Göç Yolları

Günümüzde “mülteci”, “göçmen” vs gibi kavramlar artık çok küçük yaştan itibaren biliniyor. Yolculuk isimli kitap da bu kavramlar üzerinden çok naif bir hikâye anlatıyor.

Çocuk kitaplarında en sevdiğim şeylerden biri, “bu konu bir çocuğa nasıl anlatılır ki?” diye düşündüğüm her şeye bir alternatif getiriyor olması galiba. Anlatılmasında tereddüt ettiğim hemen her konuyla ilgili harika çocuk kitapları mevcut (ölüm, üreme, taciz vs. gibi). Savaş, savaşın getirdikleri, ülke terk etmek zorunda kalmak gibi konular da çocuklara ne şekilde anlatılması gerektiği ile ilgili endişe duyduğum konular arasında.

Ben “mülteci” kelimesiyle ilk kaç yaşında tanıştım hatırlamıyorum ama ilkokul olmadığından eminim. Günümüzde “mülteci”, “göçmen” vs gibi kavramlar artık çok küçük yaştan itibaren biliniyor. Yolculuk isimli kitap da bu kavramlar üzerinden çok naif bir hikâye anlatıyor.

4 kişilik mutlu bir aile görüntüsü ile başlıyor kitap. Ülkelerinde savaşın çıkmasıyla birlikte babalarını kaybediyorlar ve 3 kişilik bir aile olarak tüm eşyalarıyla yola çıkıyorlar. Annelerinin güvenli bir yuva bulma vaadiyle çıktıkları yolculuklarının her tehlikeli aşamasında tek tek eşyalarına da veda etmek zorunda kalıyorlar. Sınır duvarları, muhafızlar, gece yarısı saklanılan ormanlar, aşılması güç denizler, uzun ve yorucu yolculuklarda her zaman cesur ve koruyucu bir anne figürü görüyoruz.

Etkileyici çizimler

Kitabın çizimleri o kadar başarılı ki, hikâyenin etkisini misliyle arttırıp sonunun nasıl olacağına dair sizi gergin bir bekleyişe sokuyor. Özellikle cesur ve koruyucu annenin çocuklarının uyumasıyla birlikte nasıl içini döktüğünü, nasıl da kendi korku ve endişeleriyle yüz yüze geldiğini hikâyeden değil, bence kitabın en etkileyici sayfası olan çizimlerinden anlıyoruz. Gerilimli, heyecanlı, korku dolu ama hepsinin ötesinde umutlu bir bekleyişle devam eden sayfalar aynı duyguları yansıtan çizimlerle okuyucuyu içine alıyor. Neyse ki umut dolu bekleyişi yine umut dolu bir sona bağladığı için okuyucuyu az da olsa rahatlatıyor diyebilirim.

Konu itibariyle çocuklar için uygun olup olmadığı gibi sorular oluşabilir. Ancak çocuklar dünya gerçeklerine dair yetişkinler kadar detay sahibi olmadıkları için, bizim kadar etkilenmedikleri net diye düşünüyorum. Bu nedenle özellikle günümüzde her yerde rastlayabilecekleri hatta sınıf ya da herhangi bir ortamı uzun süreli olarak paylaşabilecekleri göçmen çocuklarla empati kurabilmeleri için iyi bir fırsat.

Yazar İtalya’da bir mülteci kampında tanıştığı 2 küçük kızın öyküsünü yıllarca farklı ülkelerden topladığı göç öyküleri ile birleştirerek oluşturmuş hikâyeyi. 18 dile çevrilen ve Society of Illustrators ödülü bulunan kitaba dair Uluslararası Af Örgütü tarafından oluşturulan harika bir çalışma kağıdı da mevcut. Çocuklarla etkin ve tartışmaya açık bir okuma gerçekleştirebilmek adına çalışmadan da yararlanılabilir.

Keyifli okumalar…

Ebeveynlere Faydacı Puanlama

  • Görsellik: 5 puan, güçlü çizimleri ile hikâyenin gücünü ve etkisini oldukça arttıran çizimlere sahip
  • Hikâye: 5 puan. Günümüzde oldukça popüler ve yaygın olan göçmenlik meselesini etkileyici ve sarsıcı bir hikâyeyle anlatıyor.
  • Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan.
  • Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
  • Kültürel Gelişim: 4 puan

  • Yolculuk
  • Yazar: Francesca Sanna
  • Çizen: Francesca Sanna
  • Türü: Çocuk
  • Baskı Yılı: 2016
  • Sayfa Sayısı: 48 sayfa
  • Yayınevi: Taze Kitap
Aynur Kolbay
Latest posts by Aynur Kolbay (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Olmaz denileni olduran güçlü kadınların sesi: Ben İstersem

Read Next

Notabene Yayınları’ndan Şubat Ayında 4 Yeni Öykü Kitabı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *