Dokuz yaş üstü tüm okurların keyifle okuyabileceği, okudukları için mutluluk duyacakları bir kitaptır Dev Şeftali.
“James Henry Trotter’ın, dört yaşına kadar mutlu bir yaşamı oldu. Annesi ve babasıyla, deniz kıyısında güzel evlerinde huzur içinde yaşıyorlardı. Çevresinde her zaman, birlikte oynayabileceği bir sürü çocuk, koşup oynayabileceği bir kumsal ve küçük botu ile dolaşıp kürek çekebileceği bir okyanus vardı. Küçük bir erkek çocuğu için bundan iyi bir yaşam da olmazdı doğrusu.” (sayfa 11)
Kitap yukarıdaki paragrafla başlıyor, belki de bir yaz günü sıcaktan ve sıkıntıdan bunalmış okuyucunun iştahını açıyor bu ilk cümlelerle. Bu paragraftan sonrası ise hiç benzemiyor hayallerimizi süsleyen ifadelere. James’in hayatı anne babasını kaybetmesi ve kötü kalpli teyzelerinin yanına taşınması ile tamamen değişir. Günlerden bir gün başına ilginç, daha doğrusu sihirli ve gizemli bir olay gelir, bunun sonucunda dev bir şeftali içinde yaşamaya başlar ve birbirinden inanılmaz maceralar peşini bırakmaz kitabın sonuna kadar.
Dev şeftalinin içinde James dışında bencil ve kendini beğenmiş Kırkayak, evhamlı ve kötümser Solucan, müzisyen Yeşil-Yaşlı Çekirge, İpekböceği ve Örümcek, Ateşböceği ve Gelinböceği yaşamaktadır. Karşılaştıkları zor durumlardan her birinin değişik bir özelliği sayesinde ve James’in akıl yürütmesi ile kurtulmayı başarırlar.
Edebiyat severlerin yakından tanıdığı Roald Dahl’ın muhteşem hikaye anlatılıcığı ile kitap bir çırpıda biter bununla beraber yapılacak çıkarımlar uzar gider. Köpekbalıklarının saldırısına uğradıklarında çare için Solucan’ın kendisini feda etmesini istedikleri bir bölüm vardır, üzerinde uzunca düşünmeye değer:
“Sen bir şehit olacaksın ve ben de seni ömrüm boyunca saygıyla anacağım,” dedi Kırkayak.
“Ben de,” dedi Örümcek Hanım” adın bütün gazetelere geçecek. ‘Solucan, arkadaşlarını kurtarmak için hayatını verdi…'”(sayfa 88)
Neyse ki Solucan’ın hayatını vermesine gerek kalmadan James sorunu çözer.
Kitapta doğru iletişim kurmanın önemine dikkat çeken durumlar yer alıyor. Bireyin kendisinden farklı olana önyargılı ve tepkili yaklaşmamasının önemi farkettiğim bir diğer önemli husustur kitabı okurken.
Öykü ve roman okuma bağımlısı olmam okudukça eksilmeyen, gün geçtikçe yenileri eklendiği için bitmeyen okuma listeleri hazırlamama sebep oluyor. Bu listelerin yanı sıra herhangi bir zamanda herhangi bir kitabını zevkle okuyacağımdan emin olduğum yazar isimleri vardır daima aklımın bir köşesinde, iyi ki varlardır, Roald Dahl onlardan biridir. Dokuz yaş üstü tüm okurların keyifle okuyabileceği, okudukları için mutluluk duyacakları bir kitaptır Dev Şeftali.
|
- Artık Bir Kitabım Var - 5 Nisan 2018
- 1980’lerin Nijeryası’nda bir hikaye: Benimle Kal - 13 Şubat 2018
- Martıya Uçmayı Öğreten Kedi - 28 Ekim 2017
FACEBOOK YORUMLARI
One Comment
zamanıda olsa güzel olurdu