
Mavibulut Yayınları’ndan çıkan Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz‘un her sayfası rengârenk ve muhteşem çizimlerle dolu.
Hepimizin zaman zaman bir anda heveslendiğimiz pek çok konuya düşünmeden atladığı olmuştur. Başı, sonu, nereye varacağı, neye sebep olacağı gibi ayrıntıları düşünmek hep o işe girişildikten sonrasına kalır. Yetişkinler olarak bizler böyle davranıyorken, bir çocuktan tersi bir kararlılık ve mantık beklemek de gerçekdışı olur. Ama çocuğunuza bazı zamanlarda, hele ki büyük hedefler doğrultusunda bir adım atılacaksa planlı ve işin sonunu düşünerek hareket etmenin önemi ya da gerekliliğinden bahsetmek isterseniz “Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz” size bu fırsatı sunabilecek bir kitap. Üstüne bir de sayıları öğretmeye çalıştığınız bir yaş grubuysa birebir.
Eric Carle, tüm dünyada 62 dile çevrilen, 44 milyonun üzerinde satan, bugün gittiğimiz her çocuklu evde mutlaka karşımıza çıkmayı başaran ünlü Aç Tırtıl kitabıyla tanıdığımız bir yazar. Şimdi de kendi deyişiyle aslında “sayıları saymakta güçlük çeken ve aynı zamanda sayılarla yeni tanışmakta olan çocuklar için” yazdığı Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz isimli kitabıyla karşımızda. Ama yukarıda da belirttiğim gibi, kitap çocuklarınızla farklı bir konuda da düşünme fırsatı yakalayabileceğiniz bir imkân sunuyor.
Rastgele bir sabah bir horozun birden bire dünyayı gezmek istemesi ve bu kararla yola çıkmasıyla başlayan hikâye; gün içinde 2 kedi, 3 kurbağa, 4 kaplumbağa ve 5 balığın da bu hayale ortak olmasıyla devam ediyor. Yapacak başka işleri olmayan veya fikir olarak dünyayı dolaşma heyecanına kapılan hayvanlar, horoza bu macerasında eşlik etmek üzere yola koyuluyorlar.
Ancak gün sonuna yaklaştıkça ve nerede uyuyacakları, karınlarını nasıl doyuracakları gibi konular gündeme gelince hepsinin evlerine dönme isteği baş gösteriyor. İşler bekledikleri gibi -ne bekledikleri de belli değil- gitmeyince tek tek bu hayalden vazgeçmeleri ve planın parçası olmaktan sıyrılmaya başlamaları, yine Eric Carle’e ait olan espirili ve harika çizimler eşliğinde anlatılıyor.
Fatih Erdoğan tarafından Türkçe’ye çevrilen kitabın her sayfası rengârenk ve muhteşem çizimlerle dolu. Yazarın asıl amacına hizmet etmek üzere, sayfalar ilerledikçe hikâyeye dahil olan hayvanların da sayfanın üst köşesinde tek tek yer alması güzel ve sayıları anlamayı kolaylaştırıcı bir ayrıntı olmuş. Kitabın en sonunda yer alan hayvan ve sayı eşleşmelerini de kullanarak, kitap boyunca hikâyeye ek olarak sayıları da eğlenceli bir şekilde anlatmak için güzel ve eğlenceli bir fırsat.
Mavibulut Yayınları’ndan çıkan bu kitabı bir yandan sayıları öğretmeye çalışırken bir yandan da plansız, düşünülmeden ve bir hevesle aniden yapılan hareketler üzerine çocuklarla birlikte düşünmeyi sağlamak üzere okuyabilirsiniz.
Keyifli okumalar.
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, hikâyeyle uyumlu ve çocukları içine çekebilecek çizimlere sahip
- Hikâye: 4 puan. Verilmek istenen kazanımlar, anlatılan hikâye içerisine oldukça iyi bir şekilde yerleştirilmiş.
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan. Hem sayıları hem de planlı hareket etmenin önemini iyi bir şekilde anlatıyor.
- Hayal Gücü Gelişimi: 4 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan.
![]()
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI