Eyvah Kitap

Yazar kırk binin üzerinde ilköğretim ve lise öğrencisi ile kitap okuma eğilimleri üzerine sohbet ederek, gerçek hikayelerden esinlendiği otuz dört adet hikaye sunuyor bize Eyvah Kitap‘ta.

Günışığı Kitaplığı herhangi bir kitabını düşünmeden alıp beğeniyle okuyacağıma emin olduğum, bir birinden güzel kitaplarıyla bende ayrı bir yeri olan yayınevi. Bu yayınevinin kurucusu, yayıncı ve yazar Mine Soysal’ın değerli bir eseri Eyvah Kitap. Kitabın ilk basım yılı olan 2006’dan beri kırk yedinci baskısının yapılmış olması çok sevindirici.

Yazar kırk binin üzerinde ilköğretim ve lise öğrencisi ile kitap okuma eğilimleri üzerine sohbet ederek, gerçek hikayelerden esinlendiği otuz dört adet hikaye sunuyor bize bu kitapta. Hikayelerde; Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanına “iğrenç” diyen, Harry Potter dışında kitap okumayan, yalnızlığını kitaplarla gidermeye çalışan, “kitap okumak kızlar içindir” diyen ve bu örneklerle sınırlı olmayan birbirinden değişik pek çok karakter karşımıza çıkıyor. Her hikaye farklı bir öğrencinin kendi dilinden, ben diliyle anlatılıyor, bu sayede hikayeleri içselleştirmemiz ve anlatıcının dünyasına girmemiz kolaylaşıyor. Konu hepsinde kitap okumak üzerine olsa da hikayelerin hiç biri birbirine benzemiyor çünkü öğrencilerin kişilik özelliklerinin yanı sıra, ailelerinin sosyoekonomik ve kültürel özellikleri de farklılık gösteriyor. Kimisi şehre uzak bir köyde yaşıyor, kimisinin ebeveyni üst düzey yönetici, kimisinin babası şoför ya da oto tamircisi.

Kitap değerli olduğu kadar çok da eğlenceli. Çocukların zevkle okuyacağını düşünüyorum, bunun yanında kitapta hiç resim olmadığını da belirtmeliyim sanırım. Hikayelerdeki anlatıcıların ortak dertleri büyükleri tarafından anlaşılmadıkları, fikirlerinin dikkate alınmadığı düşüncesi. Bu kitabı okuyan her çocuğun bir yönüyle kendine benzediğini düşünebileceği birden fazla karaktere rastlayacağını düşünüyorum. Hikayeler onlara nasıl bir yol izleyeceklerini hissettiriyor, onları yargılamıyor. Son söz diyebileceğimiz yazarın “bu da benim öyküm” başlığı ile sunduğu hikayede de yazar açık açık söylüyor çocuklara:  Kendinizi, tercihlerinizi, neleri sevip, nelerden hoşlanmadığınızı sadece kitap okuma konusunda değil her konuda ailenize anlatmalısınız, konuşmayı denemelisiniz diyor.

Hemen hemen tüm çocuk kitapları için söylediğimi bu kitap için de yineliyorum: Özellikle aileler ve eğitimciler bu kitabı okumalı. Kitapta okuduğum neredeyse her hikayede çevremde tanık olduğum; ya komşumun ya da bir arkadaşımın çocuğuyla ilgili yaşadığı bir durumu gördüm: Tatilde çocuğu belli sayıda kitap okumaya zorlayan arkadaşım, Saftirik okumak yasak diyen komşum, klasikleri okuması için zorlayanlar, çocuğa okuma listesi hazırlayanlar ve daha fazlası. Benzer hataları yapmaktan oğlumun ilkokul öğretmeni sayesinde kurtulduğuma inanıyorum; çocuğun kendi seçimini yaparak okuma alışkanlığını kazanması konusunda çok güzel yönlendirmişti. Benim kadar şanslı olmayanlar için ise Eyvah Kitap var.

Kitap kurdu olduğumu bildiklerinden, ara sıra arkadaşlarım benden çocuklarının okuması için kitap listesi isteyebiliyorlar, şöyle diyorum: seçenekler sunabilirsiniz ama en iyisi boş verin listeleri çocuğunuzla kitapçıya gidin, o seçsin.

  • Eyvah Kitap
  • Yazar: Mine Soysal
  • Baskı Yılı: Nisan 2016, 47. Basım
  • Sayfa Sayısı: 127 Sayfa
  • Yayınevi: Günışığı Kitaplığı

 

Ayşegül Gezgin
Latest posts by Ayşegül Gezgin (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Murat Özyaşar ve “Kara kış gibi bastıran devlet”

Read Next

Farklılıklar Yakınlaştırır

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *