Bedia Ceylan Güzelce’den bir sorgu odası hikâyesi

Bedia Ceylan Güzelce’nin bir sorgu odası hikâyesi anlattığı üçüncü romanı Soyka, Çınar Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Bedia Ceylan Güzelce bir sorgu odası hikâyesi anlattığı üçüncü romanı Soyka’da “suç nedir, suçlu kim” soruları üzerine odaklanıyor ve sevmenin öğretilmediği insanların trajedisini kelimelere bölüyor.

Kelimelerin çağrışımlarıyla bir sorgunun izini süren Başkomiser Demir, Soyka’ya verdiği her kelimenin karşılığı ile suçluya bir adım daha yaklaşır ama Soyka kelimesinin anlamında saklı olan gizi çözmek o kadar da kolay değildir…

Anadolu’da ve Balkanlar’da çok kullanılan “Soyka” kelimesinin bir lakap olmaktan çıkıp alınyazısına dönüşmesini izlediğimiz romanda Güzelce’nin kendine has üslubuyla gerçek hayatların gerçeküstü anlatımı var.

Babasının beylik tabancasıyla sevgilisi Salih’i ensesinden tek kurşunla öldüren Soyka, yüzünü arı sokan Başkomiser Demir tarafından tutuklanıyor. Genç kadının konuşmayacağını anlayan Demir, ona kelimeler veriyor ve kelimelerin onun için anlamlarını, çağrışımlarını, hikâyelerini anlatmasını istiyor. Birlikte suç nedir, suçlu kimdir üzerine bir sorgulamaya giriyorlar. Soyka öyle bir hayattan geliyor ki, “Salih’i öldüren silahı, tetiği, kurşunu nasıl ki tutuklayamıyorsan beni de tutuklayamazsın,” diyor.

KİTABIN TANITIM FİLMİ

Bedia Ceylan Güzelce Kimdir?

Ankara doğumlu, çocukluğu Adana Ankara ve İstanbul’da geçti. Babasının karavanıyla tüm Türkiye’yi gezdi. İlk defterlerini bu yolculuklarda, çok küçük yaşlarda tutmaya başladı. Ortaokuldan sonra tuttuğu defterlerini bugün hâlâ muhafaza etmekte.

İstanbul Üniversitesi’nde Arkeoloji okudu.

İş hayatına Atlas dergisinde başladı ve sonrasında Newsweek Türkiye (kültür sanat muhabiri), Sabah Gazetesi, Geo dergisi, Habertürk gazetesi, Habertürk tv (kültür sanat editörü) ile devam etti. Habertürk tv’de Skala adında bir kültür sanat programını hazırlayıp sundu.

Sonrasında İZ tv’de belgeseller hazırlayıp sundu, Al Jazeera Türk’te kültür sanat editörlüğü, EXPO 2016 Antalya’da sanat yönetmenliği, Storia adlı içerik sitesinde genel yayın yönetmenliği işlerini yaptı.

Hala İZ tv’de belgeseller hazırlayıp sunmakta ve KAFA dergisinde yazar olarak devam etmektedir.

TEDx için hazırladığı “Acılarınızı Küçümsüyorum” başlıklı konuşma 350 bine yakın bir izlenme oranına sahiptir.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Frank O’Connor Öykü Ödülü’nü kazanan eser ilk kez Türkçede!

Read Next

Tutunmaya değil, tutuşmaya çalışanların hikâyesi

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *