Edebiyat Geçmişinde Bu Ay; “William Faulkner”

William Faulkner 1932 yılının Mayıs ayında Metro-Golden-Mayer’in haftada 500 Dolarlık sözleşme önerisini gönülsüzce kabul ederek senarist olarak çalışmak üzere Hollywood’a geldi.

Amerikan modernist yazarların babası sayılan William Faulkner 1932 yılının Mayıs ayında senarist olarak çalışmaya başlamak için gönülsüzce Hollywood’a geldi.

Elde ettiği başarılara rağmen basından ve toplum önüne çıkmaktan çekinen biri olarak tanınan William Faulkner memleket özlemi çekerek de olsa, ekonomik nedenlerle Metro-Golden-Mayer’in haftada 500 Dolarlık sözleşme önerisini kabul ederek senaryo yazarlığı yapmaya başladı.

Faulkner bu tarihte otuz dört yaşındaydı ve o zaman kadar Ses ve Öfke, Aşk ve Ölüm, Sartoris, Döşeğimde Ölürken, Kutsal Sığınak gibi romanlarını yazmış ve yayımlatmıştı.

Popüler bir başarıdan uzak olsa da, arkadaşları tarafından Amerika’nın en yetenekli genç yazarlarından biri olarak görülen Faulkner, sosyal bir adam olmadığı gibi iyi bir ekip çalışanı da değildi.

Faulkner ve Joseph Blotner

Arkadaşı ve biyografi uzmanı -daha doğrusu “Faulkner Uzmanı”- Joseph Blotner’in aktardığına göre alkole olan düşkünlüğü ile bilinen yazarın Hollywood’daki ilk günleri hayli ilginç geçmişti.

Bir cumartesi günü işe çok geç gelen yazar, Patronu Sam Marx’ın içtiğini fark etmesi ve kafasında kanayan bir kesiği görmesi üzerine New Orleans’da tren değiştirirken bir taksi çarptığını, ancak iyi olduğunu ve çalışmak istediğini söylemiş, tabii patronunu inandıramamıştı.

Patronu Marx tarafından defalarca uyarılan Faulkner bir keresinde ortadan dokuz gün kaybolmuş, döndüğünde Ölüm Vadisi’ne dolaşmaya gittiğini, ancak şimdi çalışmaya hazır olduğunu söylemişti.

Bütün bu inişli çıkışlı Hollywood macerası her şeye rağmen yirmi yıla yakın devam etmiştir.

1949 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıktan sonra, 1955’de Pulitzer Ödülü’nü alan Faulkner, 1962’de bir kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Ali Tanrısever
Vinkmag ad

Read Previous

Babam ve Ben

Read Next

Mavi Gözlü Dev

One Comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *