
Çocuk ve genç yazınının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden Günışığı Kitaplığı’nın bu yıl 11’incisini düzenlediği Eğitimde Edebiyat Seminerleri 10 Mart Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Ülkenin değişik yerlerinden gelen ve ortak noktaları edebiyat olan öğretmenleri, kütüphanecileri, kitapçıları bir araya toplamak kolay yapılacak bir iş değil. Edebiyat konuşmak üzere bir araya gelen eğitimcileri yazarlarla, yaratıcı okuma çalışmaları yapan öğretmenleri kitapçılarla, eğitim konusunda araştırma ve çalışmalarıyla ön açıcı fikirler sunan akademisyenleri, edebiyat severlerle yanyana getirmek ve bunu doyurucu bir içeriğe sahip ve son derece dinamik işleyen bir programla buluşturmak hayli zor bir çalışmayı gerektiriyor. 11’incisi yapılan Eğitimde Edebiyat Seminerleri için çalışan yayınevi emekçileri alınlarının akıyla işin üstesinden geldiler.
Seminerler sırasında gerek kürsüye gelen yazarlar; Mine Soysal, Gülsevin Kıral, Gaye Boralıoğlu gerek konularında uzman Batuhan Aydagül, Levent Erden gerekse yaratıcı okuma çalışmalarıyla okullarında ve eğitim hayatımızda örnek çalışmalar yapan eğitimciler yol açıcı sunumlar yaptılar.
Seminerin en dikkat çekici iki oturumundan birisi; geçtiğimiz aylarda sosyal medyada başlayan, yazarlar ve yayıncıların da dahil olduğu bir kesim tarafından uzunca süre tartışılan; çocuk edebiyatında sansür konusunun ele alındığı “Özgür Çocuk Edebiyatı Mümkün mü?” başlıklı tartışmaydı. Yazar, yayıncı Mine Soysal; uzman klinik psikolog, pedagog İnci Vural ve blogcuanne.com adlı blog sayfasıyla tanınan veli, yazar Elif Doğan, son dönemde sıklıkla gündeme gelen “çocuk kitaplarında denetim” meselesini farklı açılardan ele aldı. Mine Soysal eğitsel kitaplarla edebiyat kitaplarının ayrıştırılması gerektiğini ve edebiyat konusunda en önem verilmesi gereken başlığın “Yazarın özgürlüğü, yayıncı ve editörün sorumluluğu” olduğunu belirtti. İnci Vural “Anneler; çocuklar her şeyi yapsınlar ama hissetmesinler istiyor. Korkmasın, üzülmesin istiyorlar. Her konuda özgür olsun yalnızca hislerinde özgür olmasın istiyorlar. Oysa çocuklar davranışlarında değil hissettiklerinde özgür olmalıdır.” dedi. Elif Doğan ise çocukları kadar anne babaların da edebiyat okuru olmaları gerektiğini belirtti.
Yaratıcı Okuma Uygulamaları bölümünde; Kartal’dan Serkan Gülpınar, “Bulutlara Şiir Yazan Çocuk”; Nişantaşı’ndan Erman Karadan “Bir İstanbul Masalı” ve “Uzakta”; Bursa Mudanya’dan Engin Tutlu “Benim Babam Nasıl Adam?” ve Sarıyer’den Pınar Baysal “Nasıl Geçer Katunada Dokuz Ay” kitapları üzerine yaptıkları ilgi çekici ve ilham verici çalışmalarını sundular.
Yayınevinin açıklamasına göre 11. Eğitimde Edebiyat Semineri’nin tüm içeriği haziranda, edebiyat e-dergisi Keçi’nin YAZ 2018 sayısında, keciedebiyat.com adresinde yayınlanacak ve ücretsiz olarak okunabilecek.
11. Eğitimde Edebiyat Semineri hayatı; kitaplar, çocuklar, edebiyat üzerine kafa yorarak kurgulayanları kendisiyle aynı yolda yürüyenlerle buluşturarak önemli bir başarıya imza attı. Gün boyunca soluduğumuz havaya karışan edebiyat, çocuk edebiyatı, edebiyatta sansür olmaz cümleleri sanki başka bir zaman diliminde yaşıyor olduğumuzu hissettirdi.
Teşekkürler Günışığı Kitaplığı.
- Çağatay Yaşmut’tan Moda Cinayetleri - 16 Şubat 2019
- Bir Sevgi Masalı ve Organik Kitaplar - 19 Ocak 2019
- Domingo’dan Böcek Çılgınlığı - 12 Aralık 2018