Sırla Yüz Yüze, Ortodoks kilisesini ve onun beslendiği kaynakları tanımak, tarihini ve yapısını öğrenmek isteyenler için gayet iyi bir başlangıç kitabı olabilir.
Kendim olabilmek için sana muhtacım, diyor Ekümenik Patrik Hazretleri I.BARTHOLOMEOS, Eğer birbirimizin gözlerinin içine bakmazsak gerçek anlamda insan değiliz.
Bizans İmparatorluğu döneminden kalan surlar, sarnıçlar, kaleler, su kemerleri vs. pek çok eser hala bütün ihtişamıyla şehrimizde varlığı koruyor. Bizans mimarisinin o güzide örnekleri İstanbul’un boynuna takılı birer inci kolye gibi şık ve güzel. Tabi bu topraklarda yüzlerce yıl hüküm sürmüş bir imparatorluğun bakiyesi sadece mimari yapılar, dehlizler ve tüneller değildi, onlar bu şehrin, bu coğrafyanın insanları olarak kültürleri, gelenekleri ve dinleriyle buraya kök saldılar. İşte Fener Rum Patrikhanesi asırlardır burada ve sapasağlam hepimizden daha buralı ve hepimiz kadar buralı.
Patrik Bartholomeos Sırla Yüz Yüze adlı kitabında kilisesinin tarihini, beslendiği kaynakları, günümüz sorunlarına bakış açışını, ekolojiyi, yoksulluğu Ortodoks bakış açısıyla ele alıyor.
Beş asırdan fazla birlikte yaşadığımız bu köklü kültüre dair hiçbir şey bilmiyoruz ki Patrik Bortholomeos şifa niyetine bu eseri kaleme almış ve çok da iyi yapmış.
I.Bartholomeos 1940 yılında İmroz adasında dünyaya gelir, asıl adı Dimitris Arhondonis olan patrik 1991 yılından beri Rum Ortodoks kilisesinin liderliğini yapmaktadır. Kendisi 270. Patrik olup Doğu Ortodoks Kilise hiyerarşisinde ‘eşitler arası lider konumundadır’ ve Rum Ortodokslarının dini önderidir.
Sırla Yüz Yüze bir fikir kitabı aslında, Ortodoks gözüyle dünyayı yorumlayan patrik mevcut diğer yandan sorunlarımıza da eğiliyor; küresel ısınma, savaşlar, dinler arası çatışma ve adaletsiz gelir paylaşımı gibi konularda kalem oynatıyor.
Patrik dünyada ekolojik yıkımı en çok dile getiren dini liderlerden biri, bu yüzden kendisine ‘Yeşil Patrik’ de deniliyor fakat benim kitapta en çok ilgimi çeken konu ise patriğin özgürlük ve insan haklarına bakışı. Bu konuda gayet net kendisi; ‘Bizi, her şeyden daha çok özgürlük ‘tanrısal’ yapar.’ Özgür olmayı tanrıya yaklaşmanın koşullarından görüyor ve Yunanca’dan örnek veriyor; ‘İlahi emirler’ ve ‘İnsan hakları’ aynı sözcükle ifade edilmiştir; ‘dikaiomata’. Tanrı bizi özgür kıldı ve insani haklarımız yeni ahit temellidir, diyor.
Patrik Hazretleri Ortodoks Kilise tarihiyle ilgili bilgiler verirken günümüz dünyasına ne vaatte bulunduğunu da gayet ustaca ifade ediyor.
Kitabın alt başlığı her ne kadar ‘Günümüz Gözüyle Ortodoksluğa Bakış’ olsa da hem bu inancının tarihini hem de Ortodoksluğun dünya perspektifi gayet yalın bir dille anlatılıyor.
Özellikle ikonalar konusu oldukça ilgi çekici, özel önem ve anlam biçtikleri bu yapıtlar Ortodokslar için çok önemli ki kitap mecazen şöyle bir tanım yapılıyor ; ‘İnsan Tanrı’nın dünyadaki ikonasıdır.’
Ortodoks kilisesini ve onun beslendiği kaynakları tanımak, tarihini ve yapısını öğrenmek isteyenler için gayet iyi bir başlangıç kitabı olabilir.
- Sırla Yüz Yüze
- Günümüz Gözüyle Ortodoksluğa Bakış
- Yazar: Bartholomeos
- Türü: Politika Historika
- Baskı Yılı: Haziran 2016
- Sayfa Sayısı: 284 Sayfa
- Yayınevi: İstos
- Kahve Sade, Hikaye Orta Şekerli Olsun; Kahvehane Hikayeleri - 29 Nisan 2018
- ‘O Kitabı Geri Getirmezsen Tek Umudun Cehennemin Azabı Olsun’ - 17 Şubat 2018
- Türk Sağı’nın Dört Silahşörü - 20 Temmuz 2017
FACEBOOK YORUMLARI