Gençliğini Bir Yudumda İçenlerin Anısına Darbeleri Anlatan 10 Kitap

Memleketin tarihi darbeler ve darbe girişimleriyle dolu olunca haliyle ‘darbe’ öyküleri Türk edebiyatında kendine genişçe yer buluyor.

Edebiyat belleğimizde farklı darbe dönemlerine dair birbirinden etkileyici eserler var. Darbeleri anlatan, o kara günlerin yeniden gelmemesini dileyerek okuyacağımız 10 kitabı sizler için derledik.

1. Yaralısın – Erdal Öz


12 Mart anlatan eserlerden biri. ‘Yaralısın’, bir gece beş görevli tarafından evi aranan, çuvallara tıka basa rasgele doldurulmuş kitaplarıyla birlikte götürülen bir gencin tutukluluk günlerini anlatıyor. Söz Yaşar Kemal’in : “İyi bir romanın yaşamdan daha gerçek olabileceğini, Erdal Öz’ün romanını okuduktan sonra bir daha anladım… Ve insan bu romanı okurken insanlığından, yaşamından, konuşmaktan, görmekten, soluk almaktan utanıyor.”

2. Şafak – Sevgi Soysal


Sevgi Soysal’ın hayatında derin izler bırakan 12 Mart’ın hikayesi. Sanık sandalyesine oturtulan yazardan tanıklığın eseri.

3. Dar Zamanlar Üçlemesi – Adalet Ağaoğlu

Ölmeye Yatmak, Hayır… ve Bir Düğün Gecesi. Dar Zamanlar serisinin üç romanı. Her birinde Adalet Ağaoğlu Türkiye tarihine nüfuz ediyor.

4. Ateşe Uçan Pervaneler – Kader Çeşmecioğlu


Kitapta, Devrimci Yol Hareketi içinde yer almış kadınlar konuşuyor. 1975-1985 yılları arasına odaklanan anlatımlar, Türkiye’nin çok önemli bir dönemine ışık tutuyor. Bu anlatımlarda, 70’li yıllarda Türkiye’de gelişen sosyalist mücadelenin farklı bölgelerde ve farklı alanlarda nasıl yaşandığına tanık oluyor; Devrimci Yol’un bir halk hareketi olmasında kadınların üstlendiği sorumluluğu görüyoruz.

5. Kuş Diline Öykünen – Ayşegül Devecioğlu


1985-1987 yılları arasında geçen hüzünlü ve trajik bir aşk hikâyesi… Darbe ‘adaleti’ni ve solun acı tarihini edebiyatı başköşeye koyarak anlatıyor Ayşegül Devecioğlu.

6. Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu – Sevgi Soysal


Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu, 1976 yılında Politika gazetesinde tefrika olarak yayımlandığında, Sevgi Soysal 12 Mart’ın simge yazarıydı. Kitap, faşizmin aslolanın hayat olduğunu en iyi bilen kadınlar karşısında düştüğü durumları anlatır.

7. Ziverbey Köşkü – İlhan Selçuk

Bir belge kitap. Söz İlhan Selçuk’ta: “12 Mart döneminde Erenköy’de, Ziverbey’de Zihni Paşa Köşkü diye anılan (ya da Ziverbey Köşkü) yerde Faik Türün ve Memduh Ünlütürk buyruğunda bir işkence merkezi kurulmuştur. Bu işkence merkezinde de birçok aydın tezgahtan geçirilmiştir.”

8. …Ve İhtilal – Altan Öymen


Altan Öymen, 1955-1960 dönemini anlatıyor. 20’li yaşlarında bir gazeteci olarak Türkiye’de iktidar ve muhalefet arasındaki kavgalı yılları izliyor.

9. Son Ada – Zülfü Livaneli

Otoriteyle insanın baş başa olduğu bir roman.
Livaneli, bir adanın darbeci bir Başkan’ın gelmesiyle cehennem adaya dönüşmesini işliyor.

10.Tek Yola Sığmayan Devrim – İbrahim Çelik

Yakın tarih kategorisinde yayınlanan kitap ülkemizin içinden geçtiği 12 Eylül 1980 darbesinin yaşandığı sürece dair tanıklıkları ortaya koyuyor. Acının ve zulmün tüm toplumu etkisi altına aldığı bir dönemin anılarını konu alan kitap, dönemin devrimcilerinin geliştirdiği iradeyi ve gülümsemenin ne kadar büyük bir önem taşıdığını okuyucusunu da gülümseterek anlatıyor.

Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Direniş kadınların fıtratında var

Read Next

Edebî taslaklardan romana: Robert Walser

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *