‘Doğumunun 100. Yılında Enver Gökçe’ye Armağan’

Ali Ekber Ataş’ın derlediği, “Doğumunun 100. Yılında Enver Gökçe’ye Armağan” adlı kitap h2o kitap tarafından okura sunuldu.

Şair, çevirmen ve yazar Enver Gökçe, doğumunun 100. yılında Ali Ekber Ataş’ın derlediği armağan kitapla anılıyor.

Kapak görseli Mustafa Bilgin’e ait olan kitabı Özcan Özen yayına hazırladı.

Enver Gökçe, kitapta şu sözlerle tanıtılıyor:

“Erzincan’ın Çit Köyü’nde doğdu. O zamanlar, oralarda dutluktu geçim. Çocukluğuna yaşadı, çocukluğunu göremedi; bir gözünden oldu. Türkülerle büyüdü, türküleri büyüttü.

Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’ne girdi. Pertev Naili Boratav’ın öğrencisiydi, Eğin Türküleri bitirme tezi. Şair oldu, komünist oldu. Belki de komünist oldu, şair oldu. Ahmet Kutsi Tecer kötüledi şiirini; o, daha ‘kötüsünü’ de yazdı. Başkaları da beğenmedi. Sansaryan Han’a koydular, çok çektirdiler; kalemiyle ifade vermek yerine taşlara yazdı şiirlerini. Arkadaşı İlhan Başgöz ezberledi duvarlardaki umudu; azat etti, buzat etti. Mehmed Kemal ile Mehmet Seyda ile hapis yattı. Çoktu arkadaşı, yoldaşı. Azdı işi, aç gezdi; boyun eğmedi.

Aziz Nesin ‘şiirlerini basayım’ dedi, o ise ‘hayır’ dedi: ‘Ben yerine Neruda’yı bas, işte çevirdiklerim.’ İlk oydu çeviren Latin Amerika’dan çığlığı. Çok düşündü şiir üzerine, kendi şiirini yarattı. Ama ‘şairliğini kanıtlamasına izin vermediler.’ Hastalandı, ağır. Az yaşadı, çok öldü. O zamandan beri ölümün adı kalleş.”

Toplumsal gerçekçi şiirler kaleme alan Enver Gökçe’nin yapıtları arasında; “Dost Dost İlle Kavga”, “Panzerler Üstümüze Kalkar”, “Eğin Türküleri” yer alıyor. Şiirleri Zülfü Livaneli, Timur Selçuk, Sadık Gürbüz, Kerem Güney ve Ahmet Kaya tarafından da bestelenen Gökçe; “Antil Masalları”, “Hint Masalları”, “Çin Masalları”, “Çağımızın Büyük Şairlerinden Pablo Neruda’nın Şiirlerinden Seçmeler”, “Dede Korkut Masalları” gibi eserleri Türkçeye kazandırdı.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

“17. İstanbul Bienali”nin Projeleri Nisanda Sanatseverlerle Buluşacak

Read Next

Türkiye Tiyatro Vakfı’nın Online Etkinlikleri ve Atölyeleri Devam Ediyor

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *