
Evrensel Çocuk Kitaplığı’ndan çıkan Tevfik Taş’ın yazıp Sahar Bardaie’nin illüstrasyonlarını yaptığı Resmin Baş Yapıtlarına Yolculuk Serisi okuyucuyu/anne-babayı heyecanlandıran kitaplardan oluşuyor.
İnsan çocuğu olduğunda fark ediyor. Aynı kitapları okumamak için neler yaptığını… Bilenler bilir insan canlısının bu modeli alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlıdır. Bir kitaba takıldılar mı 1324 kere okumanız onun için sorun değildir. Yeni kitapları araştırmak, kitapçıları dolaşmak, internetten öneri bakmak asli görevlerden biri olarak iş takviminize eklenir. Serde bir de öğretmenlik varsa farklı yaş kuşaklarını ilgilendiren çocuk kitapları hiç gündeminizden çıkmaz.
Uzunca süredir iyi kitaplar, iyi çocuk kitapları yayınlıyor yayınevleri. Bununla birlikte farklı bir seriye, farklı bir çocuk kitabına rastladığınızda heyecanlanıyorsunuz. Evrensel Çocuk Kitaplığı’ndan çıkan Tevfik Taş’ın yazıp Sahar Bardaie’nin illüstrasyonlarını yaptığı Resmin Baş Yapıtlarına Yolculuk Serisi okuyucuyu/anne-babayı heyecanlandıran kitaplardan oluşuyor.
Resimlerin de şehirler gibi sokakları, evleri, düşünceleri, parkları, müzeleri, sırları var mıdır? Tevfik Taş ve Sahar Bardaie, “evet var” diyor. Bu dizide Azteklerin Sanat Tanrısı Hoşipilli, keşfetmeyi seven çocukları yanına alıp ünlü ressamların başyapıtlarına yolculuğa çıkıyor. Gezmeyi kim sevmez ki! İşte, Leonardo da Vinci’nin Gizemli Mona Lisa’sı, Velázguez’ın Tablodaki Prensesi ve Vincent Van Gogh’un Konuşan Ayçiçekleri, Giuseppe Arcimboldo’nun Dünyanın En İlginç Yüzleri, Jan van Eyck’in İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği’nden, Bridget Riley ve M.C. Escher’in ‘Kandırıkçı Resimler’ nden, Joan Mirô Ferra’nın ‘ ‘Komik ve Muhteşem Tablolar’ ından, Pieter Brueghel’in bilinen lakabı ‘Köylü Brueghel’ le köy düğününe var mısınız?
Yayınevi böyle tanıtıyor seriyi. Her birini okumak ve okumaya eşlik eden Sahar Bardaie’nin illüstrasyonlarına bakmak çok eğlendirici.
Kitabı okurken hem ben hem de öğrencilerim çok eğlendiler. Bu arada belirteyim kızım 5, öğrencilerim 10 yaşındalar. Yeni bir ressamı öğrenmek, farklı bir tabloya bakmak her iki yaş grubunu da çok mutlu etti. Çocuğa Bak bölümündeki tanıtımlar 4.sınıf öğrencilerinin kitabı tek başına okuduktan sonra yazdıkları.
Öğrencilerim okuduktan sonra hem kızımla hem de öğrencilerimle farklı bir okuma yöntemi izledik. Size de naçizane tavsiye ediyorum.
Öyküye konu olan tabloyu internetten bulup onun üzerine okuduk metni. Tevfik Taş’ın nerelere bakmamızı işaret ettiği kısımlar dışında yeni bölümler de keşfettik birlikte. Tek başına okumadan hem daha keyifli oldu bu kolektif okuma, hem de daha bilgilendirici.
Bir tabloya nasıl bakmak gerektiği konusunda çocuklardan öğreneceğimiz ne çok şey olduğunu gördüm ve bir kez daha şaşırdım. Siz de denerseniz anlayacaksınız.
Sonrasında yolculuğumuz devam edecek. Gezinin devamını merak ettiniz sanırız… Söyleyelim: Allı Turnam Ne Güzelsin Burada… Renklerin Müziği… Esrarengiz Resim… Balerinlerin Büyüsü…
Serinin yeni kitaplarını da büyük bir heyecanla bekliyoruz.
İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği | Sarp Gezgin
Erdal adında bir çocuk varmış. Babasıyla beraber ressam Yüksel’in atölyesine gidiyorlar. Ressam Yüksel, Erdal’a bir resme bakması için kitap veriyor. O resimde her şey Erdal’ın çok ilgisini çekiyor. Hayalinin içinde köpek teriyer, denizkızı Hoşipilli ve Viking Hızlı Kürek ile Paris’e gidiyorlar ve tablonun içindeki şeylere bakıyorlar.
Resmi çizen çok ilginç bir şey çizmiş çünkü her şey fotoğraf gibi. Erdal ve arkadaşları onun hakkında konuşuyorlar.
Hayali arkadaşlarla beraber bir resim tanımak istiyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm.
İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği | Zeynep Defne Yazıcı
Ben bu kitabı sevdim.
En sevdiğim karakter Hoşipilli çünkü çok ilginç bir karakter. Aynı denizkızı gibi kuyruğu var. Sevmediğim karakter yok.
Kitapta başkarakter olan Erdal ile babası birlikte ressam Yüksel’i ziyaret etmeye gidiyor. Yüksel Erdal’a Giovanni Arnolfili ve eşi Giovanna Cenami’nin evliliğini anlatan bir resim gösterir. Erdal ile Hoşipilli birlikte tablonun bulunduğu yerlerde dolaşıp resimle ilgili yorumlar yapıp gezinmişler. Ressamının Jan van Eyck olduğunu öğrenmişler.
Gezinin sonlarına doğru bir anda Yüksel’in sesini duyan Erdal neler olduğunu sorar. Neler oldu acaba? Ben kitabı herkese öneriyorum
- İlginç Ailenin Bilgiç Köpeği
- Yazar: Tevfik Taş
- Çizer: Sahar Bardaie
- Yayınevi: Evrensel Çocuk Kitaplığı
- Sayfa sayısı: 18
Düğünde Saklanan Damat | İrem Naz Yılmaz
Merhaba arkadaşlar,
Ben bu kitabı beğendim o yüzden size anlatıyorum.
Bu kitabın kahramanı Mine. Bir düğün oluyor, herkes telaş içinde, gelin gelinliği muhteşem olsun diye terziden terziye koşturuyor.
Şunu bilir misiniz bilmem, bir sanatçı… Resim çiziyor. Adı Pieter Bruegel. Pieter Bruegel (Peter Brugöl)’den de bahsediliyor kitapta.
Kitaptaki kişiler Mine, Koca şapkalı çocuk, Hoşipilli, Mor kanat Nimfa ve su perisi Nayaz. Aslında mor kanatın neye benzediğini bilmiyorum.
Bütün olaylardan sonra tablodaki damadı hala bulamadılar. Ben de bulamadım. Çok tuhaf di mi? Size iyi okumalar.
Sevgiler
Düğünde Saklanan Damat | Feyza Toprak
Merhaba arkadaşlar,
Hemen size Düğünde Saklanan Damat kitabından bahsedeyim. Umarım siz de benim kadar beğenirsiniz.
Kahramanımız Güneş in teyzesi Mine düğün hazırlıkları yapmaktaydı. Düğün telaşından çok sıkılan ve seçme işini hiç sevmeyen Mine nişanlısı Ural’a düğünümüzün Pieter Bruegel’ in Kır Düğünü tablosundaki gibi olmasını istiyorum der. Güneş daha önce bu tabloyu hiç görmemişti ve o nasıl bir resim diye sordu? Ural Güneş için resmin kopyasını çıkarıp çerçeveletir. Resimde Güneş’ in dikkatini koca şapkalı bir çocuk çeker çünkü parmağını emiyordu. Sonra bir şeyler düşünür ve gerçek olur, acaba nedir? Onu keşfetmek de size kalsın.
- Düğünde Saklanan Adam
- Yazar: Tevfik Taş
- Çizer: Sahar Bardaie
- Sayfa Sayısı: 18 Sayfa
- Yayınevi: Evrensel Çocuk Kitaplığı
Konuşan Ayçiçekleri | Zeynep Defne Yazıcı
Konuşan Ayçiçekleri kitabı çok iyi idi. Bu kitapta biz çocuklara ayrıca yetişkinlere yeni bir isim öğretiyor. Bu isim Aztekler’in Sanat Tanrısı olan Hoşipilli.
Baran okulların tatil olmasına rağmen evde kalmak zorundadır. Birden bire babasının odasına koyduğu Ayçiçeği tablosu Baran ile konuşmaya başlıyor. Baran, Sanat Tanrısı Hoşipilli ve Sanat Tanrısının arkadaşı olan Işık Hızı ile beraber gezmelere bir yerleri keşfetmeye gidiyorlar. Nereye mi? Londra’ya, Van Gogh’un tablosunu görmeye.
Ben bu kitabın tüm serisini okumak isterdim. Çok sevdim ve çok şeyler öğrendim.
Kitabın ana konusu: Baran sanat tanrısı ve ışık hızının tanışması ve yolculuk yapıp gezmeleri. Ben bu kitabı herkese öneriyorum.
- Konuşan Ayçiçekleri
- Yazar: Tevfik Taş
- Çizer: Sahar Bardaie
- Yayınevi: Evrensel Çocuk Kitaplığı
- Sayfa sayısı: 18
Tablodaki Prenses | Hayriye Nur Çiloğlu
Merhaba;
Bu kitap çok ilginçti. Biraz anlatayım. Şimdi Özgür’e posta gelmiş. Babası bu sefer de İngiltere’ye gitmişti. Özgür’e gelen mektupta İspanyol Prenses Margarita Teresa ( Tereza) vardı. Özgür’ün aklında bu tablo ve Prenses’le ilgili binbir türlü soru vardı. Bir süre sonra Yeşil Kanat ve Hoşipilli’yi gördü. Biraz konuştular.
Sonra da Hoşipilli Özgür’ü tabloya götürdü. Tablonun çok güzel sürprizleri vardı. Ayrıca ressamı Velazquez ( Velazkez) le de tanıştılar.
En sevdiğim karakter: Özgür. Çünkü çok meraklı ve merak ettiği şeyin peşinden koşuyor.
Ben çok sevdim ve çok beğendim bu kitabı. Siz de okuyun hem eğlenecek hem de yeni şeyler öğreneceksiniz.
- Tablodaki Prenses
- Yazar: Tevfik Taş
- Çizer: Sahar Bardaie
- Yayınevi: Evrensel Çocuk Kitaplığı
- Sayfa Sayısı: 18
Gizemli Mona Lisa | Merve Nur Kandemir
Merhabalar arkadaşlar,
Ben size ‘Gizemli Mona Lisa’ kitabını tanıtacağım. Arkadaşlar ben hemen başlayayım. Herkesin bildiği gibi bir tablo var, tablonun adı da Mona Lisa. Arkadaşlar bu kitap sergide geçiyor. Çok güzel bir tablo.
Birbirlerini hiç unutmayan arkadaşlar var, arkadaşların adı da Dora ve İpek. İpek Paris’te yaşıyor. Dora ve İpek doğum günlerinde birbirlerine hediye gönderiyorlar, mektup yazıyorlarmış. Bir gün Dora’nın misafirleri gelmiş ve akşama doğru gideceklermiş. Dora da çok yorulmuş ve bahçeye çıkıp ağacın altına oturmuş, evin önünden geçen trenlerin seslerini dinliyormuş.
Ben bu kitaptan Mona Lisa tablosunu öğrendim. Çok merak ettiğim şeyleri öğrendim. Arkadaşlar ben bu kadar anlatayım, siz de bu kitabı alıp okuyun. İyi Okumalar
- Gizemli Mona Lisa
- Yazarı: Tevfik Taş
- Çizer: Sahar Bardaie
- Yayınevi: Evrensel Çocuk Kitaplığı
- Sayfa Sayısı: 20
- Doğdu, Okudu, Düşler Kurdu, Yazdı ve Gitti; Muzaffer İzgü - 21 Mayıs 2018
- Rıfat Ilgaz, Çınar Yayınları ve Çocuk Bayramı - 23 Nisan 2018
- Merak Ediyorum da Bilgi Sevilmez mi? - 9 Nisan 2018
FACEBOOK YORUMLARI
4 Comments
arkadaşlar her birimiz cok guzel yazmışız
arkadaşlar her birimiz cok guzel yazmisiz
cok guzel olmus herbirimizin
Çocuklar gerçekten harikasınız,sizlerle gurur duyuyorum.Okuduğunuz kitaplarla ilgili çok güzel anlatımlarınız var.Yaşıtlarınıza yol gösterici ve onları teşvik edici bu çalışmanızdan dolayı sizleri tek tek tebrik ediyorum ve buna fırsat veren öğretmeninize de şükranlarımı sunuyorum.Bundan sonra en sıkı takipçiniz benim.Hepinizi öpüyorum…