Beyaz Balina Yayınları geçtiğimiz yıl boyunca yayımladığı Organik Kitaplar dizisini 2019’un başlangıcında yeni bir kitapla taçlandırdı: Bir Sevgi Masalı
Geçenlerde 8 yaşındaki kızım “Belki bana kırılacaksın ama bazen seni sevip sevmediğimi bilmiyorum, örneğin şu an çok kızgınım sana. Ve bu yüzden çok üzülüyorum, seni sevmiyor muyum acaba?” dedi. Bana kızgın olmasından daha çok sevmiyor olabileceği duygusu dokunmuştu ona. Çevremde çocuğu olan ailelerden, kimi zaman öğrenci velilerimden de benzer cümlelerin kurulduğunu duyuyorum. Sevmeyi ve onun boyutlarını çocuklukları boyunca öğreniyor çocuklar. Elbette bin tane kötülüğün, karanlığın kol gezdiği dünyada şanslı olanlardan bahsediyorum.
Ne zaman sever, ne zaman sevmekten vaz geçeriz?
Yetişkinler olarak en son ne zaman birine onu sevdiğimizi söyledik acaba?
Yaşamın koşuşturmacası içerisinde sevdiklerimize, onları sevdiğimizi söylemeyi unutabiliyoruz. Yetişkin bizlerin geçerken rastladığımız pek çok uğrak gibi… Çocuklar için sevgiyi unutma hali ve sevmenin nerelerde ve nasıl ifade edildiğinin kendisi anlaşılmaz olabiliyor.
Beyaz Balina Yayınları tarafından bu ay yayımlanan Bir Sevgi Masalı’nda, birini ne zaman ve nasıl sevdiğimiz çok şık bir şekilde anlatılıyor.
Amerikalı yazar Lori Haskins Houran ve çizer Sydney Hanson’ın ortaklaşa çalışması olan Bir Sevgi Masalı, yayınevi ve belki de yazar tarafından her ne kadar “Okul Öncesi” için yazılmış olsa da biz yetişkinler için de çok eğlenceli ve mutlu edici bir kitap.
“İster yerinde duramayan bir kanguru olun ister tembel tembel yatan bir aslan, ister utangaç bir deve kuşu olun ister huysuz bir kedi. Hiç fark etmez. İster hapşırın, ister hıçkırın. Sizi sadece tatlı ve sevimli halinizle değil, her halinizle sevecek bir mutlaka vardır. Hem de 7 gün 24 saat, yılın 365 günü.”
Beyaz Balina Yayınları’nın Pedagog Tolga Canay danışmanlığında hazırladığı Organik Kitaplar dizisi, içerikleri kadar organik malzemelerden üretilmeleriyle de dikkat çekiyor. Anne babaların çocuklarını, kontrol edilmeyen tarım ürünlerinden, yiyeceklerden, havadan ve hatta sudan korumak için ekstra bir çaba harcadıkları günümüzde organik malzemelerden üretilen kitaplar da konu hakkında titizlenenleri bulacaktır diye düşünüyorum.
Kendi adıma söyleyeyim; organik mürekkep, doğal matbaa malzemeleri, ekolojik, kokusuz ürünlerin kullanılmasından daha çok, bu konu hakkında bir farkındalığın oluşturulması önemli geldi bana. Yaşadığı çevre konusunda titizlenen tüm bireyler gibi.
Bunların yanında bir kitaptan beklenenlerin elbette en önemlisi, bahse konu kitapların içerikleri olmalı.
Okul Öncesi Kitaplar
Okul Öncesi kitaplar; ebeveynler ya da okuma yazma bilen ve çocuk psikolojisinden anlayan birileri tarafından okunmalı çocuklara.
Kitap denilince, kitabın yaş skalası kaç olursa olsun her sayfası yazılarla dolu, her yerinden ders fışkıran metinleri anlayanlar için diyecek bir şeyim yok. Onlar en iyisini bilirler zaten. Fakat çocuk edebiyatında; çocuğun ve okuyucunun hayal gücüne alan tanıyan, zaman zaman saçmalamanıza olanak veren, çizimleriyle içinizi pullu yılbaşı kartlarındaki huzurla dolduran kitapları ıskalamayın rica ederim.
Beyaz Balina’nın Organik Kitaplar Dizisi iyi bir kitapta aradıkları özellikler, bahsettiğim noktalarda ortaklaşanlar için bulunmaz nimet. Çizimlerine saatlerce bakabileceğiniz, içindeki metinler üzerine türlü çeşitli alt metinler yaratabileceğiniz, oyunlar ve göndermeler yapacağınız kitaplar.
Okumanızı, okutmanızı ve hediye etmenizi tavsiye ediyorum. Yalnızca çocuklar için değil elbette. Belki bir yerde “Seni her halinle seviyorum.” diyen ve içindeki çocuğu hiç öldürmemiş birileri vardır, kim bilir?
|
- Çağatay Yaşmut’tan Moda Cinayetleri - 16 Şubat 2019
- Bir Sevgi Masalı ve Organik Kitaplar - 19 Ocak 2019
- Domingo’dan Böcek Çılgınlığı - 12 Aralık 2018
FACEBOOK YORUMLARI