
Uğur Mumcu 22 Ağustos 1942 yılında doğdu ve 24 Ocak 1993 yılında bombalı bir suikastle katledildi. Katliamcı gelenek bu ülkenin en önemli aydınlarından birini çekti aldı sevenlerinin arasından. Uğur Mumcu ne ilk oldu ne de son…
Doğum günü Uğur Mumcu’nun… Dünden bugüne sayısız eser bırakan Mumcu’yu saygıyla anıyoruz…
İsterler Ki Susalım
Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu;
Gerçekleri en iyi şekilde halka iletebileceği yerin gazete olduğunu bilen mücadeleci bir aydındı.
Antiemperyalist, bağımsızlıkçı, devrimci, toplumcu ve öncü bir gazeteciydi.
Mesleğini, toplumu bilgilendirme ve aydınlatma temelleri üzerine kuran, namuslu bir kalemşordu.
Her türlü baskıya ve korkuya karşı dimdik duran bir savaşçıydı.
Kelepçelerden, demir kapılardan, hapislerden yılmayan, araştırıp ortaya çıkardığı gerçekleri eğilip bükülmeden yazan bir yazardı.
Bugüne ışık tutan yazılan ile, .araştırmanın ve bilginin bilinçle yoğrulmasının sonuçlarını ortaya koydu.
Ülkemiz üzerine karanlık oyunlar çevirenler ve bu alçakça eylemlerinin ortaya çıkacağından korkanlar tarafından katledildi. Unutmayınız, hatırlayınız!
- İsterler Ki Susalım
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 2011
- Sayfa Sayısı: 208 Sayfa
- Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları
12 Eylül Adaleti
12 Eylül, bir metamorfozun adıdır. Eğitimden hukuka, herşeyin tümüyle değiştiği bu dönemden sonra artık hangi taşı kaldırsanız altında 12 Eylül var. Bugün yaşadıklarımız, öncesiz sonrasız, hep var olan şeyler değil. 12 Eylül ile birlikte topluma zorla giydirilen bir deli gömleği.Bu yapının oturabilmesi için hukuk da amansızca kullanıldı. Ancak, hukuktan önce adalet kavramı var. Adalet, bir ideal durumun, özlemin adı. Hukuksa, adalete ulaşmanın yollarından sadece biri. Hukuku kullanarak, adaletsizlik de yaratabilirsiniz. Parlamentodan çıkan metin, hukuktur ama mutlaka adalet değildir. İşte 1982 Anayasası, işte 141-142 ve benzerleri…Bu kitabın adı, bu nedenle 12 Eylül Adaleti. Çünkü okuyunca, hukuk diye değil, adalet diye sızlayacak vicdanınız.
- 12 Eylül Adaleti
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 2014
- Sayfa Sayısı: 120 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Katiller Demokrasisi Hırsızlar Düzeni
Karanlıklarda çevrilen dolapları, kredi yolsuzluklarını, devleti milyonlarca lira zarara sokan suistimalleri belgeleri ile bir bir ortaya koyanlara suikastlar düzenlenecekti.Şimdi kamuoyu şu soruların cevaplarını araştıracak; Kendilerine suikastlar düzenlenen devrimciler şimdiye kadar hangi yolsuzlukları ortaya çıkarmışlardır?.. Bu yolsuzluklara adları karışanlar kimlerdir… ve bunlar devletin hangi görevlerinde bulunmaktadırlar?.. Şimdiye kadar bu yolsuzluklar karşısında neden susulmuştur?..İnsanlara can güvenliği sağlayamamış bir düzene hukuk devleti denilemez. Devrimcilerin faili meçhul cinayetlere kurban gittiği bir düzene demokrasi denilemez. Yolsuzlukların devlet yetkililerini sardığı bir düzene Anayasa düzeni denilemez. Bu, katiller demokrasisidir. Bu, hırsızlar düzenidir. Uğur Mumcu, Aralık 1970
- Katiller Demokrasisi Hırsızlar Düzeni
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 1999
- Sayfa Sayısı: 322 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
İnkılap Mektupları
“İhtilal örgütleri niçin kuruldu? İlk ihtilal örgütünü kuranların düşünceleri neydi? Dünyaya ve Türkiye’nin sorunlarına nasıl bakıyorlardı? Nasıl örgütlenmiş ve nasıl başarıya ulaşmışlardı? Bunları bilmeden, sağlam temellere dayalı sağlam bir demokrasi kurmaya olanak yoktur… 27 Mayıs, cumhuriyet döneminde yaşanan bir 2’nci Meşrutiyet gibidir. 27 Mayısçılar da ittihatçılara benzer. İttihatçılar için ‘yoksul öldüler’ derler. Köksal da, eylemiyle son ittihatçılardan biriydi. Onlar gibi yoksul ve yalnız öldü. Son yıllarda devlet yönetiminde, Osman Köksal benzeri görevler üstlenen kaç kişi, son günlerini sıkıntı ve yoksullukla pençeleşerek geçirdi, söyler misiniz?
- İnkılap Mektupları
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 1998
- Sayfa Sayısı: 238 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Bir Uzun Yürüyüş
“…Dostu ve düşmanı şunu kabul etmelidir ki Boran, sosyalizm kavgasında en soluklu ve dirençli olanlardan biriydi. Sosyalizm inancından bir an bile geri dönmedi. Uzun savaşım yıllarının son günlerinde çelişkili çizgiler çizse de, genel doğrultusundan hiç ödün vermedi; çileli ve acılı oldu. 1 Mayıs olan doğum tarihi, bir bakıma, Boran’ın Marksizm’le TİP olayı yaşandı. Aynı olayı bir kez daha yaşamak artık olası değildir. Fakat yaşanan bu olaydan, aradan geçen bunca yıldan sonra ders çıkartılmaz mı? Sanıyoruz, arayanlar için, bu röportajlarda böyle dersler de- hem de bol bol-var!…
- Bir Uzun Yürüyüş
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 1996
- Sayfa Sayısı: 127 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Suçlular ve Güçlüler
“Yargıcıyla, avukatıyla tüm hukukçular esir alınmıştı Hitler rejimince. Hukuk profesörleri birer papağan, yargıçlar ise oyuncaktı Hitler’in elinde. Bugün Hitler’e uşaklık etmiş yagıçlara hukukçu demek mümkün müdür artık? Bunlar, siyasal cinayetlerin kiralık katilleridir. Bir yüksek kürsüye cübbeyle çıkmak, cellatlığa meşruiyet kazandıramaz hiçbir zaman.” Uğur Mumcu
- Suçlular ve Güçlüler
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 2015
- Sayfa Sayısı: 357 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Papa – Mafya – Ağca
“Araştırıcı, yürekli, yiğit yazar Uğur Mumcu’yu Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki asistanlık döneminden beri bilirim. Önce yazılarını, birkaç yıl sonra da kişisel olarak kendisini tanıdım ve sevdim. Son yıllarda onun hiçbir tehdide kulak asmadan ve her türlü tehlikeyi göze alarak deştiği konulardan hiçbiri, ülkemizin ve bütün dünyanın çıkarcılık kenetleriyle kenetlenmiş karanlık yüzlerini ortaya çıkaracak kapıları aralamaktadır. Kahramanlık yalnızca savaş cephelerinde olmaz. Kalemden başka silahı olmayan yazarlık ve gazetecilik alanında da olur. Bu, yadsınamaz. Alman filozofu Hegel’in şu sözünü hiç unutmamalı. ‘Bir uşağa göre hiç kimse kahraman değildir; bu görüş dünyada kahraman bulunmadığını değil, onu söyleyenin uşak olduğunu gösterir.” Hıfzı Veldet Velidedeoğlu
- Papa – Mafya – Ağca
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 2014
- Sayfa Sayısı: 333 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Liberal Çiftlik
“Ekonomimiz alaturka, liberalizmimiz arabesk, sermayemiz nazlı, iş adamımız narindir. Ekonomide serbest, siyasette grekoromen güreşiriz. Ama hep tuş oluruz. Uçan kuşa borcumuz var, uçmayana hıncımız… Devrim yasak, evrim sakıncalı, döneklik yararlıdır azgelişmiş demokrasimizde.’Güleriz ağlanacak halimize’ derler ya; ağlanacak halimize biraz da gülmek istedim. Ne yapayım! Şimdiye dek, kızarak yazdım anlamadılar. Şimdi gülerek yazıyorum; belki anlarlar!..” Uğur Mumcu
- Liberal Çiftlik
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 2014
- Sayfa Sayısı: 95 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Çocuklar İçin
“Güzel günler göreceğiz çocuklar. Işıklı günler göreceğiz. Mutlu günler tasasız günler göreceğiz.”
- Çocuklar İçin
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 2009
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
Sakıncalı Piyade
Efendim, bir zamanlar ülkemizde oynanan oyuna, ‘Sakıncalı Piyade’ oyununa hoş geldiniz. Bu akşam, izniniz olursa Sakıncalı Piyade’yi ben oynayacağım. Bu ismi ben takmadım. Onlar taktılar. Bizlere, üniversite bitirmişlere yedek subay olma hakkını çok gören etkililer ve yetkililer… Yedek subay okulundan başarıyla er olarak çıktıktan sonra adımız, hakkımızdaki yazışmalarda ‘Sakıncalı Piyade Eri’ olarak geçiyordu. Ben de bu adı oradan aldım…
- Sakıncalı Piyade
- Yazar: Uğur Mumcu
- Baskı Yılı: 1997
- Sayfa Sayısı: 73 Sayfa
- Yayınevi: UM:AG Araştımacı Gazetecilik Vakfı
- Yazarımız Serdar Şahinkaya’ya SBF’de Ders Engeli - 21 Şubat 2017
- -Güncellendi- Yayınevlerinden KHK’ye tepkiler - 9 Şubat 2017
- Biz Hayır Diyoruz - 10 Ocak 2017
FACEBOOK YORUMLARI