Çocuklar Köstebek İle Öğreniyor

Ergün, Sinop’ta gördüğü doğal yaşamdan ve bahçesinde gözlemlediği bir köstebekten esinlenerek seriyi yazmaya başlıyor.

Çocuk kitaplarında bulunması gereken en önemli özellik, bence çocukları hayal kurmaya teşvik etmesidir. Hayal kurmak, gerek yetişkinler gerek gençler gerekse hepimizin geleceği açısından oldukça önemlidir. Hayal gücü de kanımca çocukluktan kazanılması, daha doğrusu hayal gücünü köreltecek birçok yanlış uygulamaya karşı güçlendirilmesi gereken bir olgudur. Burada çocukken okuduğumuz, hatta ilk tanıştığımız kitaplar önemli bir rol oynar. Çünkü bazı çocuk kitapları, çocuk okurların merak duygusunu kamçılayarak onların hayal dünyasının genişlemesinde büyük katkı sağlar. Ayrıca, çocukların bu kitapları okurken gerçek dünyadan kopmadan hayal kurabilmesi, bir kitabı pedagojik açıdan başarılı kılan en önemli özelliklerden biridir.

Geçtiğimiz aylarda kurulan Köstebek Yayınevi’nin hazırladığı “Köstebek İle Öğreniyorum” serisi, bahsettiğim bu özellikleri barındırması açısından oldukça değerli bir çalışma. Seri, Köstebek ve Sayılar, Köstebek ve Şekiller, Köstebek ve Renkler ile son olarak Köstebek ve Boyama adlı farklı alanlara yönelik kitapları içeriyor.

Kitapların yazarı Can Ergün, uzun yıllar İstanbul’da öğretmenlik yaptıktan sonra Sinop’a yerleşiyor. Torununa anlattığı hikayeleri tüm çocuklarla paylaşmak isteyince köydeki kadınlarla bir dernek kuruyor ve film izleyip kitap okuyarak civardaki insanlar üzerinde bilinçlenme yaratıyor. Ergün, Sinop’ta gördüğü doğal yaşamdan ve bahçesinde gözlemlediği bir köstebekten esinlenerek seriyi yazmaya başlıyor. Dilerseniz biz de serideki kitaplara şöyle bir göz atalım.

Köstebek sayıları öğreniyor:

Çocukların soyut dünyaya attığı ilk adımlardan biri, sayılarla kurduğu ilişkidir. Bu sayıların somut dünyada karşılığını yaratabilmek de çocukların öğrenimi açısından oldukça önemlidir. Köstebek ve Sayılar, tam da bu noktada ebeveynleri, öğretmenleri ve çocukları memnun edecek bir içeriğe sahip. Kitapta, güneşli bir sabah dışarıdan gelen gürültülere uyanan minik bir köstebek, bir sürü hayvan dostunun göle koşturduğunu görünce gölde ne olduğunu çok merak ediyor. Bu vesile ile çocuk okurun merak duygusunu kamçılayan ve henüz görmediği birçok hayvanı hayal etmesini sağlayan hikaye, sayılar arası denkliklerin kurulmasında da yardımcı oluyor. Göle giden hayvanların, bir fil, iki inek, üç aslan ve artarak devam eden diğer hayvanlardan oluşması, çocuğun düzlemsel sayabilmesini kolaylaştırırken “bir fil=üç aslan” denkliğini kurmasını da sağlıyor. Bu da soyut olanı somutlaştırıyor. Ayrıca, hikayenin ritmik bir dille anlatılması akılda kalıcılığı sağlarken köstebeğin gözlerinin iyi görmemesi aracılığıyla kitap, diğer duyuları ve ritim duyusunun gelişmesine katkı sağlıyor.

Köstebek şekilleri düşünüyor:

Çocukların soyut dünyaya attığı adımlardan bir diğeri de şekillerdir. Şekilleri somutlamak, gündelik hayatımızda kullandığımız materyallerin de bir şekle sahip olması açısından daha kolay olsa da Köstebek ve Şekiller, yeni bir yol izliyor. Köstebek, öğreneceği şekillerin yerine hayal kurarak kendisi geçiyor:

Köstebek, hayal kurmayı çok severdi. Kendini başka şeylerin yerine koysa neler olacağını düşünürdü.

Bu şekilde köstebek, kare bir kitap olarak çocuklara yeni bilgiler veriyor, üçgen bir uçurtma olarak çocuklarla eğleniyor, daire olan güneşin yerine geçerek çocukları ısıtıyor ve aydınlatıyor. Çocuk okurlar, bu şekilde etrafımızdaki nesnelerin şekillerle ilişkisini kurarak işlevlerini öğrenirken empati kurmayı da öğreniyor ve şekilleri duygularıyla ifade ederek soyut olanı somutlaştırıyor.

Köstebeğin rengarenk dünyası:

Köstebek ve Renkler de şekiller gibi renklerle günlük hayatımızda gördüğümüz nesneler arasında bağ kuruyor. Bu açıdan oldukça gerçekçi bir kitap olan Köstebek ve Renkler, çocuk okurların sıfatları öğrenmesine de yardımcı oluyor. OBUR maymun SARI bir muzu, TURUNCU bir havucu, YEŞİL üzümleri mideye indirdikten sonra bir çadır yapmak için renkli kumaş parçalarını köstebek ile birlikte kesiyor. Bu noktada işbirliği de öne çıkarken MOR kumaşın maymuna böğürtlenleri hatırlatması, Kahverengi olanın ise cevizi hatırlatması da aynı renkte birden fazla nesnenin olabileceğini gösteriyor. Son olarak köstebek ile maymun işlerini bitiriyor ve GRİ bir bulutun gelmesiyle yağmur yağacağını anlayarak bezlerden yaptıkları çadıra giriyor. Gri bulutun yağmuru getirmesi ise çocuk okurların neden sonuç ilişkisi kurmasında yardımcı oluyor.

Toparlamak gerekirse yayın hayatına henüz başlayan Köstebek Yayınevi, çocuk okurlarımızın dünyasına “Köstebek İle Öğreniyorum” serisi ile sıcak bir merhaba diyor. Serinin bahsettiğimiz kitapları, çocuk okurlarımızın sayılarla, renkler ve şekillerle ilişki kurmasına katkı koyarken Köstebek ve Boyama da okurların öğrendiklerini uygulaması için olanak sağlıyor. Ayrıca, serinin tüm kitaplarındaki çizimlerde gereksiz ayrıntılara yer verilmemesi ve çizimlerin çok fosforlu olmayan canlı renklerden oluşması, görsel açıdan öğrenmeyi de kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra kitapların kuşe kağıdına basılmış olması, çabuk yıpranmasını önleyerek çocukların ona dokunmasını ve kitaplarla yeterince temas kurmasını olanaklı kılıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çocuk okurlar, Köstebek ile sayıları, renkleri ve şekilleri öğrenirken empati ve hayal kurmayı, duyularını geliştirmeyi ihmal etmiyor. Bu nedenle çok yönlü bir okuma alışkanlığına da adım atmış oluyor. “Köstebek İle Öğreniyorum” serisi, çocukların yanı sıra onları kitaplarla tanıştırmak isteyen ebeveynler ve öğretmenler için mutlaka değerlendirilmesi gereken bir seçenek. Seriyi İdefix ve D&R kitap mağazalarında “online” ya da elden satın almak mümkün. Şimdiden keyifli okumalar.

Çağla Üren
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İki Ters Bir Düz

Read Next

Türkiye’nin Kültür Sorunları

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *