Bu Okula Herkes Gidebilir

Yazmak isteyen ama nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyen okurlar ve yazar adayları için bir başucu kitabı niteliğinde olan Karamel Kokulu Öykü Okulu da zengin içeriği ile oldukça ilgi çekici diyebilirim.

Daha önceden de yazmaya dair ilgi uyandıran kitapların öneminden ve git gide çoğaldığından bahsedip bu alanda çocuklara yardımcı olabilecek birkaç kitap tanıtmıştım. O zamandan bugüne kadar bile karşıma bu alanda yeni yeni pek çok kitap çıktı. Kimi yönteme değiniyor, kimi çocuklara yazma alanında daha serbest alan tanıyor, kimi de hikâyeleri tamamlayıcı unsurlar kullanmaya fırsat yaratıyor. Yazmak, gitgide daha çok karşılaştığımız, çocuklarda bir fobi ya da önyargı oluşturan bir unsur olmaktan çıkan ve eğlenceli pek çok yöntemin bulunmaya başladığı bir eylem. Çocuklar hatta zaman zaman yetişkinler bile, yazmanın eğlenceli yüzünü keşfettikçe, yazma eyleminden de çekinmemeye, bu alanda cesur adımlar atmaya başlayacaklar sanki.

Hanzade Servi, Kalamar Pansiyon isimli kitabı ile tanıdığım, akıcı ve esprili anlatım dili ile hayran kaldığım bir yazar olmuştu. Öykü ya da herhangi bir şeyler yazmak isteyen ama nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyen okurlar ve yazar adayları için bir başucu kitabı niteliğinde olan Karamel Kokulu Öykü Okulu da zengin içeriği ile oldukça ilgi çekici diyebilirim.

Adım adım bir öyküyü oluşturmaya yarayacak tüm yöntem ve önerileri sunan kitap arka kapağında da belirtildiği gibi, “Dünyanın en komik öykü okulu” aslında. Bu okula kayıt yaptırarak başlayan herkese yazmaya nasıl başlanacağına, heyecanlı bir gidişatın nasıl sağlanacağına, bir hikâyenin nasıl bitirileceğine dair örnekler veriliyor. İlham nasıl, nerede ve ne zaman gelir, bunu nasıl anlarız, en akıcı şekilde nasıl yazarız gibi bir öykü yazımında karşımıza çıkabilecek tüm detaylar anlatılıyor. Çok güzel yazarlık oyunlarının yanı sıra klasik yazma yöntemlerine ek olarak ilk defa rastladığım, oldukça yaratıcı ve çok zevkli alıştırma oyunları da var. Evine geldiğinde ailesi yerine boynunda bir telefon numarası yazan bir zürafayla karşılaştığında neler yapacağını, kötü bir karakterin aslında kötü olmadığını nasıl kanıtlayacağını, 2 farklı karakteri ne şekilde tanıştırabileceğini vs gibi pek çok farklı senaryoyu hikâyeleştirebilmesi için güzel fırsatlar sunuyor.

Tüm bu yazmaya teşvik edici farklı oyunlara ek olarak yazım diline, gereksiz kelimelerden veya ayrıntılardan kaçınmaya dair farklı teknik yöntemler de sunuyor. Hatta bitirdikleri kitaplarını nasıl yayınlayabileceklerine dair yol bile gösteriyor. Kitabın sonuna doğru yazar nerdeyse önerdiği tüm yöntem ve alıştırmaları kullandığı kendi öyküsünü de paylaşıp bu öykü üzerinden çocukları değerlendirme yapmaya da alıştırıyor. 10 yaş ve üzeri yazmak isteyen ve nereden, nasıl başlayacaklarını bilemeyen herkesi yazma konusunda teşvik ediyor.

Tamamen bir okul kurgusunda ilerleyen ve hatta sonunda okuldan mezun olduklarına dair bir mezuniyet belgesi de veren kitabın renkli ve eğlenceli çizimleri Mert Tugen’e ait. Hanzade Servi’nin gerçekten de oldukça komik, akıcı ve eğlenceli anlatım dili ise kitabın okunmasında ve etkinliklerin uygulanmasında büyük bir tat veriyor.

Tudem Yayınları’ndan çıkan Karamel Kokulu Öykü Okulu, bu alanda çocuklarla buluşan öğretmenler ya da eğiticiler için de harika bir etkinlik kitabı olarak değerlendirilebilir; her bir alıştırma ya da öneri birer yazma egzersizi gibi kurgulanarak çocuklarla uygulanabilir.

Keyifli okumalar…

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik: 5 puan, Hikâyeyi destekleyen, eğlenceli ve renkli çizimlere sahip
  • Hikâye: 5 puan. Yazmaya dair farklı yöntem ve önerileri bir okul konsepti çerçevesinde vermeyi başaran, sürükleyici, komik ve aktif bir kitap
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
  • Kültürel Gelişim: 5 puan

  • Karamel Kokulu Öykü Okulu
  • Yazar: Hanzade Servi
  • Çizen: Mert Tugen
  • Baskı Yılı: Kasım 2018
  • Sayfa Sayısı: 208 sayfa
  • Yayınevi: Tudem Yayınları
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Masallar bize hayatımızın kahramanı olmanın yolunu açar…

Read Next

“Âşıklar Bayramı” Bir Hesaplaşma Romanıdır…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *