Bir Toplumun Panaroması; Komik Kız

Sınıfsal çelişkilerin derinleşmesinde ve cinsiyet rollerinin belirlenmesinde birçok faktörün var olduğu bir gerçektir. Günümüzde insanları özellikle televizyon dünyası ile gündemden uzaklaştırmak ve onları büyülü bir dünyanın etkisi altına almak egemenlerin başvurduğu temel yöntemlerden bir tanesidir. Özellikle ülkemizdeki hızlı gündem değişimlerini takip etmek bu kadar zorken, insanların şov dünyasının “parıltılı” programlarıyla etki altına alındığı da bir gerçek. 60’lı yılların tasvirine sahip olan Komik Kız, bu gündemleri irdeleyen bir roman olmasından kaynaklı güncel bir anlatı olarak değerlendirilebilir.

Nick Hornby‘nin Sel Yayıncılık etiketiyle yayınlanan romanı Komik Kız, 1960’lı yılların henüz yeni gelişmekte olan ve sürekli dönüşüm gösteren popüler kültürünü inceliyor. Günümüzde hala daha çarpıcı derecede etkiye sahip olan popüler kültür, Komik Kız‘da şov dünyasının yansımalarında cisimleşiyor.

Komik Kız, şov dünyasının çarpık yapısına eleştirel bir gözle yaklaşırken, o dünyanın etkisi altında bulunan orta sınıfların ikiyüzlülüğüne ve ahlaki yapısındaki çarpıklığa mercek tutuyor. Bu yapısal durumu analiz ederken de tüm eleştirileri mizahi bir tarzda ele alıp, orta sınıf ahlakını yerle bir ediyor.

Taşralı bir kızın kendisine sunulan normal hayatı inatla reddedişinin kaleme alındığı Komik Kız‘da, ince zekasını kullanarak şöhret basamaklarını birer birer tırmanan taşralı bir güzellik kraliçesinin komedi yıldızına dönüşümü anlatılıyor.

Tüm kitapları Sel Yayıncılık tarafından yayınlanan Nick Hornby’nin Komik Kız adlı romanı edebi olarak güçlü bir niteliğe sahip olmakla birlikte, size sinema perdesinin önündeymiş hissi yaratan bir seyir keyfi sunuyor. Nick Hornby, kaleme aldığı kitabında senaristliğinin de verdiği avantajla okuyucuyu edebi bir şölene davet ediyor.

  • Komik Kız
  • Türü: Roman
  • Yazar: Nick Hornby
  • Türkçesi: Zeynep Baransel
  • 393 Sayfa
  • Nisan 2016
  • Sel Yayıncılık
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Eskişehir Kitap Günleri başladı

Read Next

Bir romandan okuma parçası; “Wittgenstein Jr.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *