Ayrıntı Yayınları tarafından düzenlenen panel, konuşmacıların siyasi polisiye üzerine yaklaşımlarının paylaşıldığı dinamik bir panel olarak İstanbul Kitap Fuarı’nın öne çıkan etkinliklerinden biriydi.
35. İstanbul Kitap Fuarı’nın kapanış gününde dikkat çeken etkinliklerden biri olan ve Ayrıntı Yayınları tarafından düzenlenen “Siyasi Polisiye Romanlar” söyleşisi Ömer Türkeş’in koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Söyleşinin konuşmacıları arasında Celil Oker, Ahmet Erözenci, Uğur Erkman ve Ali Parlar vardı.
Açılış konuşmasını yapan Ömer Türkeş, suç edebiyatı üzerine genel yaklaşımlar getirdi ve Türkiye’de siyasi polisiyenin durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. İsveç ve Latin Amerika polisiyelerinden örnekler veren Ömer Türkeş, ülkemiz polisiyelerine dair fikirlerini paylaştı.
Celil Oker, bir yazar olarak klasik polisiye tanımı üzerinden yazmaya çalıştığını ifade etti. Ülke gündeminde toplu ölümler yer alırken birinin birini öldürmesiyle ilgili yazmış olmasını sorguladığını ifade etti. İşimizi iyi yaparak politik olabiliriz yaklaşımında olduğunu ifade eden Oker, bir işi düzgün yaparak, kötü koşullarda olan bir ülkede iyi bir şeyler yapmanın politik bir yaklaşım olduğunu vurguladı. Bir yazarın sadece olanı biteni yazmasıyla bile politik gündemden uzak kalamayacağını ifade etti.
Ahmet Erözenci, Hrant Dink cinayetinin gerçekleşmesinin ardıdan suç ya da polisiye konusundaki yaklaşımlarını derinleştirdiğini anlatarak konuşmasına başladı. Ülkemizdeki cinayetlerin ve politik gelişmelerin bu kadar yoğun olduğu, senaryonun sürekli değiştiği ancak yönetmenin hep aynı olduğu bir dönemde yazmanın kendisi için bir kurtuluş olduğunu ifade etti.
Uğur Erkman, siyasi polisiye kavramının kendisinin önüne 8 yıl önce geldiğini söyledi. Kendi kitabının bundan 8 sene önce Ömer Türkeş tarafından değerlendirildiğinde siyasi polisiye tanımının yerleştiğinin ve kendisinin de bu kategoride yazmaya devam ettiğini ifade etti. İntikam ve ihanet kavramlarını tüm kitaplarında yan yana ilerlettiğini vurguladı. İhanet ve intikam kavramlarına yaklaşım geliştirmek gerektiğini ifade eden Erkman, bu kavramların kendisine birçok fikir verdiğini söyledi.
Ali Parlar, kaleme aldığı Metrodaki Yabancı romanı üzerinden polisiye roman yazmayı neden tercih ettiğini anlattı. Sadece siyasi bir roman yazmaktansa daha fazla kesime ulaşmanın bir yöntemi olarak siyasi polisiyenin daha fazla imkan barındırdığını ifade etti.
Ayrıntı Yayınları tarafından düzenlenen panel, konuşmacıların siyasi polisiye üzerine yaklaşımlarının paylaşıldığı dinamik bir panel olarak İstanbul Kitap Fuarı’nın öne çıkan etkinliklerinden biriydi.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI