GARİPLİKLER ADASI

Gariplikler Adası isimli kitap dostluk, dayanışma, farklılıklara saygı, macera gibi pek çok konuyu mizahla harmanlayarak okuyucuya sunuyor.

Çocuk kitapları ile ilgilenmeye başlamadan önce, bu alana ait kitapların kesinlikle komik, eğlenceli olması ve çok da ciddi konulara girmemesi gerektiğine dair yanlış bir algım vardı. Bu dipsiz kuyu olan alandaki sonsuz kitap çeşitliliğini keşfettikçe, özellikle konu çeşitliliği açısından çocuk edebiyatının da yetişkin edebiyatından pek farkı olmadığını gördüm. Uzun zamandan beri de çocuklara ciddi konuları anlatmanın, onları pek çok farklı alanda düşündürmenin ya da konuşturmanın peşine düşen kitaplarla ilgileniyorum. Ancak bunu mizahla birleştirerek veren kitaplar da ayrı bir hoşuma gidiyor diyebilirim.

Itır Arda’nın Tudem Yayınları’ndan çıkan Aheste – Gariplikler Adası isimli kitabı tam da bahsettiğim sebeplerden dolayı çok hoşuma gitti. Kitap dostluk, dayanışma, farklılıklara saygı, macera gibi pek çok konuyu mizahla harmanlayarak okuyucuya sunuyor. Her karakter, her ortam, her olay bu mizaha hizmet edecek denli ince düşünülmüş ayrıntılarla bezeli.

Kitabın kahramanı olan Denizci (kahramanımızın gerçek adı Denizci), Aheste isimli teknesi ile dünyayı gezmek için denize açılmışken büyük bir fırtınaya yakalanır. Yelkeni yırtılan ve su almaya başlayan teknede yaşam savaşı verirken şapkasına bir mantı konup yumurtlar, üstüne bir de kuluçkaya yatar. Kahramanımız şapkasında kuluçkaya yatmış bir martı ve parçalanmış teknesi ile sonradan adının Üç Aşağı Beş Yukarı Dağı olduğunu öğrendiği dağın eteğinde kurulmuş Olabilir de Olmayabilir de Adası’na vuruverir.

Ufak bir baygınlığın ardından burnunun dibine kadar girmiş bir adalı ile karşılaşan Denizci, kısa süre içinde düştüğü adaya dair pek çok gariplikle karşı karşıya gelir. Belki, Belli-mi-olur, Yüzde-Elli-Yüzde-Elli, Ara-Sıra-Bazı-Bazı isimli adalıların ardından bir de hepsinin kralı olan Kimbilir ile tanışır. Denizci sadece burunlarının dibini görebilen, koca burunlu ama sevimli bu adalılarla uğraşırken, diğer taraftan da şapkasında yavrusunu kendisine emanet edip giden martının derdine düşmüştür. Dünyayı gezmek hayaliyle çıktığı yolda, teknesi mahvolmuş bir şekilde bu garip adada hapsolmuştur.

Denizci’nin teknesini tamir etme çabaları, adalılarla anlaşma uğraşları ve kafasındaki martı ve yavrusuyla yaşadıkları, okuyucuyu sürükleyici bir maceranın içine sokuveriyor. Kitabın diyalogları o kadar komik ve akıcı bir dille yazılmış ki, keşke çizgi filmi de olsa da güle güle seyretsem dedirtiyor. Özellikle hikâyeyi çok güzel bir şekilde tamamlayan, Zeynep Özatalay’a ait eğlenceli çizimler de kitabı bir çizgi filmmişçesine kafanızda canlandırmanıza fırsat tanıyor.

Yazarlığının yanı sıra çocuk oyunları ve pek çok çocuk dizisinin senaristliğini de yapan Itır Arda, okuyucuya gerçek-gerçeküstü, işbirliği, umut gibi farklı konuları absürt komedi eşliğinde aktarıyor. Kitabın en sonunda yer alan Martıca-Türkçe sözlük sayesinde martıların kitap boyunca çıkardığı seslerin ne anlama geldiğini de anlama fırsatı sunuyor.

Keyifli okumalar.

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik:  5 puan, kitaptaki mizah ve eğlence duygusunu destekleyen çok eğlenceli çizimlere sahip.
  • Hikâye: 5 puan. Absürt bir komedi eşliğinde pek çok farklı konuyu işliyor.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan. Çocuklarla yardımlaşma, farklılıkları anlama, umut gibi farklı kavramları konuşmak için iyi bir fırsat sunuyor.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
  • Kültürel Gelişim: 4 puan

  • Gariplikler Adası
  • Yazar: Itır Arda
  • Çizen: Zeynep Özatalay
  • Baskı Yılı: 2019
  • Sayfa Sayısı: 96 Sayfa
  • Yayınevi: Tudem Yayınları
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Demokrasi İçin Mücadele Etmek

Read Next

Modern Mitler

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *