Bayram tatilinde ne okusam diye düşünenlere 11 kitap

Uzun bir bayram tatili başlıyor. Kitapseverler için bulunmaz bir fırsat! Peki ama bu uzun tatilde ne okumaya karar verebildiniz mi?

Arka arkaya iyi kitaplar okurla buluşurken kitap seçimlerinde zorlanabiliyoruz. Kitap Eki olarak tatil boyunca vaktini kitap okuyarak geçirmek isteyenlere 11 kitaplık bir seçki hazırladık. Seçtiğimiz kitapların incelemelerini okumayı ihmal etmeyin…

1. Elia İle Yolculuk – Zülfü Livaneli

Zülfü Livaneli ve Nazlı Berivan Ak’ın söyleşisi için TIKLAYINIZ

Zülfü Livaneli, Elia Kazan ile geçmişine yolculuğu, zamanda sıçramalar yaparak, anıları, üzüntüleri, başarıları tüm sadeliğiyle anlatıyor. Elia ile Yolculuk, iki sanatçının hatıratı, iki zor hayatın samimi bir dökümü, kesişmeler ve ayrılıklarla iki sanatçının portresi.

2. Satranç – Stefan Zweig

Gökçesu Özgül’ün incelemesi için TIKLAYINIZ

Zweig karşıtlık ağı üzerine kurar öyküsünü; Bay B. ve Czentovic, soru soran ve ifade veren, siyah ve beyaz. O’nu buna iten ise Zweig’in Gestapo ile olan gerçek çatışmasıdır. Çok kısa ve bir çırpıda okunabilecek gibi gözükse de “Satranç” faşizmin yarattığı buhranı, bir kıtanın dönüşümünü, baskıyla solan bir hayatın ağırlığını taşır. Dünyayı, insanları biraz olsun tanımak arzusundaysanız Zweig’i mutlaka okuyun; sizi yaşama, içinde bulunduğunuz koşullara bir adım daha yaklaştıracaktır.

3. Görmek – José Saramago

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

Görmek, sadece burjuva demokrasisini tartışmakla bırakmamış işi. Kapitalist sistemin, iktidar kliklerine dair genel bir çözümlemeyi de önüne koymuş. Medya’dan orduya, büyük patronlardan hükümete bütün iktidar bileşenleri eleştirilmiş metinde. Olağanüstü halin anlamsızlığından, dezenformasyonun çirkinliğine, polisin görevinin suçlu yaratmak oluşundan, ordudaki tartışılmaz hiyerarşinin gereksizliğine birçok iktidar eylemi gözler önüne serilmiş. Üstüne üstlük bu “işte bakın iktidar kötü bir şey” diye bağırarak yapılmamış. Ayrıntılı betimlemeler, yerinde diyaloglar ve metine karşı belirli bir mesafeyle gerçekleştirilmiş bu eleştiri. Mesela hükümetin şehri geceleyin terk etme planı tüm şehrin araçların hareket etmesiyle ışıkları açmasıyla fiyaskoya dönüşür. Bu eylem hem iktidar sahiplerinin pisliklerini gözler önüne sermesi, hem de onların şehri terk etmesinin yaratacağı aydınlanmayı göstermesi anlamında önemlidir.

4. Karanlıktan Sonra – Haruki Murakami

Ali Tanrısever’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Murakami’nin yazar, çevirmen kişiliğinin yanı sıra bir dönem caz bar işleten bir müzik meraklısı olduğunu biliyoruz. Muazzam bir klasik müzik birikimi olduğu, dünyanın birçok kentine farklı senfoni orkestralarının performanslarını izlemeye gittiği herkesçe malum. Ve bunu romanlarına da yansıttığını Murakami okurları bilirler.

Genellikle bir mekanda çalan müziğin kime ait olduğu, parçanın ismi, hatta o anda geçen solonun kim tarafından seslendirildiği detayları ile yer alır kitaplarında.

5. Saten Ada – Tom McCarthy

Doğuş Sarpkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ

McCarthy, Lukács’ın Roman Kuramı’nda söylediği, roman, “Tanrının terk ettiği bir dünyanın epiği”dir cümlesini Saten Ada’yla yankılıyor bize. Kahramanı S’nin görev edindiği büyük raporu yazma serüveni eşliğinde insanlığın kötülüğünü ve felaket yaratma becerisini sorgularken bu büyük trajedi karşısındaki insanın çaresizliğini, çelişkisini resmediyor. Elinden tuttuğu okurunu Lukács’ın teorisindeki retorik çözümlemeye götürüyor; böylesine yağmalanmış bir dünyanın içindeyken romancının da okurun da eserin varlığını bütünsel bir kavrayış içinde hissedip, yaşaması için harcayacağı çabanın her bir zerresinde bölük pörçük, kısmi ve gerçekleşmemiş bir şeylerin kalmaya mahkûm olacağını hatırlatıyor.

6. Okumalar Okuması – Alberto Manguel

Leyla Öztürk’ün incelemesi için TIKLAYINIZ

Manguel, bilindiği üzere hayatını hep okumakla şekillendirmiş biri. Başlangıçta ona okuma merakını aşılayan şanslı bir aile ve sosyal çevreye sahip olmuş olsa da, imkanları sonuna kadar zorlayan ve hatta aşan kısmının tamamen kendi özel çabası, bilginin hakikatine ulaşma isteği ve okur tatmin çıtasını oldukça yüksekte tutma tutkusu olduğu, okuduğumuz her satırda fark ettiriyor kendini.

7. Görünmez Kentler – Italo Calvino

Nalan Arman’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Görünmez Kentler dokuz ana bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin içine yerleştirilen kentler ve anı, arzu, göstergeler, takas, gözler, ad, ölüler, gökyüzü; ince kentler, sürekli kentler ve gizli kentler adlı tekrarlanan başlıklar kendi içinde numaralandırılmış. Kitap biçim olarak tam bir matematiksel düzen taşıyor. Bu düzen içinde kadın adları verilmiş elli beş masal kentini anlatıyor Calvino. Marco Polo ile Kubilay Han’ın söyleşmelerini anlatan kısımlar her bölümün başında ve sonunda yer alıyor; bunlar öykünün ana olayını örüyor, elli beş masal kentinin tutkalı oluyor. Özgür aklın ürünü bir düş makinesinin gerekliliğine inanan bir yazar Calvino. Geometrik akılcılık ile kördüğüm olmuş bir yün yumağına benzettiği insan varoluşu arasındaki gerilimi anlatmayı hedeflemiş.

8. Vukuat Var – Hanımın Çiftliği 1 – Orhan Kemal

Aydoğan Melih Horasan’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Toplumsal sorunların bireysel etkilerindeki çeşitliliği yaşamak ve görmek isteyenler Vukuat Var’ı kesinlikle okumalı. “Sorunları biliyoruz hani çözüm?” diye soranlara ise roman en açık dille acı çektire çektire cevap verecektir.

Orhan Kemal’in hikayeciliğini tecrübe etmek, Çukurova’nın kirli, dar sokaklarında ayyaş naralarını duymak, toplumda var olma mücadelesi veren kadının acılarını paylaşmak, ikili ilişkilerin çarpıklığına kendinizce sebepler aramak  demektir.

9. Ay Zalim Bir Sevgilidir – Robert A. Heinlen

Serkan Atak’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Döneminin en politik eserlerinden biri olan Ay Zalim Bir Sevgilidir, “Devrim, ulaşmayı hedeflediğim bir amaçtan çok, peşinde koştuğum bir sanat” sözüne atıfla, İthaki Yayınları tarafından gizli bir başyapıt olmaktan, gün yüzüne çıkartılıyor. Okunmadan geçilmemesi gereken bir başyapıt…

10. İktidarsızlar – Fatih Altınöz

Güzella Bayındır’ın incelemesi için TIKLAYINIZ

Fatih Altınöz zor bir konuda doğruda durmayı başarabilmiş. Karakterlerin üçünün de bencil birer maço olmaları, herhangi birine karşı sempatiyi örgütlememesi önemli. Bu kadar kaygan bir zeminde sağlam kalabilmek konuya çok iyi hâkim olmayı gerektirir. Bunu başarmış.

Üç farklı sınıfsal yapıdan üç farklı erkeğin erkeklik hallerinin, mizahla sarmalanmış, akıcı ve eğlenceli bir şekilde anlatılmış, hayli güldüren hikâyesi İktidarsızlar.

Tatile çıkanlar çantalarında birer kalemle birlikte bulundursunlar lütfen.  Altını çizeceğiniz satırlar, not alacağınız bölümler mutlaka olacaktır.

11. Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi – Ian Crofton & Jeremy Black

Pınar K. Üretmen’in incelemesi için TIKLAYINIZ

Geniş açıyla, üstten bakış olayları daha iyi görmeyi ve değerlendirebilmeyi sağlar. Walter Benjamin tarih meleği Angelus Novus’u da tarihsel olaylara yukardan bakarak geçmiş yıkımları gören bir figür olarak tanımlar. Bir Solukta Evren ve Dünya Tarihi bize hem öğrenmemiz hem de doğru değerlendirerek cevaplar bulabilmemiz için üçüncü bir göz veriyor. Hem de milyarlarca yılı ve onlarca kavramı bir solukta, heyecanla okumamızı sağlayarak.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İstanbul Comics & Art Festivali başlıyor

Read Next

Yeni bir şeyler okumalıyım diyenlere yeni çıkan 9 kitap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *