2014 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Patrick Modiano’nun kitabını daha da güzelleştiren bir diğer ayrıntı ise kitaptaki çizimlerin özellikle Pıtırcık kitaplarının çizeri olarak bilinen Jean-Jacques Sempé’ye ait olması.
Bu sefer sizleri keşfetmekte oldukça geç kaldığımı düşündüğüm bir kitapla tanıştırmak istiyorum. Çocukluğu, çocukluk anılarını ve çocukluğun yetişkinliğe etkisini duru ve sade bir şekilde anlatan, Tudem Yayınları’ndan çıkan Babam ve Ben kitabı.
New York’taki evinin penceresinden gördüğü bir sahne ile Paris’te geçirdiği çocukluk günleri içerisine dalıveren ve bizi de o dünyaya sokan kahramanımız Catherine, bize çocuklukta yaşanan olayların sıradan birer anı haline gelene kadarki zamanda nasıl algılandıklarını çok güzel bir şekilde anlatıyor.
Annesi New York’a gitmek zorunda kalınca Paris’te babasıyla kalan Catherine, günlerini okul-ev ve babasıyla oluşturdukları ritüeller çerçevesinde geçirmektedir. Babasının ortağından gizlenerek baş başa yedikleri öğle yemekleri, okul çıkışında oyun parkında geçirdikleri saatler, babasının traş zamanlarında traş köpüğü kovalamacaları, gözlük silme ritüelleri gibi ufak tefek bir sürü ayrıntı, çok duru ve naif bir dille beynimize kazınacak sahneler olarak karşımıza çıkıyor. Baba ile kızın başkalarından saklanmak ya da dış dünyadan kopmak için kullandıkları “gözlük takıp takmamaya bağlı olarak değişen iki ayrı dünyada yaşama şansı” ise kitap boyunca karşımıza çıkan eğlenceli ayrıntılardan biri.
Hikâye boyunca Catherine gibi biz de babasının tam olarak ne iş yaptığını bir türlü anlayamasak da, yazar Patrick Modiano’nun hayatına dair biraz araştırma yapınca kendi babasından yola çıkarak kaçakçılıkla ilgili bir şeyler yaptığı sonucuna da varabiliriz. Ancak hikâyeyi bir çocuk gözünden dinlediğimiz için, buna dair kesin bir yargıda bulunamıyoruz tabi ki. Sürekli bir şeyler olacak, baba ya da anneyle ilgili büyük bir sır ortaya çıkacak, babasının başına kötü bir şey gelecek gibi beklentilerle çevirdiğimiz sayfalar boyunca sadece bir çocuk misali güzel çocukluk anıları ya da anları arasında geziniyoruz.
2014 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Patrick Modiano’nun kitabını daha da güzelleştiren bir diğer ayrıntı ise kitaptaki çizimlerin özellikle Pıtırcık kitaplarının çizeri olarak bilinen Jean-Jacques Sempé’ye ait olması. Sempé’nin tüm çizimlerindeki yalınlık ve naiflik düşünülünce hikâye için biçilmiş kaftan olmuş diyebilirim. Hatta adeta Sempé’nin çizimlerine yazılmış bir hikâye gibi de düşünülebilir.
Keyifli okumalar…
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, en az hikâye kadar yalın ve naif çizimlere sahip
- Hikâye: 5 puan. Bir baba-kız ilişkisini, gayet doğal ve duru bir şekilde anlatıyor
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan
- Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI