
İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde süren ve tarih bölümünden Bülent Bilmez’in koordinatörlüğünü yaptığı proje kapsamında bir araya getirilen gazeteler, DEPO İstanbul’da 24 Şubat-18 Mart tarihlerinde sergilenecek.
Kaynak: Diken
Geçmişten bu yana İstanbul’da farklı toplulukların kendi dillerinde çıkardıkları gazeteler ‘Çoğul İstanbul Medyası’ isimli sergide görülebilecek.
Ermenice gazete Jamanak. (Fotoğraf: depoistanbul.net)
İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde süren ve tarih bölümünden Bülent Bilmez’in koordinatörlüğünü yaptığı proje kapsamında bir araya getirilen gazeteler, DEPO İstanbul’da 24 Şubat-18 Mart tarihlerinde sergilenecek.
Sergilenecek gazeteler, kentte yayınlanan ve çeşitli halkların dillerin yayınlanan örneklerden oluşuyor.
Sergide ayrıca bazı gazete ve dergilerin merkezlerine gidilerek çekilen videolar da izlenebilecek.
Çoğul İstanbul Medyası, kamusal alanda görünür olamayan, ancak her biri kendi mecrasında yoluna devam eden, farklı kültürel toplulukların, kendi dilleri ve kendi gündemleri ile örülmüş süreli yayınlarını araştırmayı, biraraya getirmeyi ve ilişkilendirmeyi amaçlıyor. İstanbul’un kültürel çoğulluğunun araştırılması ve görünür kılınması amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde yürütülmekte olan proje kapsamında düzenlenen sergide, İstanbul’da 1990 yılından bugüne çeşitli kültürel grupların yayımladığı gazete ve dergilerden örnekler sunulurken, bazı gazete ve dergilerin mutfağına girilerek hazırlanan video çalışmaları da görülebilecek.
‘Çoğul İstanbul Medyası’, hazırlayanlar tarafından şu sözlerle anlatılıyor: “1908 yılında kurulan, İstanbul’un yaşayan en eski gazetesi Jamanak’tan, dünyanın Ladino dilindeki tek haftalık yayını olan El Emaneser’e, Hemşinlililerin dergisi Gor’dan, Çerkeslerin sesi Jineps’e, Kürtlerin 25 yıllık edebiyat dergisi Nûbihar’dan, İstanbul’un yaşayan en eski Rum gazetesi Apoyevmatini’ye dek geniş bir medya yelpazesini izleyiciyle buluşturacak olan sergi, farklı kültürlerin birbirleriyle iletişimine katkıda bulunurken, diğer yandan izleyicilere İstanbul’un kültürel çoğulluğunu bütünsel olarak görme imkânı sağlayacak.”
Koordinatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Bülent Bilmez’in yaptığı proje kapsamında, geniş bir koordinasyon ve araştırma ekibi tarafından hazırlanan sergi, ayrıca çoğul medyalardan içerik örneklerine, toplulukların yayıncılık faaliyetlerinin tarihsel gelişimine, Türkiye’de genel olarak basın üzerindeki politikaların topluluk medyalarına etkilerine dek geniş bir tarihsel ve toplumsal çerçeve sunmayı amaçlıyor.
Araştırma ekibi: Burcu Yılmaz Gündüz, Bülent Bilmez, Elif Yıldız, Emre Tansu Keten, Gül Hür ve Zeynep Yeşim Gökçe
Sergi tasarım: Ahmet Özgüner
Sanatçı: Bilal Yılmaz
Basılı işler tasarım: Aret Bedikyan ve Emre Tansu Keten
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022