Benim de Bir Hikayem Var

Abm Yayınları’ndan çıkan Canavar! Canavar? da sessiz kitap ile yazılı kitabı aynı yerde buluşturan bir özelliğe sahip. Kitap, elimize aldığımızda öncelikle dokulu ve yumuşak kapağıyla dikkat çekiyor.

4,5 yaşındaki yeğenimle ne zaman kitap okumak istesem, kendisi kitabı alıp hikâyeyi önce kendi gördüklerine göre okuyor. Gördüğü kapak resmine göre önce kitaba güzel bir isim buluyor, sonra sayfaları çevirdikçe gördüklerini kendince yorumluyor. Bu zamana kadar gerçek hikâyeyi hiç tutturamasa da çoğunlukla gerçeğiyle yarışacak yaratıcılıkta hikâyeler çıkarıveriyor ortaya.

Sessiz kitaplar hayal kurmayı teşvik eden, hikâyeyi okuyucuya bırakan, çocukların da yetişkinlerin de yaratıcılıklarını besleyen kitaplar. Son zamanlarda ülkemizde de karşımıza iyi örneklerle çıkan sessiz kitaplar; farklı dünyalar, farklı hayatlar sunması bakımından da oldukça faydalı.

Abm Yayınları’ndan çıkan Canavar! Canavar? da sessiz kitap ile yazılı kitabı aynı yerde buluşturan bir özelliğe sahip. Kitap, elimize aldığımızda öncelikle dokulu ve yumuşak kapağıyla dikkat çekiyor. Siyah-beyaz bir ormanın derinliklerine saklanmış hayvanların renkli parçaları kapakta dikkatimizi çeken ayrıntılar.

Kitabın ilk bölümünün adı “Hayal Etmek”. Bölümün adına yakışır bir şekilde, muhteşem çizimler eşliğinde, hayal etmeye başlıyoruz. Bir ormanda mutlu bir şekilde yaşayan hayvanlar arasından fare, bir gün uzaklarda ne olduğunu anlayamadığı bir şey görüyor ve maceramız da bu şekilde başlıyor. Sayfalar ilerledikçe hikâyeye farenin yanı sıra kirpi, geyik, maymun, fil ve aslan da katılıyor ve olaylar gittikçe büyüyor. İlk bölüm bitene kadar resimlerden herkes kendi hikâyesini istediği gibi oluşturmakta özgür olduğu için daha fazla ayrıntı vermeyip detaylandırmaları okuyucuya bırakmak en iyisi.

Kitabın “Asıl Hikâye” kısımlı ikinci bölümünde ise aynı çizimleri bu sefer yazılarıyla birlikte okuyoruz. Kitabın yazar tarafından oluşturulmuş hikâyesiyle kendi uydurduğumuz hikâye arasındaki benzerlikleri ya da farklılıkları görmek ise okumaya farklı bir anlam katıyor.

Kitaptaki tüm hayvanlar birbirlerinden duydukları olayı kendilerine göre anlamlandırıyor ve her biri kendi hayal gücünü katarak hikâyeyi daha da renklendiriyor. Bu açıdan Canavar! Canavar? farklı tarzıyla teknik olarak güzel bir deneyim fırsatı yaratmasının yanı sıra çocuklarla bir olayın kulaktan kulağa nasıl da farklı yorumlanabildiğini konuşmak için de iyi bir fırsat olabilir. Kitabı tamamen bitirdikten sonra çocukların kendi oluşturdukları hikâye ile yazar tarafından oluşturulan hikâye de karşılaştırılarak her birinin ayrıntıları eğlenceli bir şekilde değerlendirilebilir.

4 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun olan kitabın kara kalem olmasına rağmen oldukça eğlenceli ve yaratıcı çizimleri ise yine yazar Sunghee Shin’e ait.

Kitapların sadece okuyucusu değil anlatıcısı olmayı da sevdiyseniz sessiz kitaplar dünyasında güzel örnekler olarak karşımıza çıkan ve abm yayınları tarafından basılan Değirmenler Vadisi, Büyük Orman Avcıları, Benim Kırmızı Arabam, Bu Ses de Ne?, Mercan’ın Kırmızı Saçları ile Sarıgaga Yayınları tarafından basılan Kırmızı Ringa Balığı gibi diğer güzel örneklere de göz atmanızı tavsiye ederim.

Keyifli okumalar…

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik: 5 puan. Oldukça eğlenceli ve ayrıntılı çizimlere sahip.
  • Hikâye: 5 puan. Okuyucuya kitabın bir parçası olma fırsatı veren güzel bir hikâyeye sahip.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan. Okuyucuya kendi hikâyesini yaratma ve sınırsız bir hayal kurma fırsatı yaratan bir kitap.
  • Kültürel Gelişim: 4 puan.

 

  • Canavar! Canavar?
  • Yazar: Shunghee Shin
  • Çizen: Shunghee Shin
  • Baskı Yılı: 2016
  • Sayfa Sayısı: 72 Sayfa
  • Yayınevi: abm Yayınevi
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

Read Previous

Kim Gazeteci Değildir?

Read Next

Hakan Günday’ın Eserinden Uyarlanan “DAHA” 52. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *