Renkli, aksiyonlu ve eğlenceli resimler eşliğinde, bir çırpıda okunan Bitpazarı, 7 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.
Küresel olarak pandemi döneminden geçtiğimiz şu günlerde, hiç şahit olmadığımız şeylere şahit olmak, hiç deneyimlemediğimiz koşullara ayak uydurmak durumunda kaldık. Özellikle en başlarda, sadece kendi ülkemizde değil dünya genelinde marketlerin yağmalanması, belli sektörlerin yoğunluktan kimseye yetişemez hale gelmesi, belli başlı ürünlerin resmen yok olacak düzeyde satın alınması sanırım hepimizin bazen şaşkınlıkla, bazen eleştirerek bazen de hak vererek izlediği süreçler oldu. Neyse ki durum bir süre sonra olağan hale geldi de bir durup düşünme, gerçekten neye ihtiyacımız var anlama ve ona göre temin etme sürecine geçebildik.
Pandemi, sadece tüketim alışkanlıklarımızı değil; sürekli evde kalmamızdan ve evlerimizde çok fazla vakit geçirmemizden kaynaklı, gerekli-gereksiz, ihtiyaç duyulan-duyulmayan eşyalara dikkat etmemizde de önemli rol oynadı diye düşünüyorum. Bu süreçte evini tekrar düzenleyen, gereksiz şeyleri elden çıkaran ve sadeleşen pek çok insana rastladığım gibi; maalesef sıkıntıyı yine yanlış alışveriş yaparak gidermeye çalışan ve evini eskisinden de kalabalık hale getirenler de azımsanacak boyutta değil.
Özellikle çocukların küçüklükten itibaren edindikleri tüketim kültürü, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak alışkanlıkları için çok önemli diye düşünüyorum. Kendisi için gerekli olanı anlayabilmesi, gereksiz olandan ne kadar cezbedici de olsa vazgeçebilmesi, ihtiyacı kadarıyla yetinebilmesi oldukça önemli özellikler ve kazanımlar. Tekir Kitap’tan çıkan Bitpazarı isimli kitap da tam bu konuyu ele alan eğlenceli bir hikâye anlatıyor bize.
Her Şey isimli bir şehirde yaşayan herkes, Her Şey isimli fabrikada çalışıyor ve karşılarına çıkan nerdeyse her şeyi alarak yaşıyorlar. Hayatları tamamen alışveriş yapmak ve bu alışverişleri yapabilmek için çalışmaktan ibaret olan insanların günlük yaşamlarında eğlenceye, gezmeye, yeni şeyler keşfetmeye hiç yer yok. Çünkü almaktan ve vermekten başka bir şey yapacak zamanları kalmıyor. Günlerden bir gün herkesi bir kaşıntı tutunca renksiz ve sıkıcı hayatlarına da bir değişiklik şansı doğuyor.
Eşyadan, ıvır zıvırdan geçilmeyen kalabalık evlerin her birine bitler dadanıyor ve gittikçe büyüyerek nerdeyse evlerin yaşayan bir bireyi haline geliveriyorlar. Bitlerden nasıl kurtulacakları konusunda yardım alan Her Şeyliler, sonunda bitlere dair bir ipucu elde ediyorlar. Bitler, evlerde kullanmadıkları eşyalarda yaşıyorlar ve bu eşyalardan kurtulmadıkları müddetçe bitlerden de kurtulmaları imkânsız görünüyor. Her ne kadar istemeseler ve direnseler de sonunda bitlerin dadandıkları eşyalarını elden çıkarmak zorunda kalıyorlar. İlk başlarda mutsuz olsalar da zamanla bu durumdan zevk almaya başlıyorlar. Çünkü böylece hayatlarına tekrar renk, hareket ve eğlence giriveriyor. Evleri ile birlikte hayatları da sadeleşen ve alışverişi sadece ihtiyaç doğrultusunda yapmaya başlayan Her Şeylilerin artık eğlenmeye de dinlenmeye de vakitleri kalıyor.
“Kullanmadığımız halde tutkuyla bağlandıklarımız, sırf almış olmak için aldıklarımız, bizi biz yaptığını sandıklarımız” üzerine çok güzel bir hikâye anlatan kitap, aynı zamanda çocukları “bitpazarı” ile tanıştırmak ve tüketim alışkanlıkları üzerine düşünmelerini sağlamak için de çok doğru bir adım atıyor.
Renkli, aksiyonlu ve eğlenceli resimler eşliğinde, bir çırpıda okunan Bitpazarı, 7 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun.
Keyifli okumalar.
- Bitpazarı
- Yazar: Nilay Dalyan
- Çizer: Eda Çağıl Çağlarırmak
- Türü: Çocuk
- Baskı Yılı: 2020
- Sayfa Sayısı: 40 Sayfa
- Yayınevi: Tekir Kitap
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI