Türk edebiyatında bilimkurgu türünün bulunmadığı ya da iyi örneklerin olmadığı iddia edilir. Ancak bu yanlış bir kanıdır.
Ülkemizde henüz Avrupa ya da Amerika kadar gelişmiş olmasa da bilimkurgu edebiyatı mevcuttur. Bizler de bilimkurgu meraklısı olan okurlarımız için dokuz yerli bilimkurgu romanını derledik.
1. Kozmik Tayyare | Bülent Özden
Uzayın derinliklerinde yol alan bir yolcu gemisi, korsanlar tarafından etkisiz hale gelir ve gök yüzünde gelişigüzel bir şekilde süzülmeye başlar. Zamanla bu gemi dünyada da unutulur ve bir efsaneye dönüşür. Ta ki dünyadaki zaman algısıyla 400 yıl geçene kadar. 400 yıl sonra gemi insanlar tarafından bulunur. Gemi, yolcularıyla birlikte geçmişten gelmiştir. Dünyada artık bambaşka bir yaşam ve düzen vardır. Kozmik Tayyare, konusu itibariyle birçok bilim kurgu öğesini içinde barındıran oldukça başarılı bir kitap.
2. Yansıma | İlknur Uğur
Yaren Artul isimli genç bir kadın ani bir kaza sonucu ailesini kaybeder. Kendine yeni bir hayat kurmak için bir evde bakıcı olarak çalışmaya başlar. Ancak kuracağı bu yeni hayatı oldukça zorlu geçecektir. Çünkü Yaren’in babası, gizli biyolojik savunma alanında çalışan bir bilim insanıdır ve ölmeden önce tüm dünyayı etkileyecek önemli bir buluşa imza atmıştır. Bu buluş insanların DNA değişkenliğini öne çıkararak üstün bir savunma mekanizması yaratmaktadır. Bu nedenle Yaren kendini, tehlikelerle dolu bir oyunun ve çıkar ilişkilerinin içerisinde bulur. Yansıma, Türk edebiyatındaki en önemli bilim-kurgu romanlarından biri olduğu için mutlaka okunması gereken bir kitap.
3. Hayal Tozu Gölgecisi | Sadık Yemni
Türk asıllı Hollandalı yazar Sadık Yemni, bilim kurgu edebiyatının daha çok romanlarıyla tanınan önemli bir ismi. Yemni, bu kitapta ise öykücülüğünün de en az romancılığı kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Everest Yayınları’ndan çıkan bu öyküleri okuduğunuzda yaşadığımız evrene tekrar aynı gözle bakamayacaksınız.
4. Andromedan Bumerang’ın Ölümü | Fatih Emre Öztürk
Andromeda galaksisinde yer alan Bumerang isimli bir gezegende devlet yok olmuş ve Andromedan ırkını yönlendirme yetkisi bilim Andromedanlarına verilmiştir. Savaşların ya da siyasetin olmadığı bu gezegenin sonunu ise ilerlemede durak bilmez teknoloji getirmiştir. Bu nedenle Andromedanlar uzay gemilerine atlayıp yaşayacakları başka bir gezegen bulmak için uzun bir yolculuğa çıkar.
5. Ambrosia Laneti | Mustafa Resul Yalçınkaya
Ambrosia Laneti, Mustafa Resul Yalçınkaya’nın ilk kitabı. Bu anlamda ve özellikle konusu itibariyle oldukça başarılı bir bilim-kurgu eseri olduğunu söyleyelim. Kitapta Can Umar isimli bir bilim insanı ileri seviyede bir test laboratuvarı elde ediyor ve insanlığın en büyük hayalini gerçekleştirmek için çalışıyor: Biyolojik yenilenme. Bu sayede insanlar hastalıklarından kurtuluyor ve kaç yaşında olursa olsun gençleşiyor ve yirmili yaşlarına adeta geri dönüyor. Kitap da ismini tanrıların ölümsüzlük içeceği olan “Ambrosia”dan alıyor. Ancak biyolojik yenilenme insanlar için bir mucize mi yoksa lanet mi? İşte bu noktada kitap, insanların hayalini kurduğu her şeyin onlar için olumlu sonuçları olmayacağına parmak basıyor.
6. Relorya | Özgün Özerk
Relorya, üstün zekalılar okulu BİLSEM’de eğitim alan bir çocuk yazara, Özgün Özerk’e ait. Yazarın henüz 13 yaşındayken yazdığı bu bilim-kurgu, fantastik türdeki kitap, bu anlamda oldukça ilgi çekici bir örnek.
2074 yılında geçen romanda dört koloni birbiriyle savaş içindedir. Daha sonra ortaya çıkan karmaşadan yararlanan bir grup genç, mevcut sistemi yıkmak için örgütlenmeye ve büyümeye başlar. Birbiriyle savaş içinde olan dört koloninin bir şeyler yapıp buna engel olması gerekmektedir.
7. Ölüm Adası | Engin Eryıldız
Ölüm Adası, aksiyonu bol ve nefes almadan okunacak, sürükleyici bir bilim kurgu romanı. Romanda Almanya, İsveç ve Yunanistan’ın ortaklaşa yürüttüğü ve insan genleriyle oynadığı gizli bir proje bulunuyor. Hiçbir şeyden haberi olmayan iki Türk ailenin Ege denizinde çıktığı yat yolcuğu da bu projeyle bağlantılı olarak kabusa dönüşüyor. Bu kabusa İsveç istihbaratından güzel bir kadının İsveçli bir bilim adamını arama macerası da eklenince romanın aksiyonu doruğa çıkıyor.
8. Gohor: Kıyametten Sonra | Aşkın Güngör
Kitap ilk olarak 2003 yılında Gohor: Cam Kent ve Gohor: Kurtlar Yolu isimlerinde iki cilt halinde yayımlandı. Yayımlandığında okurlar tarafından büyük ilgi gördü. Kitap post apokaliptik bir kurguya sahip. İnsanlığın bildiğimiz yaşamı yer yüzünden silindikten sonra yeni bir düzen kuruluyor. Bu düzen de eskisine benziyor ancak genetik değişim geçirmiş akıl almaz mutantlar hariç…
9. Yitik Öyküler Kitabı | M. İhsan Tatari
Yitik Öyküler Kitabı, içinde çeşitli fantastik ve bilim kurgu öğeleri barındıran dokuz adet öyküden oluşuyor. Öyküler; şövalyeler, hırsızlar, büyücüler, yaşayan ölüler ve insanlardan oluşan çok renkli bir kadroya sahip. Kısacası kitap, bilim kurgu ve fantastik öykücülüğün Türkiye’de gelişebilmesi açısından oldukça önemli bir örnek.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI
One Comment
8. sırada yer alan, Aşkın Güngör’ün kitabının ismi, Cohor değil, Gohor’dur. Bilginize saygılar.