında bir de reklam şirketi kurarak yaratıcılığını besleyecek çok yönlü alanlarda profesyonelleşmiş. Bu çokyönlülüğü yazdığı romana da yansıtmayı başarmış.

Arincon birçok açıdan ilginç bir kitap. Bilimkurgu türünün özelliklerini taşımasının yanında, kitabı bir solukta okumanızı sağlayan serüven detaylarıyla polisiye türüne de yaklaşıyor. Romana dahil olan yapay zekâ, kolektif bilinç ve şifreler ise genç ya da yetişkin, kitapla tanışan tüm okurların ilgisini uyandıracak türden detaylar. Kitabın yazarı Cem GülbentGecenin Gizemli Oyunu üst başlığıyla yayımlanan Paradokya üçlemesinde de şifreli mesajlar vererek okurun ilgisini diri tutmayı başarmıştı. 

Arincon okurları kitabın kapağını kapattıktan sonra onu bir kenara koymak konusunda da aceleci olmasa iyi olur çünkü kitabın içindeki sorular üzerinden her ay Türkiye genelinde ödüllü yarışmalar düzenlenecek. Böylelikle okur ile kitap arasında daha derin bir bağ ve ilişki gelişmesi de mümkün.

Gençlerin cesur yönlerini beslemek ve onlara farklı alanlarla ilgili bir resim sunmak için Arincon’u hediye etmeyi bir düşünün.

  • Arincon
  • Yazar: Cem Gülbent
  • Türü: Fantastik, Bilim Kurgu – Genç
  • Baskı Yılı: 2021
  • Sayfa Sayısı: 248 Sayfa
  • Yayınevi: Genç Timaş
Özge Uysal
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Livaneli’nin ‘Edebiyat Mutluluktur’ Kitabı Yeni Baskısıyla Raflarda

Read Next

Haluk Bilginer, Netflix’te Yayınlanacak Diziye Dahil Oldu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *