Basketbola adanmış bir yaşam: Yalçın Granit

Özendiğimiz yabancı sporcu biyografilerinden hiç eksiği olmayan, bir yandan da Türkiye Basketbol Tarihi’ni gözler önüne seren, Yalçın Granit’I daha yakından tanımamıza olanak veren bir kitap Adanmak.

Can Yayınları tarafından okuyucularla buluşturulan “Adanmak” kitabı, Yalçın Granit’in 1940’lı yıllardan günümüze kadar uzanan basketbol yolculuğunu anlatıyor. Bu yolculuğu bizim için hazırlayan ise Yalçın Granit’un oğlu, Ali Granit’ten başkası değil. Ali Granit; kitabı hazırlamaya başlama nedeninin, babası hakkında ne kadar az şey bildiğini farketmesi olduğunu baştan belirtiyor. Ali Granit’in bu çabası sonucu, Türkiye basketbolunun en önemli şahsiyetlerinden birini, tüm yönleriyle tanıma imkanına sahip oluyoruz.

adanmakcanyayinlari

Can Yayınları; yaklaşık bir yıl önce yayın hayatına başlattığı, düşünen spor dergisi Sokrates’in ardından, Yalçın Granit biyografisi ile bir kez daha takdiri hak ediyor. Socrates Dergisi ile başlayan, sadece sporseverlere değil, farklı tarzda kitlelere hitap eden bu yayın tarzı kısa sürede meyvelerini vermiş olacak ki, Adanmak kitabı önemli bir ilgiyi hemen üzerine toplayabildi. Bu ilginin oluşmasında, Yalçın Granit’in üzerinde emeği olan kişilerin, kitabın geniş kesimlere ulaşması için çalışarak, bir tür vefa borcunu ödemiş olmalarının payı büyük.

Baştan şunu belirtmekte fayda var. Yıllardır; kitapseverlerin büyük bir arzu ile iç çektikleri, ulaşamamaktan dert yandıkları, yabancı dilde yazılmış sporcu biyografilerinden eksiği olmayan, hatta fazlası bile olan bir kitapla karşı karşıyayız. Bunun başlıca nedeni; gazete yazılarından fotoğraflara, basketbol camiasının önde gelen kişilerinden döneminin önemli figürlerine kadar yapılmış röportajları içeren geniş bir yelpazeyi içerisinde barındırmasından kaynaklanıyor. Daha iddialı bir laf edelim: Kitaba başkaca bir ad vermek gerekse, bu ad kuşkusuz, Türkiye Basketbol Tarihi Müzesi olurdu.

Yalçın Granit’i diğerlerinden ayıran en önemli özellik, Türkiye basketbolunun geliştirmek için verdiği uğraş değil. Bu uğraşı nasıl verdiği. Henüz 26 yaşında basketbol yaşamını noktaladığında, Türkiye’nin en önemli sporcularından biri olabilmeyi başarmıştır. Önce; kendini döneminin “Yenilmez Armadası” olan Galatasaray’a kabul ettirmiş, ardından bu yenilmez armadanın en önemli parçası olmuştur. Sadece öğrendikleri ile yetinmemiş, özelikle uluslararası karşılaşmalarda, yabancı ülke oyuncularından gördüklerini uygulayarak, ülke basketbolunun kabuğunu kırmasını sağlamıştır. Basketbol aşkıyla yoğrulmuş bu öğrenme tutkusu, kısa zamanda çevresindekilere gördüklerini öğretmeye başlamasına sebep olmuştur. Bu nedenle, henüz oyuncuyken genç takımları çalıştırmaya başlamıştır.

Darüşafakka’da başlayan, Galatasaray’da devam eden oyunculuk serüveni noktalandığında başarılarla dolu koçluk dönemi başlamıştır. Ancak Yalçın Granit’in bu başarılı kariyerini, esas değerli kılan şey, Türkiye Basketbolunun girdiği her dönemeçte, doğru tavır alarak, yön gösterici olmasıdır. Yakın tarihi hatırlayanlar açısından bir örnek vermek gerekirse, 2001 krizi sonrası 3 büyüklerin basketbol şubelerinin kapatılması kararına karşı, tek başına açtığı bayrağı hatırlayacaklardır. Yine Granit; 70’li yıllarda ilk basketbol dergisini kurmuş, bir çok yabancı makale burada yayınlanmıştır. Henüz TRT yokken, basketbol antremanlarını kayda alarak, oyunculara sahada nasıl pozisyon alacaklarını göstermiştir. Darüşaffakka’nın alt ligden basketbol ligine çıkışında da, ilk müessese takımı olan Eczacıbaşı’nın kurulmasında da onun payı vardır. Türkiye Basketbolu’nda bu zamana kadar ne yapılmışsa, altı kazındığında hep onun isminin çıktığı görülmektedir.

Adanmak; bu uzun yolculuğa ilişkin, bir çok detayı okuyucularla buluşturuyor. Bunu yaparken, görselliği ön plana çıkartarak, okuyucuyu asla sıkılma zahmetine sokmuyor. Kronolojik anlatımın seçimleri, bölümlerin kısa ama dolu dolu olması, bu görselliğe önemli katkı yapıyor. Basketbolla ilgili okuyucu, bir sayfada ansızın süpriz bir ismin yorumlarını okurken, hemen yan sayfada yaşanmasına şaşılacak anıları karşısında bulabiliyor.

Biyografiler; insanlara ilham vermeleri açısından belki de en doğrudan kaynaklardır. İnsanlığın mücadeleci gücü, iradesinin engelleri yıkıcılığı, tarihsel olaylara ne derece müdahale edebildiği, bu biyografilerde gizlidir. Bu açıdan bakıldığında, sporcuların yaşamları, diğerlerine göre daha farklı bir yerde yer alır. Bunda popüler kültürün bir parçası olmasının yanı sıra, insanlarca spora duyulan ilgininin büyüklüğününde etkisi çoktur. Yalçın Granit’in bu ülkede değiştirmeyi başardığı, ancak nihayete erdiremediği şey, diğer şahsiyetlerin yaptıklarından farklı olmayan, aynı karakterde bir hikayenin, bize dair olan kısmıdır. Bu nedenle; Adanmak kitabı, sadece bu açıdan bile ilgiyi haketmektedir.

Darüşaffaka’nın yeni inşa edilen spor salonuna asılan, Yalçın Granit’in 4 numaralı formasından sonra, Adanmak kitabı Granit’in bizim için yaptıklarına dair verilebilecek en güzel armağan olma işlevini görüyor.

  • Adanmak
  • Yayına Hazırlayan: Ali Granit
  • Yayınevi: Can Yayınları
  • Baskı Tarihi: 2016
  • Sayfa Sayısı: 392
Serkan Atak
Vinkmag ad

Read Previous

Sezar’ın Güncel Ölümü

Read Next

Aslında katili de biliriz, hırsızı da; Çözülememiş Suçlar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *