Bazı Mucizeler Sadece Size Özeldir*

Kalamar Pansiyon, çocuklarınıza alternatif oyunlar bulmak konusunda da yardımcı olabilir. Hayal’in kendi uydurduğu oyunlar arasından birkaç tane seçip çocuklarla eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

“Kitapları yaşarken okuyorum. Kumsalda, elektrik kesilirse mum ışığında, yemek yerken, tuvalette… Kitap okumak için hayatıma ara vermiyorum. En büyük hayalim, uyurken de kitap okuyabilmek.”

Bülent, Canan ve Ardıç… Kalamar Pansiyon’un sahibi 3 kişilik çekirdek bir aile. Ama tabi ki bu kadarla sınırlı değil. Kitaplarını ayrım yapmaksızın ‘her yaştan ruhlar için’ yazdığını belirten Hanzade Servi’nin Tudem Yayınları’ndan çıkan sıcacık bir hikâyesi Kalamar Pansiyon.

Kitabın anlatıcısı ve başkahramanı olan Ardıç, müthiş bir yaratıcılıkla pansiyonlarına gelen müşterilere (müdavimlere de denebilir) en güzel lakapları takan, inanılmaz hayal gücü ile onların hikâyelerini zenginleştiren 10 yaşında bir kız çocuğu. Yılın bütün mevsimlerini ailesi ile birlikte Derince’deki pansiyonlarında geçiren Ardıç’ın en yakın arkadaşları ise yan çiftlikte yaşayan Bucika (Burak Civan) ve yazdan yaza pansiyonlarına gelen Hayal. Bir yaz sonunda Hayal’in kendisine yazdığı mektupla bir sırrın peşine düşmeleri, yavaş yavaş aralanmaya başlayan sır perdesi, gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan arkadaşlar üzerine bir hikâye gibi gözükse de aslında oldukça dramatik ve tatsız sürprizler çıkarıyor karşımıza. Hikâyenin gizemini bozmayayım ama kitabın en güzel tarafı da evlatlık gibi zor bir konuyu bile oldukça tatlı ve olumlu bir şekilde anlatması sanırım. Kitap boyunca olayların anlatılış şeklinden dolayı kendinizi sürekli tebessüm eder halde bulmanız ise kaçınılmaz.

Etrafımızda gördüğümüz, birebir tanıdığımız birçok kişiyi, karakteri öyle güzel ve öyle içten bir esprili dille anlatıyor ki, hikâyeyi bitirmek istemiyorsunuz. Şarkıları tersten söyleyen komşu, sürekli şikâyet eden bir kadın ve onun şikâyetlerine sürekli bir çözüm bulmaya çalışan kocası, hafızasını kaybeden kimsesiz bir adam, çocuk kitabı yazmak üzere odaya kapanan ama yıllardır tek kelime bile yazamamış bir yazar adayı… Bucika, Rastabi, Yazaret, Çarşaf Dede… Bunların hepsi 10 yaşında bir kızın ağzından dinlediğimiz, her birinin hikâyesi de ismi de özenle düşünülmüş karakterler. Ayrıca Kalamar Pansiyon’un web sitesinde yer alan “Biz Kimiz?” bölümü, Ardıç’ın hayranı olduğu çocuk kitabının hikâyesi

Kalamar Pansiyon, çocuklarınıza alternatif oyunlar bulmak konusunda da yardımcı olabilir. Hayal’in kendi uydurduğu oyunlar arasından birkaç tane seçip çocuklarla eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Kitabın Fethi Yıldız’a ait çizimleri ise, karakterleri kafamızda canlandırmak için birebir. Aynı hikâye gibi, insanın içini açan, sıcacık çizimler kitap boyunca bize eşlik ediyor.

Kitabın tanıtım bülteninde “mizahşör” olarak anılan yazar Hanzade Servi, gerçekten de mizah dolu trajik bir hikâye anlatmayı başarıyor.

Keyifli okumalar…

* Kitaptan alıntıdır.

 

  • Kalamar Pansiyon
  • Yazar: Hanzade Servi
  • Çizen: Fethi Yıldız
  • Basım Tarihi: Kasım 2017
  • Sayfa Sayısı: 128 sayfa
  • Yayınevi: Tudem Yayınları

Ebeveynlere Faydacı Puanlama:

  • Görsellik: 5 puan, hikâyeyle uyumlu ve çocukları içine çekebilecek çizimlere sahip
  • Hikâye: 5 puan. Hem eğlenceli, hem sürükleyici hem de düşündürücü bir hikâyeyi çok güzel bir dille anlatıyor.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan. Çocukları belli konular üzerine düşündürmek ve onlarla konuşma fırsatı yakalamak açısından faydalı olabilir.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
  • Kültürel Gelişim: 4 puan.
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

Read Previous

1980’lerin Nijeryası’nda bir hikaye: Benimle Kal

Read Next

Amerikan İşçi Sınıfı Edebiyatının Unutulan Tarihi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *