Renklerle Diyet kitabı, bir mucize sunduğunu iddia etmiyor. Kişiye özel diyet fikrini ısrarla vurguluyor ve klişelere karşı duruyor.
“Sağlık her şey değildir,
ama sağlık olmadan her şey bir hiç.”
Arthur Schopenhauer
Diyet yapmak çoğu insan için korkutucu bir şey. Kelimenin iki ayrı dilden gelip Türkçe’nin içine sızan anlamlarından olsa gerek, bu konu açıldığında toparlanırız, savunma mekanizmalarımızı devreye sokarız. Arapçada diyet, “Ödenmek zorunda olunan kefaret”; Fransızcada (diete) ise “Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni.” Hal böyle olunca geleneksel kulak dolgunluğunun sağlığımızı tehdit ettiği söylenebilir. İpek Ağaca Özger’in Renklerle Diyet kitabı bu içsel karşı koyuşun önüne çıkarabileceğimiz sıradışı diyet kitaplarından.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, aynı renkteki besinlerin ortak faydalarını kategorize ediyor. Kırmızı meyve ve sebzeler, turuncu meyve ve sebzeler, yeşil meyve ve sebzeler, mor meyve ve sebzeler, beyaz meyve ve sebzeler kitabın bölümlerinden. Genellikle renksel çeşitliliğin sağlıklı olduğu algısına karşı yiyeceklerin içindeki besin değerlerinin çeşitliliğine odaklanan yazar hem lezzetli hem sağlıklı hem de keyifli bir okuma – yeme – yaşama deneyimi sunuyor. Diyetisyenlerin sert ve katı dilinin aksine kitabın dili sevimli ve tasarımı okuru sağlıklı beslenmeye özendirebilir.
Diyette kolaycılığa karşı
“Kilo vermek için akşam 5’ten sonra bir şey yemiyorum, doğru mu?”
“Meyve şekerinin şeker hastalığına yol açtığını duydum. Meyve yemeyi tamamen kestim. Meyvenin yerine ne tüketebilirim?”
Özger, herkes için geçerli sabit formül arayan böyle yaklaşımları onaylamıyor. Onun konuya yaklaşımını anladıkça “Kitaplardan, televizyonlardan veya internetten edinilen yüzeysel bilgiler sonucunda sağlığımıza kavuşuruz” diye düşünmenin yanıltıcılığını fark ediyorsunuz. Bu kolaycı anlayışta bazı diyetisyenlerin payı olsa da asıl kaçırdığımız nokta bozulan veya kaybedilen sağlığın aynı hızla iyi duruma gelemiyor oluşu. Renklerle Diyet, bir mucize sunduğunu iddia etmiyor. Kişiye özel diyet fikrini ısrarla vurguluyor ve klişelere karşı duruyor. Özger, bilimsel kanıtlarla yanlış bilinenleri düzeltiyor ve seçimi okuyucuya, diyet ihtiyacı olan insanlara bırakıyor.
Renklerle Diyet kitabının tasarımının iştah açması iyi mi kötü mü bilmiyorum ama tasarımın kitapla sürekli temas etme isteği uyandırmasını iyi bir şey olarak yorumlayabiliriz. Böylece diyet ve sağlık konusundaki yersiz çekingenlik kırılıyor ve insanda sağlıklı beslenme hevesi uyanıyor. Özellikle resimlerin içinden çıkan bilimsel veriler eğlenceli diyet kitabı formatına ciddiyet katmış ki, bu ciddiyet iradeli bedenler için disipline katkıda bulunabilir.
Okurun aklına, uygulanabilirliği olan öneriler içeren böyle kitaplar hakkında yazan kişinin, kitaptaki tavsiyeleri uygulayıp uygulamadığı sorusu takılabilir. Evet, kitabın teorisini anladığımı ve içindeki bazı bilgileri pratiğe döktüğümü söyleyebilirim. Zaten kitaptan bir mucize beklemediğim için ferah bir sağlık hissi ilk aşamada yeterli geliyor. Yine de Renklerle Diyet kitabının salt zayıflamak ve güzelleşmek için yazılmamış olduğunun tekrar altını çizmek gerekebilir.
Sihirli bir çözüm beklentisiyle okunmazsa, hem bedensel hem psikolojik sağlığa faydalı olabilecek bir kitap Renklerle Diyet.
Sağlıcakla kalın.
- Renklerle Diyet
- Yazan: İpek Ağaca Özger
- Yayınevi: Alfa Yayıncılık
- Baskı tarihi: 2015
- Sayfa sayısı: 230 sayfa
- Kaosun Kalbi Üzerine - 9 Nisan 2020
- PLATONOV’DAN YAŞAYAN VE ÇÜRÜYEN ÖYKÜLER - 12 Şubat 2020
- VAHŞİ BATI OYUNU ÜZERİNE - 19 Ocak 2020
FACEBOOK YORUMLARI