“Dünyada bana kalan tek iyi şey, birkaç kez oyalanmış olmaktır”

Zamanın Melodisi, kayıp zamanı, çalıntı zamanı, öldürülen zamanı ve eylemsizliği el üstünde tutarak hak ettikleri değeri vermeye çalışırken zaman öldürmenin türlü hâllerini keşfe çıkıyor…

1971’de Tunus’ta dünyaya gelen ve halen Paris VIII. Vincennes – Saint Denis Üniversitesi’nde felsefe dersleri veren yazarın 42 kısımdan oluşan bu keyifli kitabı, 7 Ekimde bu köşede yazdığım Şenay Aydemir’in Organik Bozukluk: 21. Yüzyılda Tembellik Hakkı kitabının tematik çerçevesi ile çoğu yerde örtüşüyor.

Zaman kaybetmek, oyalanmak, ertelemek, tembellik, pişmanlık, unutmak, eğlenmek, sıkılmak, hüzün, sigara içmek, hiçlik, kaçmak, acele etmemek, aylaklık, yürümek, uyumak, uyumamak, hareket etmemek, kök salmak, oturmak, kadehiyle baş başa, televizyon seyretmek, bilgisayarı açmak, hapis, fabrika, uyum, sabotaj, yavaşlamak, ritim değiştirmek, tatil, arıza yapmak,  sahile uzanmak, süzülmek, laf olsun diye konuşmak….

Evet kitabı okuyunca çok daha fazla sayıda kavrama değinildiğini sizler de göreceksiniz. Yazarın, kayıp zaman, çalıntı zaman, öldürülen zaman, eylemsizlik konularında odaklandığını saptamak mümkün.

Yazılarda, kayıp zamana övgüler düzülüyor ve onun farklı hâlleri birkaç örnek üzerinden, bir düzene sadık kalmadan, rasgele, her adımında tereddüt eden bir gezginin serbestliği, kayıtsızlığı ve tutarsızlığıyla keşfediliyor.

Yaşam olanca sıradanlığıyla boş vakitlerimizi alır elimizden; hepimiz hayatımızı kazanmak için çalışmak zorundayızdır, düzenin çarkı böyle işler. Hâl böyle olunca zaman öldürmek bir tür sabotaja dönüşür. Peki neden konuşmayız kaybettiğimiz zaman üzerine? Neden kelimeler bir kaybettiğimiz zamanı tanımlamaya yetmez?

İşte, Zamanın Melodisi, kayıp zamanı, çalıntı zamanı, öldürülen zamanı ve eylemsizliği el üstünde tutarak hak ettikleri değeri vermeye çalışırken zaman öldürmenin türlü hâllerini keşfe çıkıyor: Melankoli, eğlence, başarısızlık, ağırdan almak, salınmak, sıkıntı, hayal kurmak….

Yazarımız Pierre Cassou-Nogués diyor ki;

Lakayt olmakla birlikte sorunsuz bir eylemsizlik olan oyalanmanın, kayıp zamanın modern hâli olduğu sonucuna vardım. Burton, Pascal ve Baudelaire bu sebeple oyalanmıyordu. Onlar kayıp zamanın eski biçimlerini tasvir ediyordu. Melankoliye kapılmadan, Tanrı’nın varlığı üzerine bahse girmeden, can sıkıntısı çekmeden oyalanmak, bu eylemsizlikte kalmak için makinelerin dünyasında yaşamak ve dolayısıyla da kendini bu zamansallıktan koparmanın önemli olduğunu bilmek gerekir”.

Büyük bir keyifle okuduğum kitabı dilimize mükemmel bir biçimde Nazlı Ceyhan Sümter çevirmiş, okunabilir, anlaşılabilir kılmış. Yürekten kutlamak gerekiyor kendisini.

  • Zamanın Melodisi
  • Ve zaman Öldürmek İçin Başka Pek Çok Güzel Bahane
  • Yazar: Pierre Cassou-Nogués
  • Çeviri: Nazlı Ceyhan Sümter
  • Baskı Yılı: Ekim 2016
  • Sayfa Sayısı: 246 Sayfa
  • Yayınevi: Kolektif Kitap

Serdar Şahinkaya
Latest posts by Serdar Şahinkaya (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Viranbayır Neresi?

Read Next

Metin Çakır; Bir Pezevengin Serencamı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *

Follow On Instagram