Diyaloglar, Diyaloglar, Diyaloglar…

Tabi ki burada Melike İnci’nin diyalog yazma konusundaki yeteneğinin altını özellikle çizmek gerek. Kitabın doğal akıcılığı işte bu başarılı diyaloglardan kaynaklanmış.

“Aşk sıraya girmez ki, araya girer… Öyle değil mi Murat?”

Melike İnci’den diyaloglar üstüne inşa edilmiş aile, ilişkiler, sorumluluklar ama en çok da aşk üzerine yazılmış bir roman geldi Nisan ayında. Yitik Ülke’den çıkan kitap, yazarın 2014 yılında yazmış olduğu O Anda isimli romanının devamı niteliğinde, “Kırılma Anları” adlı üçlemenin de ikinci kitabı.

Üçlemenin ilk kitabı olan O Anda, güçlü karakterleri, sağlam diyalogları, karakterlerin çok sesliliğindeki başarısıyla oldukça dikkat çekmişti. Notos dergisinin “En Yeni, En Genç Yazarlar” dosyasına girmeye de hak kazanmıştı.[1] Bir ailenin saklı sırları ve ilişkilerini alt zemine yayan kitap, Yasemin, Murat, Selim ve Aylin karakterlerinin günümüzdeki sıra dışı ilişkilerine değinirken en güçlü karakter olan Zübeyde Annenin ise tüm bu karmaşık olaylara geçmişte yazdığı mektuplarıyla yön vermesi hem bir merak hem de bir dinamik yaratmıştı. Özellikle 1960’lı yıllarda yazılmış Zübeyde ile İsmet’in mektupları dil olarak o kadar başarılıydı ki, yazarın titizliği ve emeği hemen fark edildi. Melike İnci yazarken sanki tüm karakterlerinin ruhuna bürünerek her kelimeyi itina ila seçerek ince ince işlemiş konuyu.

İkinci kitap olan Aşk Sıraya Girmez, ilk romanın hemen öncesini anlatıyor. Anlatıcı Selim, bir yandan kendi aşk hayatını ve evliliğini düzeltmeye çalışırken bir yandan da geçmişiyle yüzleşiyor, sevdiği insanların ölümlerini kıyaslayarak çok sevdiği Zübeyde annesini toprağa veriyor. Roman bir cenaze gününü anlatıyor ve yirmi dört saatlik zaman diliminde tüm karakterleri diyaloglarla veriyor. Akıcı dili ve duru anlatımı sayesinde hiç ara vermeden, bir solukta okunabilen bir roman olmuş Aşk Sıraya Girmez. O Anda’nın tersine fazla iç sese yer vermemiş, Selim’in yaşadıkları ve anılarıyla, başkalarıyla yaptığı konuşmalarla olayları anlatmayı tercih etmiş. Diyaloglar belki de yazılması en zor kısımlardır bir kurmacada, doğal, inandırıcı ve akıcı olmaları gerekir. Başarılı olurlarsa her zaman metne tüm bu özelliklerini aktarırlar. Tabi ki burada Melike İnci’nin diyalog yazma konusundaki yeteneğinin altını özellikle çizmek gerek. Kitabın doğal akıcılığı işte bu başarılı diyaloglardan kaynaklanmış. Anlatıcının bir erkek olması yine metni derin duygusal gel-git’den kurtarmış, daha analitik, çözüme yönelik eylemlere, düşünce ve fikirlerden fazla yer verilmesini sağlamış.

Her ne kadar tek başına yeterince anlamlı ve sürükleyici olsa da ben O Anda’nın okunmasıyla bu kitabın tamamlanacağını düşünüyorum. Karakterlere aşina olmak, Zübeyde’yi tanımak, bu kadar güçlü ve kontrolcü bir kadının geçmişini öğrenmek bu romanı çok daha güçlendirecektir.

Selim Oya ile barışabilecek mi, geçmişte yaşadığı acı ve kayıpları onu nasıl kararlar vermeye zorlayacak, Zübeyde gibi aileyi bir arada tutan güç figürünün toprağa verilmesiyle hangi taşlar yerinden oynayacak? Hiç tahmin etmedikleri nasıl bir sürpriz onları bekliyor? Selim, Murat, Oya ve Yasemin’in yanıtlarını aradığı sorular işte bunlar.

Melike İnci 1975 İstanbul doğumlu genç bir yazar. İtalyan Lisesinden sonra İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliğini bitiren Melike İnci 2003 yılından beri yazıyor, yazdıkları yayınlanıyor. Pul Biber ve Çevrimiçi Dergilerinde yazmaya devam ediyor.

Şayet bu iki kitabı bir solukta okuyan ve kahramanlarını seven okuyuculardansanız sakın üzülmeyin, serinin devam kitabı gelecek yılın başlarında raflarda olacak. Bu sefer bakalım Melike İnci bizi geçmişe mi yoksa geleceğe mi götürecek? Hangi kahramanlar ön plana çıkacak ve bilmediğimiz, gerçek hikâyelerini bize anlatacak, belki de en önemlisi anlatıcı kim olacak?

İyi Okumalar…

  • Aşk Sıraya Girmez
  • Yazar: Melike İnci
  • Türü: Roman
  • Sayfa Sayısı: 198 Sayfa
  • Yayınevi: Yitik Ülke Yayınları
  • Basım Tarihi: Birinci Baskı, Nisan 2016

[1] http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar/Dogan-Hizlan_4/Edebiyatin-yenilerini-okuyalim_27917352
      http://notoskitap.com/notos-49/

Zümrüt Bıyıklıoğlu
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Hayal mi Gerçek mi?

Read Next

Türk Edebiyatının Aydınlık Yüzü: Sabahattin Ali

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *