
Okuma eylemini bile tam anlamıyla gerçekleştiremeyen ve okumaktan kaçınan bir toplum olarak, yazmaya karşı tepkili olmak için eğitim sistemimiz sayesinde elimizde oldukça veri var diyebiliriz.
Yaratıcı okuma, yaratıcı yazma, yaratıcı düşünme, yaratıcı drama… Son yıllarda özellikle alternatif eğitim teknikleri arasında sıkça karşılaştığımız ve oldukça farklı yöntemler ve uygulamalar sunan bu etkinlikler bizi çok güzel kitaplara da götürüyor.
Çocuk kitaplarını çok seven, yazan, çizen, uygulamalar yapan bir çiftin bu zevklerini başkalarıyla da paylaşmak üzerine kurdukları Bir Dolap Kitap’ın canlı yayınlarından birinde değindikleri “Yaratıcı Yazarlık Diye Bir Şey Var mı?” isimli videolarından yola çıkarak bu konuda yazılan kitaplara göz atma fırsatı yakaladım.
Öncelikli olarak “yaratıcı” kelimesini kullanmanın ne kadar doğru ya da yanlış olduğundan yola çıkarak çocukları yazma konusunda heveslendirecek, içinde böyle bir istek olan çocukları çok güzel yönlendirebilecek ve yol gösterebilecek kitapları kısaca tanıttıkları videoya https://www.youtube.com/watch?v=JDLEMYO9VYI linkinden ulaşabilirsiniz. Gelelim kitaplara…
Yaratıcı Yaramazlık
Nilay Yılmaz’ın Altın Kitaplar’dan çıkan kitabı Yaratıcı Yaramazlık hem çocuklar, hem yetişkinler, hem de eğitimciler için ayrı ayrı yazılmış ön sözlerle başlıyor. Aslında yazma çalışmalarının küçüklüğümüzden beri kompozisyon derslerinde yaptığımız gibi sıkıcı şekilde direkt yazı yazmak şeklinde değil de, adım adım ilerlemesi gerektiğine vurgu yapıyor öncelikle. Kendi anlatımıyla “yazma çalışmaları harflerle başlamalı, harflerdeki uyum ve ritmi keşfettikten sonra sözcüklere, sözcüklerden cümlelere, cümlelerden paragraflara, paragraflardan da metne doğru ilerlemelidir” diye tarif ediyor.
Kitap da aynen bu açıklamaya uygun şekilde devam ediyor. A ile başlayan nesneler, harflerin teneffüste yaptıkları etkinlikler, yırtılan şeyler-yırtılmayan şeyler, yemek tarifi oluşturma gibi çocukları yazmaya teşvik edecek eğlenceli etkinliklerin yanı sıra; resim okuma, tek bir harf ya da sözcükle bir olay anlatma, şekil konuşturma gibi klasik yazma aktivitelerine dair de oldukça eğlenceli ve nitelikli uygulama örneklerine yer veriyor. Yetişkin olarak bile zevkle uygulayabileceğiniz kitabı bir çocukla birlikte deneyimlemek eminim daha eğlenceli olacaktır. En sonunda yer alan Eğitimcilere ve Ebeveynlere Öneriler kısmında kitap boyunca verilen etkinliklerin ne gibi faydaları olduğu ve ortaya çıkan çalışmaların ne şekilde değerlendirilebileceği de anlatılıyor.
Genç Yazarın Seyir Defteri
İkinci kitap İş Bankası Yayınları’ndan çıkan ve çocuklara kendi hikâyelerini yazabilmeleri için oldukça yer ayıran Genç Yazarın Seyir Defteri. Kitap boyunca çocukların yazma çalışmalarına yardımcı olacak fikir ve öneriler, bir hikâye veya karakter yaratmakla ilgili ipuçları var. Farklı senaryolarda verilen ve çocukların devam etmeleri istenen hikâye başlangıçlarına ek olarak hikâye devamında ilham olabilecek konuyla bağlantılı ipucu kelimelere de yer veriliyor.
Okul günlüğü, çizgi roman, resim okuma, masal yazma gibi farklı yazma biçimlerine ve uzay, korsanlar, süper güçler gibi pek çok farklı alana yer veren kitap ne olursa olsun çocuğu yazmaya teşvik ediyor. “Bütün büyük yazarların doğuştan yetenekli olduğu sadece bir efsanedir”diyen kitabın sonunda yazma maceralarına devam etmede çocuklara yardımcı olacak tavsiyelere de yer veriliyor.
Yaz, Düşün, Araştır
Konuya dair üçüncü kitap ise Redhouse Kidz’ten çıkan Yaz, Düşün, Araştır isimli kitap. Önsözünde klasik kompozisyon ödevlerinin yazma eylemini gerçekleştirebilmek için ne kadar da heves kırıcı olduğundan bahsederek başlayan kitapta resim okuma, belli harflerle başlayan kelimeler, hikâye tamamlama gibi konuyla ilgili diğer kitaplarda da rastladığımız etkinlikler var.
Farklı olarak eğlenceli bulunabilecek en son hatırlanan rüya, evin penceresinden bakınca görülen manzara tarifi, mahallenin yazılı haritasını oluşturma, renklere farklı isimler bulma, doğum günü kartı hazırlama, restoran menüsü hazırlama gibi keyifli yazma çalışmalarına yer veriyor. Bir de kitabın isminde de geçtiği gibi araştırmaya yönelik aktiviteler de var.
Başka dillerde “merhaba” yazma, penguenler hakkında bilgi edinme, sözlükten kelimelerin anlamlarını bulma (şimendifer, estağfirullah, zerdeçal vs), evine en yakın bakkalla söyleşi yapma, haritadan bir ülke seçip araştırma (iklimi, bayramları, kıyafetleri vs), çocuk haklarına dair araştırma gibi pek çok farklı alanda da araştırma ve bulduklarını yazıya dökme fırsatı sunuyor.
Okuma eylemini bile tam anlamıyla gerçekleştiremeyen ve okumaktan kaçınan bir toplum olarak, yazmaya karşı tepkili olmak için eğitim sistemimiz sayesinde elimizde oldukça veri var diyebiliriz. Bu nedenle çocuklukta bu yargıyı kırmayı başarabilirsek, ilerde daha verimli sonuçlar alabiliriz. Benim elimde yazmaya dair bu kitaplar olduğu için sadece bunlara dair bir şeyler yazabildim ancak yazmayı teşvik eden ve sürekli gelişim gösteren bu alandaki kitapları araştırmanızı ve edinmenizi tavsiye ederim. Sadece çocuklar için değil, kendiniz için bile çok güzel bir alıştırma olabilir.
Keyifli okumalar.
![]()
|
![]()
|
![]()
|
Ebeveynlere Faydacı Puanlama:
- Görsellik: 5 puan, kitapların üçünde de çizimler konuyla bağlantılı ve çocuklarda heves ulaştırmaya yarayacak şekilde tasarlanmış
- Hikâye: 5 puan. Kitapların baştan sona belli bir hikâyesi olmamakla birlikte, yazmaya teşvik edici konu ve öneriler sunuyor
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan, alıştırma ve araştırma fırsatı sunmaları açısından oldukça faydalılar
- Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI