Görünenin Ötesi

Ayaklarımın Altındaki Dünya, Ketebe Yayınları tarafından okura sunulan bir çocuk kitabı. Yazar Charlotte Guillain ve Çizer Yuval Zommer iş birliğinde ortaya çıkmış olan bu kitap farklı bir okuma deneyimi sunuyor okuruna.

Soframızdaki yemeğe, her gün kullandığımız yola, bizi gideceğimiz yere sayısız kez ulaştıran metroya, belki de hep görmezden geldiğimiz ağaç köklerine, toprağa, suya ve daha birçok şeye bir büyüteçle yakından bakmaya ne dersiniz? Büyütecimiz bu kez bir kitap: “Ayaklarımın Altındaki Dünya.”

Ayaklarımın Altındaki Dünya, Ketebe Yayınları tarafından okura sunulan bir çocuk kitabı. Yazar Charlotte Guillain ve Çizer Yuval Zommer iş birliğinde ortaya çıkmış olan bu kitap farklı bir okuma deneyimi sunuyor okuruna. 7 yaş ve üzeri okurlarını sayfalarına davet eden eser, bir akordeon kitap. Kitabı açtığınızda sayfaların çift yönlü ilerlediğini göreceksiniz. Kitap önce dünyanın merkezine doğru bir yolculuğa çıkaracak sizi. Sonra yeniden yeryüzüne varacaksınız. 7 yaş ve üzeri okurlara böylesine farklı ve eğlenceli bir okuma deneyiminin sunulmuş olması beni çok keyiflendirdi. Bir yetişkin olarak sayfaları zemine yaymam gerektiğini fark ettiğimde merakım arttı, kitap beni kendine fazlasıyla çekmişti bile. Zaten ilkokul çağına gelen çocukların ve ya da yetişkinlerin resimli kitaplara ilgi duymayı bırakacağı varsayımları falan canımı sıkıyordu; bu kitabın, her yerde karşıma çıkıp duran o varsayımlara aldırmadığını görünce umudumu tazelemiş oldum. Görsellerle dolu sayfalara bayıla bayıla odaklandım. 

Ayaklarımın Altındaki Dünya her şeyden önce modern bir ansiklopedi diyebilirim. Hem tasarımıyla hem tasarımındaki görsel tercihleriyle, hikaye edilmiş bilgiler bütünü. İçinde jeolojiye, doğa tarihine, arkeolojiye dair pek çok detay barındırıyor. Bu detaylar için büyüteç görevini üstlenen görsellerle bezenmiş sayfalar. Çizilen çift yönlü rotayı takip ederken sıkça duraklayıp cebinizdeki büyütecinize davranıyormuşsunuz gibi. Bulunduğunuz zemine yaydığınız bu akordeon şeklinde katman katman açılan sayfalarla bir ebeveyn-çocuk oyunu kurabilirsiniz pekala. Örneğin aklıma gelenlerden bazıları, bir zar bulup zarı sayfalar üzerinde fırlattıktan sonra zarın denk geldiği sayfadaki bilgilerle ilgili daha çok araştırma yapmak ya da ilgili sayfalardaki bilgilerle ilgili zihninizdekileri yoklayıp bir soru havuzu oluşturmaktı. Bu kadar didaktik olmasın bizim oyunumuz, derseniz kendi yaratıcılığınıza başvurabilirsiniz tabii ki. 

Kitabın ilk sahnesinde şehrin karmaşasının içindeki bir çocuk, bir rögar kapağına doğru eğiliyor ve yerin altındaki hayat o andan itibaren görünür oluyor. Kaldırımın altında birbirine bağlı devam eden başka maceralar olduğunu görüyoruz. Borular, kablolar, yağmur kanalları, burada yaşayan canlılar ve mikroorganizmalarla ilgili farkındalık uyandıran birçok bilgiden sonra daha da derine inmeye devam ediyoruz: kanalizasyonlara. Arkeologların kazı çalışmaları, tortul kayaçlar, yer altı nehirleri ve mağaraları derken kitabı tersine çevirme vakti geliyor. Bu kez madenler, fosiller, dinozorlar, ağaçlar, toprak altındaki yuvalarında dinlenen hayvanlarla selamlaşıyoruz. 

Yeryüzüne yeniden döndüğümüzde çocuklarla birlikte birçok kazanım elde edeceğimizden şüphem yok. Modern hayat, bizlere gündelik rutinin ardındaki hazinenin ne olduğunu çoğu zaman unutturuyor. “Her zaman öyle olagelen”in arka planını bilmek isteyen, öğrenen çocukların çok daha başka dünyalar hayal edeceklerine ve bu dünyaları yaratacaklarına inanıyorum.

  • Ayaklarımın Altındaki Dünya
  • Yazar: Charlotte Guillain
  • Çeviri: Murat Murat
  • Türü: Çocuk
  • Baskı Yılı: 2022
  • Sayfa Sayısı: 20 Sayfa
  • Yayınevi: Ketebe
Evrim Sayın
Latest posts by Evrim Sayın (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Jennifer Lopez’in hayatı Netflix belgeseli oldu: Halftime

Read Next

41’inci İstanbul Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *