“Çocuklar ve Sanat” için iki kitap

Nokta ve Müze’nin ortak isimi, Peter H. Reynolds Nokta kitabını hem yazmış hem de çizmiş. Müze kitabında ise yazar Susan Verde’nin hikayesini resimlemiş.

Sanat çocuklara nasıl anlatılır? Soyut düşünce yöntemini henüz bilmeyen, hayatında somut sınırlara ve sabitlere ihtiyaç duyan çocuklara, güzellik, çirkinlik, görecelilik, semboller gibi kavramları anlatmak zordur; ancak evde evir çevir bir aydır okunan iki kitap Nokta ve Müze, bu işin zorluğunu hafifletti.

Nasıl mı?

MÜZE VE NOKTA 2Nokta ve Müze kitapları bir ortak isimli iki ayrı kitap. Ortak isim, yazar ve çizer kimlikli Peter H. Reynolds. Nokta kitabını hem yazmış hem de çizmiş. Müze kitabında ise yazar Susan Verde’nin hikayesini resimlemiş. Verde ve Reynolds’u bir araya getiren şey o kadar bariz ki: çocuklara özgüven ve kendini ifade etme gelişkinliği aşılama. Nokta‘da resim çizemediği için hayıflanan bir çocuğa, öğretmeni bir kağıda alelade bir nokta koydurup altına imzasını atmasını ister. Ertesi gün çocuğun çizdiği nokta, sınıfta öğretmen masasının arkasında çerçevelenmiş halde asılıdır. Ne kadar değerlidir çocuğun yaptığı bir küçük noktanın sergilenmesi… Çocuk da alıyor buradan devam ediyor: rengarenk noktalar; farklı boyutlarda noktalar; kalın, ince fırçalarla noktalar; yan yana üst üste. Birkaç hafta sonra da okulda bir nokta sergisi açılıyor. Sergide bu noktacı çocuk, hayatında bir çizgi bile çizemediğinden hayıflanan başka bir çocukla tanışır, ona bir kağıda biz çigi çizip altına imzasını atmasını ister ve…

Müze de bu kitabın devamı gibidir. Sanat meraklısı kahramanımız müzeden içeri girer ve müze kapanana kadar gezmeye devam eder. Taklit ederek, korkarak, hoplayarak zıplayarak, biraz yorulunca bir kenarda dinlenerek geçer ziyaret. Çığlıklı bir tablo, düşünen bir adamın heykeli, göz yerine ağzın olduğu, burun yerine kulağın geçtiği o tuhaf resimler… kareler, üçgenler, morlar, çiçekler, mor güneşler, pembe dağlar ve niceleri… Gözlerini kapatır boş bir tuvalin önünde; hepsi canlanır gözünde. Müze artık onun içinde; belki bir gün sonra yapacağı resimde, belki de başka bir sanat eserinin karşısında yaşamaya devam edecek.

Her iki kitap da minik bir sanat dersi veriyor; en çok da yetişkinlere. “Ama elma kırmızı olur” diyenlere bir set Nokta ve Müze önerelim, lütfen.

 

  • Nokta
  • Yazan ve Çizen: Peter H. Reynolds
  • Türkçesi: Oya Alpar
  • Altın Kitaplar
  • 2015

 

  • Müze
  • Yazan: Susan Verde
  • Çizen: Peter H. Reynolds
  • Türkçesi: Müren Beykan
  • Günışığı Kitaplığı
  • 2015
Nihal Ünver
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

İt Gözü & Çölde Bir Deve

Read Next

Sosyalleştiremediklerimize lezzetli bir örnek: Bir Günü Bitirme Sanatı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *