Ballı Çörek Kafeteryası

Ballı Çörek Kafeteryası‘nı okurken kendimi dayanışma, sevgi ve saygının yüceltildiği bir mahallenin insanları arasında hissettim…

İzlerken içimi sımsıcak bir duygunun sardığı, bir mahallenin insanlarını konu edinen  dizileri çok sever ve takip ederdim eskiden. İlk aklıma gelenler Şaşıfelek Çıkmazı, Yeditepe İstanbul, İkinci Bahar. Yıllar var ki televizyon izlemiyorum, bu durumda şimdiki dizileri de takip etmiyorum, tesadüf edersem birkaç karesine herhangi bir yerde, insanların birbirini hoş olmayan nazarlarla süzdüğünü fark ediyorum sadece.

Ballı Çörek Kafeteryası‘nı okurken kendimi dayanışma, sevgi ve saygının yüceltildiği bir mahallenin insanları arasında hissettim; isminden anlaşılacağı gibi bir kafeterya etrafındaki kişilerin öykülerinden oluşuyor kitap. Kitabın yazarı çocuk edebiyatında çok haklı üne sahip bir isim olan Zeynep Cemali.

Kafeterya açma hayali; Ballı Çörek Kafeteryası

Sıla sekizinci sınıf öğrencisidir, kafeterya açmak annesi ile ikisinin hayaliydi. Annesinin vefatından sonra, hayallerini gerçekleştirmek ve Sıla’yı yaşama bağlamak için evlerinin alt katındaki dükkanı kafeteryaya dönüştürdü Sıla’nın babası Arda Bey. Sıla’nın teyzesi Rana da yanlarına taşındı. Bu üç ana karakterin birbirleriyle ilişkileri ve duygu durumlarının yanı sıra kafeteryaya uğrayan kişilerden birine dair öykü yer alıyor her bölümde. Bu öyküler anlatılırken mekanda ve zamanda gidip gelmeler yaşanıyor.

Öykü ve karakterler o kadar hayatın içinden ki, sanki kendi komşularımızmış, gerçek kişilermiş gibi üzerinde konuşma ihtiyacı hissediyoruz kitabı eş zamanlı okuduğumuz oğlumla. Büyüdüğünü göstermek için servise binmeyip yürüyerek eve gitmeye çalışırken kaybolan Macide için üzülüyoruz beraber, sırf yaşlı olduğu için güvenip yolu sorduğu tanımadığı kadına aslında güvenmese daha mı iyi olurdu diye yorumlarda bulunuyoruz. Diğer öyküde kafeteryanın müdavimi Özgür Bey’in çocukluğuna gidiyoruz. Özel ders almaya gittiği Yıldırım Ağabey’inin evinin yakınında tesadüf ettiği Fırıldak isimli eski arkadaşıyla nasıl sigara dumanlı kahveye gitmeye ve kumara alıştığını, sonrasında ailesine söylediği yalanlarını, Yıldırım Ağabey’inin yardımıyla bu alışkanlığından kurtulmaya çalışırken, arkadaşının onu nasıl tekrar kandırdığını okuyoruz. Sonraki öykülerde mahallenin yankesicisi ailesini doksan dokuz depreminde yitirmiş yetiştirme yurdunda yaşayan Zıpzıp (Yiğit) ile, zamanında köşklerde yaşamış fakat şimdi sokaktaki terk edilmiş bir arabada yaşayan akli melekeleri yerinde olmayan Sallabaş Sami’yi tanıyoruz. İnsanların  hırsız doğmadığını, yaşadığı şartların önemini idrak ediyor; ilgi, sevgi ve güven duygusu ile yaklaşılırsa bir çocuğun yaşamının nasıl değişebileceğine tanık oluyoruz. Kitabı okuduktan sonra, arka sayfasında tarifi verilen ballı çöreklerden yapıp afiyetle yemeyi ihmal etmiyoruz 🙂

Hangi yaş grubu okumalı?

Kitap resimsiz, birleşik cümleler ve söz sanatları kullanıldığı, zaman ve mekanda gidip gelmeler olduğu için 12 yaşından büyük çocuklara uygun olacağı görüşündeyim, çocukların kelime dağarcıklarını geliştiren bir kitap.

Son olarak; müzik öğretmenin Sıla’yla vedalaşırken söylediği ve uzun süre Sıla’nın kafasının içinde yankılanan söz ile noktalıyorum yazımı:

“Yaşam, çözümü içinde gizli bir bilmecedir. Müzikse, o bilmecenin büyüsüdür. Bilmeceyi çözerken müziğe kulak verirsen, sana yol gösterir.” (sayfa 173)

Ballı Çörek

  • Ballı Çörek Kafeteryası
  • Yazar: Zeynep Cemali
  • Türü: Çocuk
  • Baskı Yılı: Kasım 2015, 35. baskı
  • Sayfa Sayısı: 238 Sayfa
  • Yayınevi: Günışığı Kitaplığı

 

Okuma önerisi!

Taşkafa – Ömer Açık

Perge Dündar’ın incelemesi; “Taşkafa; İdil ve inatçı dedesi…
yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

Ömer Açık’ın en yeni romanı Taşkafa’da bir ortaokul öğrencisinin aile geçmişinde sır gibi saklanan bir olayı öğrenip araştırmalara başlayarak gizemi aydınlatmasını okuyacaksınız.

Ayşegül Gezgin
Latest posts by Ayşegül Gezgin (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

James Joyce’un kitabı zeytinyağı markası oldu!

Read Next

Lou Andreas-Salome ve Arayışlar

One Comment

  • Bu kitabı gorunce tam bana gore diyip aldim. Tesekkurler sayenizde kitabın nasıl bir işleyişi olduğunu anladım. Patentli kız kitabını okumak için bu kitabı bitirmeyi dört gözle bekliyorum. Sayenizde romanları çok seviyorum. Ilk romanım

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram