Bir Kutucuğa Kaç Etkinlik Sığar?

Hikâyelere, oyunlara hak ettiği değerin verilmesini sağlayan çizimlerin Linda Nihan Lafcı’ya ait olduğu Çoto’dan Mektuplar 5 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.

Bir çocuk kitabı beklerken, kargodan çıkan küçük ama dopdolu bir kutu ile karşılaşınca çok sevindim. KVA Çocuk’tan çıkan, 10 kitabın yanı sıra ufak oyunlara, farklı aktivitelere de yer veren bu kutucuğun adı Çoto’dan Mektuplar.

Bu aralar etkileşimli, okuyucuyu da içine alan, aktivite dolu kitaplar sıkça karşıma çıkıyor. Özellikle spesifik konulara odaklı bu kitaplar; çocukları fikrini söylemek, çözüme ulaşmak ve bir amaç için uğraşmak konularında cesaretlendirdiği ve onları zorlandıkları konularda çaktırmadan işin bir parçası haline getirdiği için, oldukça da faydalı diye düşünüyorum. Çoto’dan Mektuplar da son zamanlarda bu kapsamda karşılaştığım kitaplar arasında en dolulardan biri diyebilirim.

Kitabın daha doğrusu kitapların başkahramanı bir fare. Ancak diğer farelerden farklı olarak okuma-yazma bilen bir fare. Bu özelliğini kullanmak ve geliştirmek istediği için de kendine bir mektup arkadaşı arıyor. Bu nedenle de 10 kitabın her biri okuyucuya yazılmış birer mektup niteliğinde ve hepsi de yaratıcı yazma, düşünme, empati etkinlikleri içeriyor. Kitapların her birinde doğal bir içtenlikle mektuplarının karşılıklı olmasını sağlayacak yöntemlere, okuyucuların da eklemeler yapabileceği çok fazla alana yer veriyor. Okuyucuya bazen ayları saydırıyor, bazen hayalindeki şeyleri çizdiriyor, bazen çok basit bir problemi çözdürüyor, bazen de yazma tekniklerini çok güzel bir şekilde kullanarak okuyucuların yazmasını sağlıyor.

Bu arada bir arkadaş ilişkisinde olması gereken diyalogları da sağlamayı da atlamıyor. Çoto en sevdiği yemeği söylerken mektup arkadaşından da bunu öğrenmeyi istiyor ya da bir hayalinden bahsederken arkadaşının (yani okuyucunun) da hayalini görmek üzere yönlendirmeler yapıyor. Böylece okuyucu da doğal bir şekilde kitabın içine dâhil oluyor. Sonunda ise Çoto ile birlikte okuyucunun da emeği geçen bir kitaplar/mektuplar serisi ortaya çıkıyor.

Çocuklara mektup arkadaşlığını özendirebilecek, bir arkadaşlık ilişkisini anlamalarını sağlayacak ve tüm bunları yaparken aslında devamlılığı olan bir hikâyeyi de takip ettirecek yaklaşık 24’er sayfalık kitapların her biri peş peşe günlere yayılarak okunabilir. Hikâyeye hem dikkatini vermesi hem de her birinde Çoto’nun istediklerini yapması için farklı günlerde okunması bilerek tercih edilebilir.

Bu küçük kutu, kitaplar bittikten sonra da, sürekliliğini sağlayacak başka materyaller de içeriyor. Kitapta yer alan karakterlerin resimlerinden oluşan kartları keserek piyonlar oluşturduktan sonra, diğer kesilecek kartlarla da 2 farklı kart oyunu oluşturmak mümkün. Bu oyunlar farklı kişilerle birden fazla sefer de oynanabileceği için, kitap oyunlar aracılığı ile sürekli devam ediyor da diyebiliriz. Oyunların yönergeleri de akıcı, anlaşılır ve eğlenceli bir dille yazılmış.

Hem kitapları ile hem de içinden çıkan farklı oyun seçenekleri ile Çoto’dan Mektuplar kutucuğu, 15 günlük harika bir tatil aktivitesi olarak da düşünülebilir. Her güne birer saat ayırarak çocukları çok güzel bir okuma, yazma, düşünme faaliyeti içine sokabilirsiniz.

Her bir kitabın ya da her bir mektubun sonunda gerçek bir adres de paylaşılıyor. Bu demek oluyor ki çocuklar gerçekten de Çoto’ya mektuplarını gönderme hakkına sahipler. Yazar için bir başka güzel deneyim de bu mektupları okumak olacaktır diye tahmin ediyorum.

Çocuk kitapları konusunda “psikologlar ya da uzmanlar tarafından kontrol edilmesi/onaylanması” tartışmasında bu kontrolü ya da onayı kesinlikle gerekli bulmayan taraftayım. Ancak bunu önemli bulanlar için de ayrı bir not düşelim; kutuda “Çoto’dan Mektuplar Dizisi, Davranış Bilimleri Çocuk ve Genç Bölümü tarafından çocuk ve ruh sağlığı gelişimi açısından uygun bulunmuştur” ibaresi yer alıyor.

Hikâyelere, oyunlara hak ettiği değerin verilmesini sağlayan çizimlerin Linda Nihan Lafcı’ya ait olduğu bu kitaplar serisi 5 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.

Keyifli okumalar…

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik:  5 puan, her bir hikâyeyle bağlantılı ilerleyen ve hikâyeyi çok iyi destekleyen çizimlere sahip.
  • Hikâye: 5 puan, okuyucuyu da hikâyenin bir parçası haline getiren, oldukça aktif ve akıcı bir hikâyesi var.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan, çocuklarla hem problem çözme, hem mektup arkadaşlığı, hem de dostluk ve paylaşım üzerine konuşmak için iyi bir fırsat sunuyor.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan

  • Çoto’dan Mektuplar
  • Yazar: Saliha Karagöz
  • Çizen: Linda Nihan Lafcı
  • Baskı Yılı: 2018
  • Sayfa Sayısı: Her biri yaklaşık 24 sayfalık 10 kitap
  • Yayınevi: KVA Çocuk
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Ali Asker Barut’un anı kitabı “Yüzüm Bir Kentin Anı Defteri” raflarda…

Read Next

Okullardan bir ses yükseliyor: Sınıfta İsyan Var!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *